Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το ημερολόγιο της Pirelli (το πιο διάσημο ημερολόγιο στην ιστορία) γιορτάζει τα 60 χρόνια κυκλοφορίας.  Στις πρώτες χρονιές κυκλοφορίας, όντας αρκετά πιο θαρραλέο και αισθησιακό, κοσμούσε τα τζάμια στις νταλίκες των οδηγών αλλά και τους τοίχους των περισσότερων συνεργείων αυτοκινήτων. Πλέον, μετά από μισό αιώνα, η σκοπιά του είναι πιο κοινωνική, πιο καλλιτεχνική αλλά εξίσου εντυπωσιακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Pirelli Calendar 2024 μόλις κυκλοφόρησε με τις φωτογραφίσεις και το θέμα του «Timeless» να έχει αναλάβει ο Γκανέζος φωτογράφος Prince Gyasi.

Το Ημερολόγιο της Pirelli δια χειρός Prince Gyasi

Καθώς είναι ένας από τους νεότερους καλλιτέχνες που κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν το Cal, ο Gyasi έπρεπε να επιστρέψει στην παιδική του ηλικία και να θυμηθεί τους ανθρώπους που τον ενέπνευσαν κατά τη διάρκεια της 28χρονης ζωής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι δημιουργήθηκε ένα αφήγημα για τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τους ανθρώπους ‘διαχρονικούς’, και ο Gyasi πιστεύει ότι αυτό έχει να κάνει κυρίως με την επιμονή και την εντιμότητα. Για τη Naomi Campbell που εμφανίζεται στο ημερολόγιο ως “Time Stopper”, λέει: «Βλέπεις άτομα όπως η Naomi, που αν και δεν ανήκει στη γενιά μου, παραμένει είδωλο για τη γενιά μου. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν είσαι προσηλωμένος στη δουλειά και στα πιστεύω σου».

Για τις ανάγκες του Ημερολογίου, ο Γκανέζος καλλιτέχνης έβαλε αυτές τις ιδέες σε ένα μανιφέστο αφιερωμένο στους ‘δυνητικά διαχρονικούς’. Στόχος του ήταν να ενθαρρύνει τους ανθρώπους, και κυρίως τους νέους, να μαθαίνουν, να δημιουργούν και με τη σειρά τους να γίνουν πηγή έμπνευσης. «Ελπίζω να τους βοηθήσω να αντιληφθούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αν το θελήσουν και είναι συνεπείς» εξηγεί.

Το καστ

«Όλα τα πρόσωπα που φωτογραφήθηκαν κατάφεραν να αναγνωρίσουν τις ικανότητές τους και να καθιερωθούν. Βρήκαν τη δύναμή τους, αλλάζοντας το πεπρωμένο τους. Αυτό θα πει να είσαι διαχρονικός. Να θέτεις προκλήσεις, να μην συμβαδίζεις με τα όσα πρεσβεύει η κοινωνία, να μην επηρεάζεσαι από την ηλικία, τη φήμη ή τα χρήματα και να αναπτύσσεις το ταλέντο τους με αυθεντικό τρόπο. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν πράγματα που ξεφεύγουν από το μέσο όρο, αλλά είναι φυσιολογικά γι’ αυτούς και μπορούν να αλλάξουν το πεπρωμένο τους. Ακόμη και χωρίς να βρίσκονται στο προσκήνιο, μπορούν να αλλάξουν το αφήγημα στον τομέα τους ή να κάνουν κάτι διαφορετικό και με τη σειρά τους να εμπνεύσουν άλλους ανθρώπους».

Η φωτογράφηση

Για τη φωτογράφιση ο Gyasi επέλεξε το Λονδίνο και τη Γκάνα θέλοντας να παρουσιάσει την κουλτούρα και τη φυσική ομορφιά της χώρας του. “Η Γκάνα είναι μια ξεχωριστή χώρα», εξηγεί. «Είναι η πύλη προς την Αφρική, όπου μπορείς να βρεις τα πάντα: κακάο, χρυσό, βωξίτη, πετρέλαιο… Ήθελα να φέρω την Pirelli εκεί και να αποκαλύψω έναν νέο κόσμο μέσα από ένα ημερολόγιο με διαχρονική αξία, που θα δημιουργήσει ίσως νέες ευκαιρίες εξέλιξης.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.pirellicalendar.com όπου υπάρχουν φωτογραφίες, ηχητικό υλικό, βίντεο και τα κείμενα του Ημερολογίου Pirelli 2024.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης