Αυξάνονται οι φόβοι ότι οι άνθρωποι στη Γάζα αρχίζουν να αφυδατώνονται μέχρι θανάτου, καθώς τελειώνει το καθαρό νερό, ενώ οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να σφυροκοπούν το παλαιστινιακό έδαφος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων εν μέσω ολοκληρωτικού αποκλεισμού σε τρόφιμα, ηλεκτρισμό, φάρμακα και καύσιμα .

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, δήλωσε την Τρίτη ότι η τελευταία μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού της Γάζας έκλεισε, εγκυμονώντας τον κίνδυνο περαιτέρω θανάτων και υδατογενών ασθενειών όπως η χολέρα και η δυσεντερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έξι πηγάδια νερού, τρία αντλιοστάσια νερού και μια δεξαμενή νερού -που εξυπηρετούσαν συλλογικά περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους- είναι επίσης εκτός λειτουργίας, ανέφερε.

Το Ισραήλ διέκοψε τον μοναδικό του αγωγό ύδρευσης προς τη Γάζα, μαζί με τα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτούν εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς που σκότωσαν 1.400 ανθρώπους.

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταδίκασαν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τον αποκλεισμό ως «συλλογική τιμωρία», που είναι έγκλημα πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από 16 χρόνια κοινού ισραηλοαιγυπτιακού αποκλεισμού, που επιβλήθηκε μετά την κατάληψη του ελέγχου της Χαμάς το 2007, το καθαρό νερό ήταν ήδη μια από τις πιο πιεστικές ανησυχίες στη λωρίδα. Σχεδόν το 97% του νερού στον μοναδικό υδροφόρο ορίζοντα της Γάζας δεν είναι πόσιμο.

Χωρίς την κατάλληλη συντήρηση και με ισραηλινούς περιορισμούς στις εισαγωγές και την ηλεκτρική ενέργεια, οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων κατακλύζονταν πριν από χρόνια. Τα μη επεξεργασμένα απόβλητα ρέουν απευθείας στη Μεσόγειο για περισσότερο από μια δεκαετία.

Τώρα, οι απελπισμένοι πολίτες βρίσκονται να καταναλώνουν το μολυσμένο νερό της βρύσης ή να σκάβουν νέα πηγάδια πολύ κοντά στη θάλασσα για να πιουν και να χρησιμοποιήσουν βρώμικο, αλμυρό νερό. «Οι άνθρωποι προσπαθούν να φέρουν νερό από επικίνδυνα μέρη, όπως τα πηγάδια στα τζαμιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πραγματικότητα, παιδιά σκοτώθηκαν [από αεροπορικές επιδρομές] ενώ προσπαθούσαν να πιουν νερό σε ένα τζαμί πριν από μια εβδομάδα», δήλωσε ο Τζαμίλ αλ-Μεκντάντ, συγγραφέας και ερευνητής στην πόλη της Γάζας.

«Το νερό για καθημερινή χρήση, πλύσιμο, πλύσιμο πιάτων κ.λπ. κόπηκε εντελώς επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα για τις γεννήτριες για την άντληση νερού… Και το φορτηγό νερού έρχεται μόνο μία φορά κάθε τρεις μέρες, οπότε κανείς δεν μπορεί να χορτάσει.

Το μόνο εναπομείναν νερό διανέμεται σε μικρές ποσότητες ώστε ο καθένας να έχει ένα μικρό μερίδιο».

Η πρόσβαση σε τουλάχιστον 50 λίτρα νερού ανά άτομο την ημέρα είναι το ελάχιστο επίπεδο που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα πιστεύεται τώρα ότι επιβιώνουν με τρεις, λέει ο ΟΗΕ.

Η αφυδάτωση οδηγεί γρήγορα σε κόπωση, ζάλη και σύγχυση πριν κλείσουν όργανα όπως τα νεφρά, προκαλώντας κώμα και θάνατο.

Η σοβαρή αφυδάτωση πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα για να αναρρώσουν οι ασθενείς: μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στο Ισραήλ από την έναρξη της κρίσης ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ «συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια από χώρες χορηγούς και πολυμερείς οργανώσεις να φτάσει στους αμάχους στη Γάζα. “.

Αλλά καθώς έπεσε η νύχτα, δεν φάνηκε να έχει σημειωθεί πρόοδος στο άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, του σημείου εισόδου των πολιτών μεταξύ της λωρίδας και της χερσονήσου του Σινά της Αιγύπτου, για να φύγουν οι πολίτες ή να εισέλθουν βοήθεια.

Ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε χωρίς να υποχωρήσει. Τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές που έπληξαν σπίτια στη Ράφα και στο Χαν Γιουνίς, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας.

Και το απόγευμα της Τρίτης, οι αναφορές έκαναν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς από επίθεση σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας.

Ο νέος πόλεμος στη Γάζα – ο πέμπτος από το 2007 – είναι επίσης ο πιο θανατηφόρος, με περισσότερους από 3.000 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται σε βομβαρδισμούς που, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις καυσίμων και ιατρικών προμηθειών, έχουν αφήσει επίσης ανίκανη να λειτουργήσει την ήδη κατεστραμμένη ιατρική υποδομή της λωρίδας.

Μια άνευ προηγουμένου εντολή εκκένωσης για περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της λωρίδας να εγκαταλείψει την πόλη της Γάζας και να μετακινηθεί στο νότιο μισό της επικράτειας περιπλέκεται από βομβαρδισμούς σε διαδρομές που χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς και αντικρουόμενες και συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με τα παράθυρα διέλευσης.

Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την εντολή «θανατική ποινή» για τους χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες.

Η πρόσβαση στο νερό είναι ζωτικής σημασίας για την αποχέτευση και τα νοσοκομεία. «Το νερό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής στους θαλάμους εσωτερικών ασθενών, στα χειρουργεία και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Είναι απαραίτητο για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων και για την πρόληψη εστιών», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ένας ισραηλινός αγωγός νερού άνοιξε για τρεις ώρες στο Khan Younis τη Δευτέρα, εξυπηρετώντας τον μισό πληθυσμό της πόλης – που ήταν 100.000 και έχει διογκωθεί σε άγνωστες διαστάσεις μετά την οδηγία εκκένωσης.

Ωστόσο, φαίνεται να είχε μικρή επίδραση, καθώς η έλλειψη καυσίμων και οι κατεστραμμένοι αγωγοί δυσχέρανε τη μεταφορά και την άντληση.

Η UNRWA είπε ότι 400.000 εκτοπισμένοι συνωστίστηκαν σε σχολεία και άλλα κτίρια που διοικούνται από τον ΟΗΕ στη νότια Γάζα και είχε μόνο ένα λίτρο νερό την ημέρα για τα εγκλωβισμένα μέλη του προσωπικού της.

Ο Mohammad Saqr, κάτοικος του Khan Younis, είπε στο Reuters: «Λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων, δεν υπάρχει νερό.

Σκέφτηκα λοιπόν να προσφέρω εθελοντικά, να έρθω με ένα ρίκσο και να κουβαλάω το νερό από τις μακρινές περιοχές, τις επικίνδυνες περιοχές. Τώρα, γεμίζουμε αλμυρό νερό, είμαι έτοιμος να πιω από το αλμυρό νερό – τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;»

Πηγή: TheGuardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης