Ο ηθοποιός  που έπαιξε με τον Αλέν Ντελόν και ευτύχησε να συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως  ο Λουκίνο Βισκόντι, Βινσέντε Μινέλι και Φράνκο Ρόσι, φαίνεται ότι ζούσε τα τελευταία χρόνια μια δύσκολη και στερημένη ζωή.

Γύρω στα 10 χιλιόμετρα έξω από την  Κόρινθο, σε ένα απομονωμένο μέρος, το Καλαμάκι,  ζούσε ο Σπύρος Φωκάς με τη σύζυγο του Λίλιαν τα τελευταία 7- 8 χρόνια. Το σπίτι,  όπως ανέφεραν φίλοι και γείτονες στη zougla ήταν πρώην αποθήκη, «η οποία τα τελευταία  χρόνια επισκευάστηκε ώστε να γίνει κατοικήσιμη. Ζούσαν με τα δύο σκυλιά τους και τις δύο γάτες τους και με τη βοήθεια ανθρώπων που τους γνώριζαν καθώς τα έσοδά τους ήταν μετρημένα» ανέφεραν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν τελείωσε ο Σπύρος την καριέρα του στο εξωτερικό και γύρισε στην Ελλάδα δεν είχε τύχη με τον Κινηματογράφο και απομονώθηκε. Παντρεύτηκε  τη Λίλιαν,« δεν βοηθήθηκε ο Σπύρος με αποτέλεσμα να έρθουν σε αυτό το σπίτι. Σε αυτό το σπίτι ζούσαν τα τελευταία χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας».

«Ήταν ένα δύσκολο τέλος για τον Σπύρο τον Φωκά. Ένας άνθρωπος, ο οποίος βγήκε από τα στενά περιθώρια του καλλιτεχνικού ελληνικού χώρου. Ξεκινώντας πρώτα από τη Τσινετσιτά και μετά με τις όποιες επιτυχίες είχε στο Χόλιγουντ και όχι μόνο. Η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός καλλιτεχνικός κόσμος του φέρθηκε λίγο άδικα, τον ξέχασαν ,τον ξέγραψαν πόσω δε μάλλον όταν είχαν πληροφορηθεί ότι ο άνθρωπος προσπαθούσε να ζήσει κάτω από μια στέγη, η οποία δεν προσφερόταν ως κατοικία και μακριά από την Αθήνα και μακριά από φάρμακα, μακριά από γιατρούς και μακριά ουσιαστικά από μια άνετη ζωή. Αυτά ενδεχομένως είχαν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η υγεία του» ανέφεραν στη zougla άνθρωποι που γνώριζαν τον  Σπύρο Φωκά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστροφή στην Ελλάδα έκρυβε πολλές πικρίες

«Φαίνεται έχει πολλούς Φωκάδες η Ελλάδα και εγώ περισσεύω! Άν βγάζω πίκρα; Όχι, συνήθισα, αλλά ξαναρωτώ, είναι τόσοι πολλοί οι πρώτοι που εγώ ανήκω στους… τελευταίους; Δεν με συγχώρεσαν, αυτό είναι! Πήγα πέρα από τη… Λαμία. Πληρώνω το γεγονός ότι έκανα καριέρα έξω (όπως και όλοι όσοι έφυγαν), ότι με ζήτησε το Χόλιγουντ ­ λες και έκανα έγκλημα, λες και δε γεννήθηκα στην Πάτρα… Γι’ αυτά τα λίγα που έκανα, είναι περήφανοι οι Έλληνες και όχι οι στενοκέφαλοι που ορίζουν τα πράγματα! Υπάρχει ακμή, υπάρχει και παρακμή, σαφέστατα, αλλά μόνο την παρακμή μου δε βιώνω. Απλώς, οι Έλληνες παραγωγοί, της τηλεόρασης κυρίως, δεν πληρώνουν ούτε εμένα ούτε άλλους που ζητούν να πληρωθούν για τη δουλειά τους. Δίνουν ψίχουλα σε κάποια νόστιμα αγοράκια και κοριτσάκια που τα κάνουν πρωταγωνιστές κι όταν ζητήσουν κι αυτά κάτι παραπάνω, τα ρίχνουν στην αφάνεια, και τα αντικαθιστούν με άλλα νόστιμα αγοράκια και κοριτσάκια…» είχε πει πριν μερικά χρόνια σε συνέντευξή του στα «Νέα».

Σπύρος Φωκάς – Το χρονικό της περιπέτειας υγείας

Τα προβλήματα υγείας του Σπύρου Φωκά είχαν αρχίσει πριν από τρία χρόνια, όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο της Κορίνθου και από εκεί να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Έκτοτε τα πολλαπλά προβλήματα, κυρίως με την καρδιά αλλά και το αναπνευστικό του σύστημα, καθώς και η πυρκαγιά στο Λουτράκι πέρσι, τον ανάγκασαν να αναζητήσει κέντρο αποκατάστασης, με σκοπό να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Ωστόσο τον τελευταίο καιρό η υγεία του ηθοποιού επιδεινώθηκε σημαντικά και σήμερα ο αγαπημένος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης