Ο Αναστάσης Πετιμεζάς δημιουργεί κόσμους από…συμπιεσμένο χαρτί. Αυτή την περίοδο  ο Νταλί, ο μικρός πρίγκιπας αλλά και ο πλανήτης του  γίνονται χριστουγεννιάτικες μπάλες δια χειρός του, ενώ συνήθως τους μετατρέπει σε φωτιστικά. Στο μικρό εργαστήριο του σε ένα υπόγειο στο Περιστέρι δημιουργεί γαλαξίες  υπέροχους, πολύχρωμους και έντονους. Κόσμοι που απέχουν εκατομμύρια έτη φωτός από το στενό πλαίσιο των γραφικών των βιντεοπαιχνιδιών, κόσμοι χειροπιαστοί που δίνουν σε παιδιά και γονείς τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε διαστάσεις μαγικές.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτογραφίες-Βίντεο: Γιώργος Δαγαλάκης

Ο ίδιος  μιλά στην Ζούγκλα για τη σπάνια τέχνη του η οποία προϋποθέτει φαντασία, πολλή δουλειά αλλά είναι μαγική γιατί εκπέμπει…αγάπη.

Η αγάπη αυτές τις ημέρες είναι το μήνυμα. Είναι τα Χριστούγεννα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος χαίρεται που κάνει τον κόσμο να χαμογελά και με τα χρώματα του  και τα σχέδια του δίνει χαρά… Φτιάχνει πολλές κατασκευές που κοσμούν παιδικά δωμάτια, σχολικές αίθουσες, σπίτια προσδίδοντας μια χαμένη παιδικότητα που απουσιάζει από τις γκρίζες μέρες μας.

Η αρχή

 «Γνώρισα την τεχνική του papier-mâché μέσα από το κουκλοθέατρο.  Εκεί ανακάλυψα τη μαγεία και τις δυνατότητες που έχει το χαρτί. Έτσι, άρχισα να πειραματίζομαι και το χαρτί πήρε τη μορφή χρηστικών αντικειμένων και γλυπτών. Μ’ άρεσε η διαδικασία να δίνω ζωή στο χαρτί… και έτσι ξεκίνησα να κάνω αντικείμενα με αυτό. Άρχιζα να πειραματίζομαι με το χαρτί και έτσι προέκυψε να κάνω κατασκευές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ταξίδια στον κόσμο της φαντασίας

«Φωτιστικά, καθρέφτες, κρεμάστρες, ρολόγια, διάφορα χρηστικά, αλλά και γλυπτά και πιο εικαστικά. Όλα είναι κατασκευές που δημιουργώ με γνώμονα την φαντασία, τα παραμύθια αλλά και ό,τι ζητά ο κόσμος. Ξέρετε στις ημέρες που ζούμε ο κόσμος αποζητά αποδράσεις.  Η τέχνη προσφέρει τέτοιες διεξόδους. Μάλιστα τις αποδράσεις αυτές οι περισσότεροι πελάτες μου τις κάνουν μαζί με τα παιδιά τους.  Νιώθω πολύ όμορφα όταν αποτυπώνω μέσα από την δουλειά μου στιγμιότυπα από παραμύθια και ιστορίες. Όταν τα παιδιά ταξιδεύουν στον πλανήτη του μικρού πρίγκιπα, όταν βλέπουν την κοκκινοσκουφίτσα που τους διηγείται κάποιος είναι μια προέκταση της τέχνης. Μια οπτικοποίηση της φαντασίας».

Το project… του με διονυσιακό χαρακτήρα

«Στην αρχαιότητα οι φτερωτοί φαλλοί θεωρούνταν γούρια-φυλαχτά.  Ήταν σε κάθε σπίτι ,ήταν υπέρ της γονιμότητας. Με αυτή τη λογική το ξεκίνησα κάνοντας το πιο φρέσκο ως ιδέα και φυσικά με μία μια ποπ διάθεση», λέει χαρακτηριστικά στη Ζούγκλα ο Αναστάσης Πετιμεζάς αναφερόμενος σε μια ιδέα του που υλοποίησε και κάνει θραύση κυρίως στο εξωτερικό. «Οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν τη γονιμότητα. Όλοι οι Θεοί είχαν σχέση με αυτή».

Χρώμα στις ζωές σας

«Ο κόσμος να βάλει χρώμα στην ζωή του, να δραπετεύει από τις γκρίζες ρουτίνες του. Ο Πολιτισμός και η τέχνη αποτελούν πυξίδα που αν τις διαβεί θα περπατάει σε ξέφωτα ηρεμίας. Έχουμε ξεχάσει να συζητάμε, έχουμε ξεχάσει να ενδιαφερόμαστε για τον διπλανό μας. Η ρουτίνα και το γκρίζο της έχουν κυριεύσει τις ζωές μας. Εδώ στο ΧΑΡΤΙ-HARTIεπικρατεί το χρώμα, το φως, αυτό που θέλουμε να μεταδώσουμε στον κόσμο. Η κάθε ιδέα μας «χρωματίζεται» και γίνεται απτή. Αυτό κάνω και εγώ και οι συνεργάτες μου», λέει χαρακτηριστικά στην Ζούγκλα ο Αναστάσης Πετιμεζάς και μάλλον έχει απόλυτο δίκιο. Μια πραγματικότητα την οποία συνειδητοποιούμε όλοι ειδικά αυτές τις ημέρες.

Πως ένα μικρό «χαμένο» στα στενά υπόγειο χωρά κόσμους ολόκληρους;

Ο Αναστάσης Πετιμεζάς δημιουργεί και παράγει δημιουργίες σε ένα μικρό υπόγειο στην οδό Μπουμπουλίνας στο Περιστέρι, σε ένα μικρό στενό μακριά από τα εμπορικά κέντρα –μα κοντά στο μετρό-έχει βρει τη βάση του και την ηρεμία του για να μπορεί να ασχολείται με τον Μικρό Πρίγκιπα και τον πλανήτη του, μακριά από το δικό μας σύμπαν. Αυτό ίσως είναι υγιές καθώς εκεί βρίσκει την έμπνευση του για να μοιράζεται μαζί μας τα όνειρα του τα οποία τα «ακουμπάει» σε papiermache.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης