Αργά το βράδυ της Παρασκευής, κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Ισραήλ, η Τζούντιθ και η Νάταλι Ραάναν παραδόθηκαν από ένοπλους της Χαμάς στη φροντίδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ύστερα από διαμεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ. Αναλυτές στο Sky News προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν και μια άλλη πτυχή της απελευθέρωσης των δύο γυναικών.

Ενδεικτική η ανάλυση του ανταποκριτή του Sky News στη Μέση Ανατολή Αλιστάρ Μπουνκάλ ο οποίος τονίζει ότι «παρ’ όλα τα καλά νέα της χθεσινής νύχτας, αυτή παραμένει η μεγαλύτερη κρίση ομηρίας στην ιστορία του Ισραήλ» θυμίζοντας ότι 200 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά το κείμενο:

Η απελευθέρωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαμεσολάβηση του Κατάρ, το οποίο είχε και αμερικανική υποστήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι από τους ανώτερους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς ζουν εξόριστοι στη Ντόχα και διατηρούν εκεί γραφείο.

Ενώ κάποιοι θα αναρωτιούνται γιατί το Κατάρ, ένας δυτικός σύμμαχος, επιτρέπει στη Χαμάς να παραμένει εκεί, κάποιοι άλλοι θα υποστήριζαν ότι αυτό που συνέβη χθες είναι ένα παράδειγμα που εξηγεί γιατί είναι καλύτερο να είναι η Χαμάς κοντά, παρά να στέλνεται στην εξορία, σε ένα μη φιλικό κράτος.

Εάν το Κατάρ έκλεινε το γραφείο και απέλαυνε τη Χαμάς, πιθανότατα θα πήγαινε στην Τεχεράνη και ίσως στη Μόσχα. Οι γραμμές επικοινωνίας, τόσο ζωτικής σημασίας σε μια τέτοια στιγμή, θα χάνονταν.

Θεωρώ απίθανο να έγιναν παραχωρήσεις στη Χαμάς σε αντάλλαγμα για την επιστροφή τους, το πιο πιθανό είναι ότι αυτή ήταν μια προσπάθεια της ομάδας να φανεί κάπως πιο συμπονετική. Πολλοί από τους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα έχουν σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή τους ιατρικές παθήσεις: καρκίνος, νεφροπάθεια, αυτισμός και διαβήτης, είναι μερικές μόνο από αυτές που γνωρίζουμε. Η ηλικία τους κυμαίνεται από εννέα μηνών έως 90 ετών και οι περισσότεροι είναι πολίτες και όχι στρατιώτες, αν και ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας αιχμαλωτίστηκε.

Η μοίρα τους (σ.σ. των υπολοίπων ομήρων) είναι πολύ πιο περίπλοκη, δεν προβλέπεται η Χαμάς να παραδώσει πίσω τους Ισραηλινούς στρατιώτες χωρίς να απαιτήσει σημαντικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα, πιθανότατα την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων, αλλά οι διαπραγματευτές θα πείσουν τη Χαμάς ότι δεν υπάρχει κανένας ανθρώπινος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να κρατάει αιχμάλωτες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες παροτρύνουν το Ισραήλ να αναστείλει τα όποια σχέδια μπορεί να υπάρχουν για μια επικείμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

Αυτή η θέση, αν υποθέσουμε ότι είναι αληθινή, θα ενισχυθεί από τα γεγονότα της χθεσινής νύχτας. Αναμφίβολα, η εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων μέσω της διπλωματικής οδού είναι προτιμότερη από μια στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης. Με τόσους πολλούς ομήρους να βρίσκονται ακόμη στη Γάζα, και πιθανότατα να είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη Λωρίδα τόσο επίγεια, όσο και υπόγεια, το να κλωτσάς πόρτες και να μπαίνεις μέσα πυροβολώντας είναι γεμάτο με ακραίους κινδύνους για τους Ισραηλινούς στρατιώτες – και τους ίδιους τους ομήρους.

Ενώ υπάρχει σίγουρα λογική σε αυτό, έχοντας περάσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο προετοιμάζοντας τις δυνάμεις τους, το Ισραήλ ίσως θέλει να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα, στερώντας από τη Χαμάς περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί για τη μάχη που έρχεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης