Μαίνεται ο πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ με την εσωκομματική αντιπολίτευση να πετάει ξανά τα βέλη της στην Πολιτική Γραμματεία. Όπως όλα δείχνουν, το κόμμα συνεχίζει να είναι χωρισμένο στα τρία με τις προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος και διατήρησης της ενότητας να έχουν πέσει έως τώρα στο κενό. Τα μέλη της «Ομπρέλας» στράφηκαν ξανά κατά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη αν και η πρόταση του για το συνέδριο υπερψηφίστηκε οριακά.
Μάλιστα τα στελέχη της Ομπρέλας έδωσαν το στίγμα των προθέσεων δίνοντας στην δημοσιότητα το κείμενο που θα κατέθεταν στην Πολιτική Γραμματεία.
«Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε σε προσωπικές απόψεις του για τα stock options που αποτελούν θέσεις του Κ. Μητσοτάκη και είχε αποδοκιμάσει ρητά στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Η ομιλία του νέου Προέδρου συνοδεύτηκε από την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων θέσεων, όπως για τη συνεργασία κεφαλαίου και εργασίας και την ευελιξία της εργασίας ως πλαισίου για τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας.
Επιπλέον, είναι αδιανόητο ένα αριστερό κόμμα να μη στηρίζει την αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της φορολογικής πολιτικής, να μην κατανοεί το σημερινό πληθωρισμό, παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας – ως φαινόμενο κυρίως από τη μεριά των κερδών, και να μην επιμένει στη φορολόγηση των υπερκερδών ανέφεραν μεταξύ άλλων».
Διακυβεύεται η παραμονή Τσακαλώτου στο κόμμα
Η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου έκανε για ακόμη μια φορά εμφανή τον διχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς έθεσε υπό αμφισβήτηση την ενότητα του κόμματος αλλά και την παραμονή του σε αυτό. «Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας», τόνισε, χωρίς να βάζει ως ορόσημο τις ευρωεκλογές. «Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις είναι μπροστά μας», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε τη στάση του να μην συγχαρεί τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Ότι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;», για να προσθέσει πως «ήταν λάθος που ο σύντροφος Αλέξης δεν πήρε θέση» απέναντι στα όσα ακούστηκαν προεκλογικά περί «υπονόμευσης».
Με τη σειρά της, η Έφη Αχτσιόγλου άσκησε κριτική στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ, επισημαίνοντας πως η θέση ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία και τη μείωση των ανισοτήτων είναι ανήκουστη.
Σκουρλέτης σε Κασσελάκη: «Έχεις λειτουργήσει άκρως διχαστικά»
Στο έντονο τόνο απευθύνθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη και ο Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας πως «ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός», με τον Στέφανο Κασσελάκη να επιχειρεί να παρέμβει και τον πρώην γραμματέα να του ζητεί να μην τον διακόπτει. Ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε τονίζοντας πως «έχεις καλύψει όλο το τοξικό κλίμα που αναπαράγεται καθημερινά από διάφορα κομματικά παράκεντρα».
Παράλληλα, επισήμανε πως η πρόταση για μετάθεση του Συνεδρίου που υπήρξε απόφαση της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής δείχνει πως δεν έχει συνειδητοποιθει η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει τα αίτια της εκλογικής του συντριβής.
Ευθείες βολές από τα μέλη της «Ομπρέλας» προς τον Πολάκη
Κριτική για ελλιπή ανάδειξη της λίστας των εταιριών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης άσκησε ο Παύλος Πολάκης προκαλώντας την οργή των μελών της «Ομπρέλας» με τους τόνους να ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, είπαν πως «υπήρξε μια διαφωνία» και έγινε μια «ανασκόπηση των διαχρονικών τοποθετήσεων του Παύλου» για τις οποίες «κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, από τα πέντε λεπτά που είχαμε, τα τρία απολογούμασταν» και πως «εξαιτίας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες και τώρα έρχεται εδώ και παριστάνει τον τιμητή», με τον κ. Σκουρλέτη να χαρακτηρίζει μάλιστα τον κ. Πολάκη «χορηγό του κ. Μητσοτάκη».
Ραγκούσης: «Να μην πάθουμε ότι έπαθε το ΠΑΣΟΚ»
«Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο» παρατήρησε από πλευράς του ο Γιάννης Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «πασοκοποιησης», αφού τοποθετήθηκε «για να μην πάθουμε ότι έπαθε το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά, όπου μετά 11 χρόνια ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει εκλογικά», όπως τόνισε.
Ταυτόχρονα, ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε ενστάσεις για την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη από το Κερατσινι αναφορικά με τα 500 νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι μόνον 500 εγγραφές, αλλά 437.000 και 500 ψήφους, (συνολικά 437.500 ψήφους) μέσα σε λίγες μέρες -ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές – φέραμε συλλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι συμβάλλαμε στον σχηματισμό της Προοδευτικής Συμμαχίας το 2019» ανταπάντησε ο κ. Ραγκούσης, καταλήγοντας πως «χωρίς όμως ποτέ να διανοηθούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δεδομένο και μάλιστα ως πρόκληση εναντίον συντρόφων μας οι οποίοι έχουν αναμφίβολα, ακόμη μεγαλύτερη συμβολή στη δημιουργία του μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ, από το 3 στο 33%».
Υπερψηφίστηκε οριακά η πρόταση Κασσελάκη
Την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη που περιλαμβάνει την πρόταση για συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Στην ψηφοφορία που έγινε στο τέλος πολύωρης συνεδρίασης η πρόταση του προέδρου υπερψηφίστηκε από 20 μέλη, 10 μέλη ψήφισαν κατά και υπήρξαν και 8 λευκά, στο σύνολο των 42 μελών της Πολιτικής Γραμματείας.
Λευκό ψήφισε, κατά πληροφορίες, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Βλαχάκης, Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Μπίστης, Διονύσης Τεμπονέρας, Σία Αναγνωστόπουλου και η Θεανώ Φωτίου, ενώ «κατά» ψήφισαν κατά πληροφορίες, τα μέλη της «Ομπρέλας» και ο Δημήτρης Τζανακοπουλος. «Υπέρ» ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Νοτοπουλου, που είχαν ψηφίσει «λευκό» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, δεν ψήφισαν οι Γιαννης Ραγκούσης και Στέφανος Τζουμάκας που έκαναν κριτικές τοποθετήσεις κατά τη συνεδρίαση, ενώ δεν ψήφισε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και οι τρεις είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από τη λήξη της.
Η πρόταση ως εισήγηση πλέον της Πολιτικής Γραμματείας θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σε προηγούμενη συνεδρίασή της, η Κεντρική Επιτροπή είχε αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος να γίνει τον Νοέμβριο.