Επτά μέλη δυνάμεων προσκείμενων στο καθεστώς σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή σε επίθεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην μπαντία, την αχανή έρημο της Συρίας όπου έχουν ακόμη κρησφύγετα οι εξτρεμιστές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δράστες, οι οποίοι κινούνταν με μοτοσικλέτες, «άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής θέσης, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά μαχητές προσκείμενους στο καθεστώς, Σύρους και αλλοδαπούς», στα περίχωρα της Μπουκάμαλ, στην επαρχία Ντέιρ Εζούρ (ανατολικά), εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΙΚ τελευταία κλιμακώνει τις επιθέσεις του στη Συρία, ιδίως στην μπαντία, όπου αναδιπλώθηκαν αρκετά μέλη του μετά την απώλεια το 2019 των πελώριων εκτάσεων υπό τον έλεγχό τους.

Προχθές Πέμπτη, πέντε φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε παρόμοια ενέργεια του ΙΚ στην ίδια περιοχή, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία.

Και την 8η Νοεμβρίου, τουλάχιστον 34 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στο καθεστώς σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών θέσεων και σημείων ελέγχου στην μπαντία, η οποία εκτείνεται από την κεντρική επαρχία Χομς ως τα ανατολικά σύνορα της Συρίας με το Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο μέρες αργότερα, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, τις πιο φονικές από τον Αύγουστο, όταν 33 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης με στόχο όχημα των ενόπλων δυνάμεων στην επαρχία Ντέιρ Εζούρ.

Επιθέσεις του ΙΚ στην μπαντία στοίχισαν τη ζωή σε 385 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος ή οργανώσεων προσκείμενων σε αυτό, καθώς και σε 165 άμαχους, μέχρι στιγμής το 2023, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη χώρα.

Μετά την κεραυνοβόλα ισχυροποίηση του το 2014 στη Συρία και στο Ιράκ, το ΙΚ είδε το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του να καταρρέει, δεχόμενο αλλεπάλληλες επιθέσεις από πολλαπλές κατευθύνσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ήττα του ΙΚ στη Συρία ανακηρύχθηκε το 2019 —και στο Ιράκ το 2017—, όμως ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ διατήρησε στρατεύματα στη χώρα, τα οποία επιχειρούν κυρίως εναντίον πυρήνων τζιχαντιστών που συνεχίζουν τη δράση τους.

Έπειτα από δώδεκα και πλέον χρόνια ένοπλης σύρραξης, η χώρα παραμένει κατατεμαχισμένη σε ζώνες επιρροής, μολονότι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της συριακής επικράτειας, χάρη κυρίως στην αποφασιστικής σημασίας υποστήριξη των συμμάχων του, της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, με έναυσμα την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης