Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ): η πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας και η 2η αιτία θανάτου, παγκοσμίως. Ένας ύπουλος εχθρός, ένας αόρατος κίνδυνος. Ένα Εγκεφαλικό μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, οποτεδήποτε. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αλλαγής του τρόπου ζωής, η συχνότητα του Εγκεφαλικού επεισοδίου έχει αυξηθεί δραματικά.

Από το 1990 μέχρι σήμερα η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί κατά 70% και οι θάνατοι από ΑΕΕ κατά 43%. Σήμερα, ένας στους τέσσερις (1/4) από εμάς, θα υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στη ζωή του, με δυστυχώς, δραματικές συνέπειες στη ποιότητα ζωής του, στην οικογένεια του, στο φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον του.Στη χώρα μας, με βάση στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες, υπολογίζονται περίπου 30.000 εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε ημέρα περίπου 85 Έλληνες υφίστανται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και δυστυχώς 30 από αυτούς θα καταλήξουν. 

Και όμως, το 90% των εγκεφαλικών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, απλά και μόνο, αν βελτιώναμε ένα μικρό αριθμό παραγόντων κινδύνου που αποτελούν τα βασικά αίτια για ΑΕΕ. Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού (World Stroke Day), που έχει καθιερωθεί ως η 29η Οκτωβρίου, έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό: να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το Εγκεφαλικό επεισόδιο. Η 29η Οκτωβρίου, καθιερώθηκε το 2006 ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού από τον Παγκοσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικών και σηματοδοτεί την έναρξη μίας σειράς δράσεων, καθόλη την διάρκεια του ημερολογιακού έτους, σχετικές με την πρόληψη, θεραπεία και αντιμετώπιση του Εγκεφαλικού. 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εγκεφαλικών, Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία και η Ομάδα Εργασίας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, απευθύνεται στο Κοινό με σκοπό να ενημερώσει και να αφυπνίσει την κοινωνία σχετικά με την πρόληψη, πρώιμη διάγνωση, έγκαιρη αντιμετώπιση, ταχύτερη θεραπεία και αποτελεσματική αποθεραπεία ασθενών με Εγκεφαλικό επεισόδιο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σωστή και αυστηρή τροποποίηση των κλασικών παραγόντων κινδύνου  (υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης, κάπνισμα) αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης του Εγκεφαλικού. Η καθημερινή άσκηση και σωστή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης Εγκεφαλικού σε άνδρες και γυναίκες. Η ρύθμιση της υπέρτασης εντός των φυσιολογικών ορίων, και η ελάττωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στα χαμηλότερα επίπεδα, μαζί με την διακοπή του καπνίσματος, αποτελούν απλά, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικά, μέτρα περιορισμού της εμφάνισης Εγκεφαλικού στο μέλλον. 

Από την μεριά της, η 29η Οκτωβρίου, υπενθυμίζει στην Ιατρική κοινότητα, ότι οφείλει να σταθεί με αξιώσεις και υπευθυνότητα δίπλα στον ασθενή με Εγκεφαλικό.  Να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή όλων των  σύγχρονων μεθόδων θεραπείας στην επείγουσα αντιμετώπιση ασθενών με Εγκεφαλικό (θρομβόλυση – μηχανική θρομβεκτομή). Να καταβάλει όλες της δυνάμεις και να προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση στις οικογένειες και στο περιβάλλον ασθενών με Εγκεφαλικό για την γρήγορη και αποτελεσματική αποκατάσταση τους. Η μέρα αυτή, θα πρέπει να αποτελεί για όλους τους λειτουργούς Υγείας, μία επισήμανση υπευθυνότητας και προσφοράς στον ασθενή με Εγκεφαλικό. Επιπλέον, ολόκληρη η Ιατρική Κοινότητα οφείλει να στηρίξει τον Ασθενή, την Οικογένεια και το περιβάλλον του ασθενούς σε όλες τις φάσεις του ΑΕΕ, από την οξεία εισβολή του Εγκεφαλικού μέχρι την πλήρη αποθεραπεία και αποκατάσταση. 

Η 29η Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού. Ας είναι η μέρα αυτή, η αρχή επαναπροσδιορισμού της προσέγγισης μας, ως Κοινωνία, στην πρόληψη, θεραπεία και αντιμετώπιση του Εγκεφαλικού. Ας είναι η έναρξη μιας συλλογικής Κοινωνικής, Ιατρικής και Προσωπικής προσπάθειας πρόληψης, περιορισμού αυτής της “μάστιγας” αναπηρίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού σηματοδοτεί για όλους μας την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης του Εγκεφαλικού, ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά οι άνθρωποι με Εγκεφαλικό να επιστρέψουν στην Ζωή τους και τις Οικογένειές τους μακριά από αναπηρία και  τον μαρασμό. Κάθε 29η Οκτωβρίου ας είναι η Αρχή για κάθε έναν από εμάς, για μια Ζωή χωρίς Εγκεφαλικό.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δρ. Δημήτριος Ν. Νίκας, MD, PhD, MSc, FESC, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Πρόεδρος, Ομάδας Εργασίας για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης