Σε ήπιους τόνους εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, σχετικά με την κατάληψη ενός ξεχωριστού κτηρίου της Νομικής Σχολής, στο οποίο κατέλυσαν από την Κυριακή 250 μετανάστες από την Κρήτη και αλλού, προκειμένου να ξεκινήσουν (σε έναν ασφαλή χώρο) απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες ζωής τους.

Ο κ. πρύτανης ζήτησε την εκκένωση της Νομικής Σχολής εντός της ημέρας, με την παρέμβαση του Yπουργείου Εσωτερικών και όχι δηλαδή της Aστυνομίας. O κ. Πελεγρίνης εξήγησε ότι οι μετανάστες που συμμετέχουν σε αυτή τη διαμαρτυρία ήθελαν να ακουστούν, ήθελαν να γίνουν γνωστά τα προβλήματά τους.
 
O κ. Πελεγρίνης δήλωσε: «Η καθοδηγούμενη κατάληψη της Νομικής αποτελεί κατάχρηση του ασύλου. Το πανεπιστήμιο αναγνωρίζει το πρόβλημα των μεταναστών, όπως αναγνωρίζει όμως ότι πρόκειται για ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής που οφείλει να λύσει η Πολιτεία. Καλούμε τους αρμόδιους τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό, Άννα Νταλάρα, τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, να προσέλθουν σε σύσκεψη, για να δώσουν λύση σε ένα ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρέμβασή του και καλούμε τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να εγγυηθούν σήμερα την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, γιατροί του πανεπιστημίου αρχικά εξέτασαν τις συνθήκες υγιεινής και κατέληξαν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μεταξύ των 250 ανθρώπων που βρίσκονται στο κτήριο. Ο κ. πρύτανης τόνισε ότι δεν έχουν γίνει φθορές στον χώρο και ότι εκείνοι που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να στηρίξουν τους μετανάστες «πραγματικά τους φροντίζουν».

Ο πρύτανης Γιώργος Πελεγρίνης απέκλεισε το ενδεχόμενο άρσης του ασύλου κι εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ανάλογα φαινόμενα ενδέχεται να εκδηλωθούν και σε άλλα πανεπιστήμια, αφού το όλο θέμα αφορά στο εκρηκτικό πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Σε αντίθεση με όσα διατυπώνονται περί ολιγωρίας της πρυτανικής αρχής, σημείωσε ο κ. Πελεγρίνης, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν για το ζήτημα, ειδοποίησαν τα αρμόδια όργανα, ζητώντας να βρουν άλλον χώρο για να εγκατασταθούν οι μετανάστες και από την Κυριακή, όταν και έφτασαν στην Αθήνα, βρίσκονται σε διαρκή επαφή μαζί τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Παπαθεοδώρου, πρόεδρος του Συμβουλίου Πρυτάνεων, εξήγησε «Μας ρωτάτε διαρκώς για το κτήριο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μιλάμε για ανθρώπους!».

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα για το Άσυλο με άλλοθι τους μετανάστες
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης