Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε και στην αυριανή επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Θα επισκεφθούμε την Ελλάδα αύριο και στη συνέχεια την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής. Κάθε πρόοδος που σημειώνει η χώρα μας στον πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα σε διεθνείς πλατφόρμες και διμερείς σχέσεις μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον αιώνα της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Βαδίζουμε αποφασιστικά προς τους στόχους που έχουμε θέσει τόσο στο εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας σε κάθε έναν από τους πολίτες μας που μας συμπαραστέκονται όποτε τους χρειαζόμαστε και στηρίζουν το όραμά μας για τον Αιώνα της Τουρκίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στόχοι και οι προσδοκίες της Αθήνας – Απρόβλεπτος ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να στείλει ένα θετικό μήνυμα, γεγονός πολύ σημαντικό ενόψει της συνάντησης. Ακόμη κι τα μεγάλα προβλήματα μένουν άλυτα, πρέπει να υπάρξει συνεργασία και «να μη ζούμε σ’ αυτό το πολεμικό κλίμα», αναφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

Υπάρχουν θέματα, όπως το Αιγαίο, η στάση της Δύσης για τη Γάζα, το θέμα της μειονότητας αλλά και τα ευρωτουρκικά. Μερικές διατυπώσεις από την πλευρά της Τουρκίας μπορεί να είναι προβληματικές, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος.

Ο Ερντογάν περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο μέλλον και μίλησε για συζήτηση, υπό μορφή πακέτου, των προβλημάτων του Αιγαίου, οπότε και της και της υφαλοκρηπίδας, πράγμα που δείχνει ότι θα περιλαμβάνει όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας. Σε αυτό το σημείο, υπάρχει μια απόκλιση από τις ελληνικές θέσεις «κι αυτό ίσως δείχνει και το όριο, την «κόκκινη γραμμή» που μπορεί να φτάσει ο πολιτικός διάλογος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια πρώτη ιδέα της «ατζέντας» που θα έχει μαζί του κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετέφερε με συνέντευξή του σήμερα στην «Καθημερινή», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν, που καταφθάνει το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».

Επιπλέον αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».

Απάντηση στο «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» δίνει ακόμη σημειώνοντας πως αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά».

Τέλος, αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζητεί την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:15 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Υπουργικό Συμβούλιο – Τουρκία: Επί τάπητος ελληνοτουρκικά και συνομιλίες Ερντογάν στην Αθήνα

Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Στην ατζέντα ψηλά βρέθηκαν τα ελληνοτουρκικά και οι συνομιλίες του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Μήνυμα στις ΗΠΑ να ψηφίσουν για τα τουρκικά F-16 και να ψηφίσει ταυτόχρονα η Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνομιλία που είχε «εν πτήσει» με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι της επιστροφής του από το Κατάρ.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Στο θέμα των F-16, είπαμε στους συνομιλητές μας ότι “αν οι ΗΠΑ έχουν ένα Κογκρέσο, έχουμε κι εμείς ένα Κογκρέσο, δηλαδή το κοινοβούλιό μας”. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από το Κοινοβούλιό μας. Ως Πρόεδρος, το παρέπεμψα στο κοινοβούλιο και με ευχαριστήσατε. Έκανα το καθήκον μου, αλλά περιμένω κάτι και από εσάς. Θα πρέπει ταυτόχρονα να περάσετε αυτό το θέμα από το Κογκρέσο σας και ας κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί, ταυτόχρονα».

Αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter δήλωσε: «Εξάλλου, η άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το είναι στην πραγματικότητα θετική. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Γερμανία. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση προκειμένου να εξαλείψει τις δυσκολίες. Λένε ότι θα συζητήσουν το θέμα με τους Γερμανούς. Σε αυτό το σημείο, δεν είναι ότι δεν έχουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης