Ζήσης Ψάλλας

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε φυτική πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών περιέχει μοναδικές βιοδραστικές ενώσεις -ενώσεις που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2, προσφέροντας πιθανά οφέλη για την υγεία πέρα από αυτά των ίδιων των φυτικών ινών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι άνθρωποι κατανοούν την ανάγκη για φυτικές ίνες και το πώς σχετίζονται με την υγεία του εντέρου -ένας τομέας ευεξίας που γίνεται όλο και πιο σημαντικός καθώς η επιστημονική έρευνα συνεχίζει να αποκαλύπτει τον αντίκτυπό της στη συνολική υγεία και ευεξία», δήλωσε η Joanne Slavin, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Κολέγιο Επιστημών Τροφίμων, Γεωργικών και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Οι φυτικές ίνες είναι ο δείκτης υγείας που περιλαμβάνεται στις διατροφικές μας οδηγίες και βρίσκεται στις ετικέτες των προϊόντων, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα άλλα πολύτιμα συστατικά των φυτικών πηγών που περιέχουν φυτικές ίνες -τα βιοδραστικά- αναγνωρίζονται επίσης ως πολύτιμα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία».

Η μελέτη συγκέντρωσε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία σχετικά με τα οφέλη για την υγεία των βιοενεργών σε φυτικές πηγές αδιάλυτων διαιτητικών ινών. Και βρήκε ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  1. Μια ποικιλία φυτικών τροφών, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων, των ξηρών καρπών, των σπόρων και των δημητριακών ολικής αλέσεως περιέχουν αδιάλυτες διαιτητικές ίνες και κάθε πηγή περιέχει μοναδικά βιοενεργά που υποστηρίζουν την υγεία με διαφορετικούς τρόπους.
  2. Επιθυμητά βιοενεργά όπως η κερκετίνη, η ρεσβερατρόλη, οι κατεχίνες, οι ανθοκυανίνες, η λουτεΐνη, το λυκοπένιο και η βήτα-καροτίνη βρέθηκαν σε μια ποικιλία φυτικών τροφών που περιέχουν επίσης αδιάλυτες διαιτητικές ίνες.
  3. Φυτικές πηγές με βιοδραστικές ουσίες και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό των επεξεργασμένων τροφίμων ώστε να αυξηθεί η θρεπτική τους αξία. Τα υποπροϊόντα παραγωγής τροφίμων, όπως η φλούδα, ο πολτός ή ο πυρήνας έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιοδραστικές ουσίες και ως εκ τούτου προσφέρουν μοναδική θρεπτική αξία από βιώσιμες πηγές.
  4. Η έρευνα των καταναλωτών διαπίστωσε ότι η χρήση αυτής της ενίσχυσης σε χαμηλό επίπεδο δεν μείωσε την αποδοχή των προϊόντων διατροφής από τους καταναλωτές.

«Η πρόταση να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να δυσκολεύονται να κάνουν», δήλωσε ο Jan-Willem Van Klinken, συγγραφέας της μελέτης. «Εάν μπορούμε να προσφέρουμε ευρέως προσβάσιμα προϊόντα εμπλουτισμένα με ίνες που έχουν αναπτυχθεί για να ενισχύουν αντί να αναιρούν το βιοενεργό περιεχόμενο, μπορούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές αυξημένη θρεπτική αξία».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης