Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συναντήσει τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ αφότου έφυγε «με άδεια χέρια» από το Ισραήλ καθώς δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει ανθρωπιστικές «παύσεις» στον πόλεμο του με τη Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν έφτασε αργά την Παρασκευή στο Αμμάν, όπου θα συμμετάσχει επίσης στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών πέντε αραβικών χωρών, στην οποία θα παρευρεθεί εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής με επικεφαλής τον Μαχμούντ Αμπάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ισραήλ, ο Μπλίνκεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την προοπτική των «ανθρωπιστικών παύσεων» για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς και να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στον πολιορκημένο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν την Παρασκευή, ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει «προσωρινή εκεχειρία» στη Γάζα εκτός εάν η Χαμάς απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας καθώς και οι Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι θα τονίσουν την ανάγκη για «άμεση κατάπαυση του πυρός, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αναζήτηση τρόπων τερματισμού της επικίνδυνης κλιμάκωσης που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης