Άνοιξε λίγο μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου το πέρασμα της Ράφα για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από την Αίγυπτο. Ωστόσο, το πέρασμα έμεινε ανοιχτό μόνο για δύο ώρες προκειμένου να περάσουν μόνον 20 φορτηγά, βάσει συμφωνίας, με φορτία από την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ υπήρχαν «πληροφορίες ότι το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει στις 10 π.μ.». «Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα παραμείνει ανοιχτό για τους ξένους πολίτες να αναχωρήσουν από τη Γάζα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμένεται ότι πολλοί άνθρωποι θα επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα και οι πολίτες των ΗΠΑ που επιχειρούν να εισέλθουν στην Αίγυπτο θα πρέπει να αναμένουν ένα δυνητικά χαοτικό και άτακτο περιβάλλον και στις δύο πλευρές του περάσματος, αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας.

Εικόνες που μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση δείχνουν φορτηγά να περνούν από την Αίγυπτο στον παλαιστινιακό θύλακα. Παράλληλα, στα πλάνα της ΕΡΤ, φάνηκαν τα πρώτα οχήματα του ΟΗΕ να περνούν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, Παλαιστίνιος αξιωματούχος αρμόδιος για τα σύνορα δήλωσε ότι τα φορτηγά έχουν ήδη φτάσει στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.

Περίπου 175 φορτηγά με φάρμακα, τρόφιμα και νερό έχουν κολλήσει στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Η αυτοκινητοπομπή βοήθειας που εικάζεται ότι θα εισέλθει σήμερα περιλαμβάνει 20 φορτηγά που μεταφέρουν
φάρμακα, ιατρικές προμήθειες και περιορισμένη ποσότητα τροφίμων (κονσερβοποιημένα προϊόντα)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου μέσων ενημέρωσης της Χαμάς νωρίτερα το Σάββατο.

Δείτε Live εικόνα από το μέτωπο

 

Παράλληλα, η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), Σίντι Μακέιν δήλωσε ότι στο πέρασμα της Ράφα περιμένει το πράσινο φως ανθρωπιστική βοήθεια για μισό εκατομμύριο Παλαιστινίους και ζήτησε να δοθεί «αξιόπιστη και διαρκής πρόσβαση» στους ανθρωπιστικούς φορείς επί τόπου.

«Αυτή η σύγκρουση έχει τρομακτικές επιπτώσεις στους αμάχους, τα τρόφιμα θα εξαντληθούν μέσα σε λίγες ημέρες και το νερό, τα φάρμακα και άλλες προμήθειες είναι επικίνδυνα χαμηλά», δήλωσε η Σίντι Μακέιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ.

«Τα φορτηγά μας είναι φορτωμένα και περιμένουν με τρόφιμα για μισό εκατομμύριο ανθρώπους, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη Γάζα αυτή τη στιγμή», είπε. «Οι ανθρωπιστές πρέπει να μπορούν να φέρουν τη βοήθεια και να μπορούν να τη διανείμουν».

Η Μακέιν δήλωσε ότι η αποτυχία να το πράξει αυτό σημαίνει ότι “ο κόσμος θα παρακολουθεί ενώ o λαός στη Γάζα θα λιμοκτονεί».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στη Γάζα μέσω Αιγύπτου.

Ο James Cleverly δήλωσε ότι τα φορτηγά θα αποτελέσουν «σανίδα σωτηρίας για όσους υποφέρουν», αλλά ζήτησε να μην είναι εφάπαξ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σημαντικό πρώτο βήμα που θα ανακουφίσει τον πόνο αθώων ανθρώπων

«Χαιρετίζω το άνοιγμα του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφα προς τη Γάζα για την ανθρωπιστική βοήθεια» τονίζει σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν και προσθέτει ότι «αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα ανακουφίσει τον πόνο αθώων ανθρώπων».

«Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους που το κατέστησαν δυνατό» καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΟΗΕ: Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο

«Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο», τόνισε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το φορτίο θα αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει για να παρασχεθούν βασικά προϊόντα — κυρίως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα– στους κατοίκους της Γάζας με ασφαλή τρόπο, χωρίς όρους και εμπόδια», πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης