Τις δράσεις της αλλά και ένα ξεχωριστό φωτογραφικό λεύκωμα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες, στην παρουσίαση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Tulip Tree για την Κοινωνική Ανάπτυξη στον χώρο του Μουσείου Ηρακλειδών στο Θησείο.

Η Tulip Tree για την Κοινωνική Ανάπτυξη (Tulip Tree for Social Development http://www.tulip-tree.eu ) που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2023, έχει ως στόχο τη στήριξη της προσχολικής εκπαίδευσης μέσω παροχής οικονομικής βοήθειας για χορήγηση σχολικών γευμάτων, κάλυψη διδάκτρων, παροχή σχολικού εξοπλισμού κά. Έχει ως στόχο την προώθηση και ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας και του εθελοντισμού με χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ανάπτυξης και πρόνοιας, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και του πολιτισμού. «To έργο μας ξεκίνησε το 2021 ιδιωτικά και συνεχίστηκε με την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, εθελοντών και δωρητών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βασιλική Σωτηροπούλου διαχειρίστρια της εταιρείας «Tulip Tree», η οποία μαζί με την αδελφή και τον σύζυγό της αποτελούν τους συνιδρυτές της εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιθυμία μας για ένα ταξίδι “ξεχωριστό”, και η ευαισθησία μας για κοινωνικά ζητήματα, μας οδήγησαν στη Ρουάντα τον Σεπτέμβρη του 2021. Φτάνοντας στη χώρα ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Η χώρα, οι άνθρωποι, τα τοπία μας συγκλόνισαν. Ωστόσο», όπως σημειώνει η κ. Σωτηροπούλου, «γνωρίζαμε ότι δυόμιση μόλις δεκαετίες μετά τη γενοκτονία εναντίον των Τούτσι το 1994, που κυριολεκτικά ισοπέδωσε τη χώρα, δεν υπήρχε τίποτα, δεν υπήρχε κυβέρνηση, δεν υπήρχαν δομές, δεν υπήρχε σύστημα περίθαλψης, πρόνοιας, οπότε όλο αυτό μας συγκίνησε και μας κινητοποίησε».

«Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι οι δύο αδερφές πρώτα, ζητήσαμε από μια Ελληνίδα που μένει μόνιμα στη Ρουάντα και γνωρίζοντας ότι στην Αφρική υπάρχουν ανάγκες , να μας πει τι θα είχε νόημα να φέρουμε από την Ελλάδα. Εκείνη μας μίλησε για ένα ιδιωτικό σχολείο ,στο οποίο λειτουργεί ένα κοινωνικό πρόγραμμα στήριξης υποβαθμισμένων περιοχών και σκεφτήκαμε ότι ο καλύτερος τρόπος από το να δίνουμε πράγματα τυχαία, θα ήταν να τα δίνουμε μέσω ενός πιο συστηματοποιημένου τρόπου. Έτσι πήραμε τα πρώτα σχολικά είδη, γεμίσαμε δυο βαλίτσες και σε συνεργασία με τον τοπικό εκπαιδευτικό φορέα και εθελοντές, πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας επίσκεψη με την παράδοση των δωρεών.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεχίσαμε να στέλνουμε κάποιες μικρές δωρεές σαν ιδιώτες. Μιλώντας με φίλους και με αυτό που λέμε τη ‘δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης’, σκέφτηκα στα γενέθλιά μου φτιάχνοντας ένα γκρουπ, αντί δώρου, όσοι φίλοι ήθελαν, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια», τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το γκρουπ απαριθμεί περισσότερα από 700 μέλη. «Έπειτα οργανώθηκε το πρώτο μας ταξίδι δέκα ατόμων και επισκεφθήκαμε αυτά τα σχολεία που είχαμε στηρίξει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου αλλά και την απόφαση για την ίδρυση της εταιρείας, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαχειρίστριά της. «Υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και επειδή όλη αυτή η προσπάθεια είχε αρχίσει να αποκτά μια δυναμική , σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να το οργανώσουμε πιο πολύ και για λόγους διαφάνειας και να γίνει πιο επίσημο ιδρύοντας τη μη κερδοσκοπική εταιρεία. Είμαστε ίσως η μοναδική ελληνική πρωτοβουλία που δημιούργησε ήδη συνέργειες με τοπικούς φορείς και επιδιώκει να συμβάλει στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας μέσω της στήριξης της εκπαίδευσης».

Στα συναισθήματα που βίωσαν επισκεπτόμενοι τα σχολεία, αναφέρθηκε η κ. Σωτηροποπούλου: «Μας προσέφερε μια πολύ μεγάλη ευχαρίστηση, είναι ένα τρομερό συναίσθημα να ξέρεις ότι με δέκα ποδοσφαιρικές μπάλες για παράδειγμα, νιώθεις σα να τους έχεις χαρίσει τον κόσμο όλο. Αυτό το συναίσθημα είναι η κινητήριος δύναμή μας και αυτός είναι ο στόχος. Οι άνθρωποι που στηρίζουν θέλουν να κάνουν το ταξίδι και να επισκεφθούν τα παιδιά».

Και προσθέτει: «Χρησιμοποιήσαμε σαν όχημα την αγάπη των ανθρώπων για τα ταξίδια. Οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν μεγάλη ευχαρίστηση εξερευνώντας καινούρια μέρη, καινούριες κοινωνίες, κάνοντας όμως το ταξίδι και πιο εποικοδομητικό. Άλλωστε ο κόσμος που αγαπά να ταξιδεύει, είναι κόσμος ανοιχτόμυαλος, που ενδιαφέρεται να μάθει κάτι παραπάνω. Αντιλαμβάνεται πως μέσα από ένα ταξίδι μπορεί να αφήσει κάτι μικρό θετικό πίσω του, που όταν το προσθέσει σε άλλα μικρά θετικά που αφήνουν και άλλοι άνθρωποι, τότε μπορεί να γίνει μια αλλαγή. Τα δικά μας ελάχιστα είναι κάποιων τα πάρα πολύ σημαντικά. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε από τη Ρουάντα, γιατί εκεί με πέντε ευρώ τον μήνα μπορείς να αλλάξεις σημαντικά τη ζωή ενός παιδιού, ενός μαθητή. Έτσι γίνεται ένα συνειδητό ταξίδι με κοινωνικό πρόσημο, αφήνοντας ένα κοινωνικού χαρακτήρα αποτύπωμα».

Στην εκδήλωση, προσφέρθηκε δωρεάν στους ενδιαφερόμενους το φωτογραφικό λεύκωμα που φέρει τον τίτλο «MURAKAZA NEZA» και δημιούργησαν οι ιδρυτές της Tulip Tree απ’ τα ταξίδια τους μέχρι σήμερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης