Δεν πέρασαν παρά λίγα εικοσιτετράωρα από την συμφωνία διατήρησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και για το 2024 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της γειτονικής χώρας ναύαρχος Ερτζουμέντ Τατλιόγλου σε ομιλία του στην τουρκική ακαδημία του ναυτικού επανήλθε δριμύτερος στην γνωστή παραληρηματική φρασεολογία περί «γκρίζων ζωνών», αμφισβητούμενων νησιών και νησίδων και αποστρατικοποίησης των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Με μία ρητορική από τα παλιά που παραπέμπει κατευθείαν στο καλοκαίρι του 2021 και του 2022, ο ναύαρχος θέτει επί τάπητος και πάλι όλα τα ζητήματα που συμπεριλαμβάνονται στο γνωστό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Πολύ συγκεκριμένα και όπως μεταδίδεται από την Κωνσταντινούπολη ο ναύαρχος είπε τα εξής:
«Η Ελλάδα αντί να κάνει προσπάθειες για την επίλυσή ( των προβλημάτων), εμπλέκεται συνεχώς και κλιμακώνει τις εντάσεις. Για παράδειγμα, αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Αγοράζει 4 φρεγάτες Belharra από Γαλλία. Αγοράζει 24 μαχητικά Rafale .Θα αγόραζε 18, τα αύξησε κατά 6 ακόμη . Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο δυτικός γείτονάς μας. Έχουν 3 μεγάλες βάσεις στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Από τα 23 από αυτά τα νησιά, τα 19 είναι στρατιωτοκοποιημένα. Έχουμε νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία και η κυριότητα του αμφισβητείται. Προσπαθούν να τα κάνουν δικά τους, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε αυτά σαν να είναι δικά τους νησιά! Από τη μία πλευρά, προσπαθούν να υπαγορεύσουν τις δικές τους στρατηγικές όταν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον. Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά στα 12 μίλια το 2020. Προσπαθεί να δώσει το εξής μήνυμα. Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, παίρνει την Ε.Ε πίσω της και προσπαθεί να αποδείξει ότι τα νησιά της ανήκουν. Παρενοχλεί συνεχώς τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τα πλοία μας. Υπάρχουν συνολικά 32 παρενοχλήσεις και οι παρενοχλήσεις αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο Ερτζουμέντ Τατλιόγλου υποστήριξε πως υπάρχει ένα μπλοκ μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου- Ισραήλ και Αιγύπτου απέναντι στην Τουρκία.
«Παρενοχλεί συνεχώς τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τα πλοία μας. Υπάρχουν συνολικά 32 παρενοχλήσεις και οι παρενοχλήσεις αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται. Υποστηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη. Ωστόσο, η Γαλλία και η Ελλάδα ξεκίνησαν μια επιχείρηση για να αποτρέψουν αυτή την υποστήριξη. Με την επιχείρηση αυτή προσπαθούν να μειώσουν την υποστήριξή μας προς τη Λιβύη και τη νόμιμη κυβέρνησή της. Για το λόγο αυτό, προσπαθούν να διακόψουν την επαφή μας με τη Λιβύη, διεξάγοντας μια επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Λιβύης. Σε μια άλλη κλιμακούμενη δραστηριότητα, μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε το Αιγαίο Πέλαγος κηρύσσοντας διάφορες περιοχές στο Αιγαίο χώρους άσκησης» επισήμανε και συνέχισε:
Στην ανατολική Μεσόγειο, κανένα κράτος δεν μπορεί να κηρύξει μόνο του ΑΟΖ. Διότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες και οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες μπλέκονται μεταξύ τους. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) στα νότια της Κύπρου και η Ελλάδα στα νότια της Κρήτης έχουν ανακηρύξει διάφορες θαλάσσιες ζώνες και προσπαθούν να κατέχουν μόνοι τους τα πλούτη εκεί. Σκοπεύουν να εμποδίσουν το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και εμάς με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. Στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες τις πρακτικές της. Για παράδειγμα, ενώ ορίζει περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Ιταλία, δεν δίνει θαλάσσια δικαιοδοσία στα δικά της νησιά, λέγοντας ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσια δικαιοδοσία. Όταν πρόκειται να κάνει μια τέτοια συμφωνία μαζί μας, θέλει 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων».
«Όπως γνωρίζετε, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, δηλώνουμε ότι θα λάβουμε αυτά τα μέτρα μόνοι μας στη Μαύρη Θάλασσα και δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται πως για λόγους εντυπωσιασμού και αναβάθμισης του διπλωματικού ενδιαφέροντος αναμένεται τον Δεκέμβριο στην Αθήνα και όχι στην Θεσσαλονίκη ο Ερντογάν με το μισό του υπουργικό συμβούλιο και δεκάδες οικονομικούς και άλλους παράγοντες. Η αναβάθμιση της επίσκεψης ελήφθη αμέσως μετά την επιτυχή όπως χαρακτηρίστηκε συνάντηση εμπειρογνωμόνων, δηλαδή ανώτερων διπλωματών στην Άγκυρα όπου συζητήθηκαν τα ΜΟΕ.
Είναι απορίας άξιον πως ο μηχανισμός του βαθέως κράτους στην Άγκυρα αποφάσισε να διαταράξει αυτό το κλίμα αφήνονται τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας να προχωρήσει στις παραληρηματικές του αυτές δηλώσεις γνωρίζοντας πως θα υπάρξουν αντιδράσεις.
Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.