Αυξάνεται η πίεση όσον αφορά στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η Λωρίδα της Γάζας, λόγω του πολέμου που μαίνεται μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η Δύση επιδιώκει τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ασκώντας πίεση στο Ισραήλ που βομβαρδίζει ακατάληπτα τον Θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου.

Εσωτερική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως έγκυες γυναίκες και παιδιά πίνουν μολυσμένο νερό λόγω της ισραηλινής απόφασης να μην επιτραπεί ανεφοδιασμός της Γάζας με καύσιμα, με αποτέλεσμα οι μονάδες αφαλάτωσης να έχουν μείνει εκτός λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, μολυσμένο ή αλμυρό νερό υποχρεωτικά πίνουν 52.000 έγκυες και 36.000 μωρά κάτω των 6 ετών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό περισσότερες εγγυήσεις σχετικά με το θέμα των αμάχων, ωστόσο παλαιστινιακές πηγές μιλούν για βομβαρδισμούς στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει 14.000 άμαχοι, αλλά και στο νοσοκομείο Αλ Κουντς ,όπου δόθηκε νέο ισραηλινό τελεσίγραφο εκκένωσης.

Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, κάτω από τα δύο νοσοκομεία βρίσκονται υπόγεια κέντρα διοίκησης της Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε live εικόνα από το μέτωπο

 

Η Βρετανία εργάζεται για μια «ανθρωπιστική παύση»

Σε παρόμοιο κλίμα, η Βρετανία εργάζεται για μια «ανθρωπιστική παύση» ώστε να μεταφερθεί βοήθεια στο λαό της Γάζας, όπως δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζέιμς Κλέβερλι.

«Εργαζόμαστε διεξοδικά με τους Αιγύπτιους, με τους Ισραηλινούς και με άλλους για να μπορέσουμε να έχουμε μια ανθρωπιστική παύση, μια προσωρινή παύση ώστε να φτάσει η βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Μεταφέρεται αργά, αλλά χρειαζόμαστε μια σημαντική αύξηση του όγκου», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός, μιλώντας από την κατοικία του Βρετανού πρέσβη στο Αμπού Ντάμπι.

Ισραηλινά τανκς στις παρυφές της πόλης της Γάζας

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός δεν φαίνεται να μειώνει την ένταση των επιθέσεών του. Το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη θέση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, μετά την ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ισραηλινά άρματα μάχης να προωθούνται στην κεντρική οδική αρτηρία που διατρέχει τη Λωρίδα της Γάζας από βορρά προς νότο.

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία.

Τανκς έχουν φτάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης