Το ενδεχόμενο παράτασης της προσωρινής εκεχειρίας με τη Χαμάς, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου ου Ισραήλ κατά τη συνεδρίασή του αργά το βράδυ της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από Ισραηλινό αξιωματούχο, οι όροι που θέτει η χώρα για την παράταση της εκεχειρίας παραμένουν αμετάβλητοι από την αρχική συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώνει άλλους 10 ομήρους για κάθε επιπλέον ημέρα παύσης των μαχών.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για τετραήμερη παύση των συγκρούσεων και την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

Η εν λόγω συμφωνία περιελάμβανε απελευθέρωση ομήρων που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τη Χαμάς με αντάλλαγμα αντίστοιχα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών στις ισραηλινές φυλακές. Παράλληλα η εκεχειρία, επέτρεψε επίσης την είσοδο μεγαλύτερου αριθμού ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω φορτηγών που εισήλθαν στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Η πρώτη απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ενώ δύο ακόμη πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή.

Νετανιάχου: «Ναί σε εκεχειρία αν απελευθερώνονται 10 όμηροι ημερησίως»

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του είπε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν «με πλήρη ισχύ» όταν τερματιστεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο Νετανιάχου επισήμανε ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση άλλων 10 ομήρων ημερησίως.

Επιθυμεί την προοπτική παράτασης της εκεχειρίας και η Χαμάς

Πάντως και η Χαμάς επιθυμεί να παραταθεί η τετραήμερη εκεχειρία της με το Ισραήλ, η οποία λήγει σήμερα Δευτέρα και μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στην απελευθέρωση τριών ομάδων Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα και τριών ομάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων και κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε το βράδυ της Κυριακής, η Χαμάς γνωστοποίησε ότι θέλει να παρατείνει την εκεχειρία μετά τη λήξη της τετραήμερης περιόδου, μέσω σοβαρών προσπαθειών για να αυξήσει τον αριθμό των αποφυλακισμένων, όπως ορίζεται στην ανθρωπιστική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την επιθυμία να παρατείνει την παύση των μαχών κατά τη διάρκεια δηλώσεων του την Κυριακή.

Επίσης και το Κατάρ, το οποίο διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο μεσολαβητή για την επίτευξη της συμφωνίας, επανέλαβε ότι ελπίζει στην συνέχιση της εκεχειρίας, με τον υφιστάμενο όρο να δίδεται παράταση μίας επιπλέον ημέρας για κάθε δέκα ομήρους που είναι έτοιμη να απελευθερώσει η Χαμάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης