Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι είναι «συνένοχες στα εγκλήματα» του Ισραήλ, την επομένη του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Γάζα, την ίδια μέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο Ισραήλ.

«Οι βόμβες που πέφτουν στον πληθυσμό της Γάζας είναι αμερικανικές . Ο κόσμος θεωρεί τις ΗΠΑ ως συνεργούς στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Ραϊσί απευθυνόμενος σε πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε πλατεία της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε live εικόνα από το μέτωπο

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο Άσραφ Αλ-Κίντρα, ανέφερε το πρωί της Τετάρτης  σε ανακοίνωση ότι 471 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 314 τραυματίστηκαν στο «ισραηλινό μακελειό», όπως το χαρακτήρισε, στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Άραμπι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η έκρηξη, που έγινε το βράδυ της Τρίτης  στο νοσοκομείο ήταν αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης. Από την πλευρά του το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, που αρνείται την ευθύνη.

Παράλληλα η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κατηγόρησε  την Ουάσινγκτον ότι είναι «συνεργός στις σφαγές» που διαπράχθηκαν όπως υποστηρίζει από το Ισραήλ στη Γάζα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε την ισραηλινή εκδοχή για ρίψη ρουκέτας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί την ισραηλινή εκδοχή, κυρίως εκείνην στο θέμα της σφαγής του νοσοκομείου  επιβεβαιώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τυφλά το Ισραήλ και πως είναι συνεργός σε αυτές τις σφαγές», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Στο μεταξύ, ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στον Λίβανο πως οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ «φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο εναντίων αμάχων στη Γάζα».

Σε «κόκκινο» συναγερμό όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών χτυπημάτων

Σημειώνεται πως τουλάχιστον δέκα περιφερειακά αεροδρόμια της Γαλλίας εκκενώθηκαν από το πρωί της Τετάρτης  έπειτα από «απειλές επιθέσεων», που στάλθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ορισμένα από αυτά επαναλειτουργούν πλέον, αφού ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι απειλές για τοποθέτηση βόμβας έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τη δολοφονία, την περασμένη Παρασκευή, ενός καθηγητή από έναν νεαρό ισλαμιστή. Λόγω του αυξημένου κινδύνου νέας επίθεσης η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.

Μια αστυνομική πηγή ανέφερε αρχικά σήμερα ότι εκκενώθηκαν έξι αεροδρόμια, στη Λιλ, τη Λιόν (Μπρον), τη Νάντη, τη Νίκαια, την Τουλούζη και το Μποβέ. Μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Στρασβούργου είπε στη συνέχεια ότι εκκενώνεται και αυτό.

Κανένα αεροδρόμιο του Παρισιού δεν επηρεάστηκε.

Νωρίς το απόγευμα, τέσσερα αεροδρόμια παρέμεναν ακόμη εκτός λειτουργίας, αυτά της Τουλούζης, του Μποβέ, του Μπορντό και του Πο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol. Σε άλλα αεροδρόμια, όπως αυτά της Λιόν-Μπρον, της Νίκαιας και της Λιλ ξανάρχισαν σταδιακά τα δρομολόγια.

Το γραφείο Τύπου του αεροδρομίου της Νίκαιας υποβάθμισε το γεγονός, αναφέροντας ότι σήμανε συναγερμός «λόγω ενός ύποπτου δέματος, κάτι το συνηθισμένο» και πλέον «όλα έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό».

Υπενθυμίζεται ότι και το Ανάκτορο των Βερσαλλιών εκκενώθηκε το μεσημέρι, έπειτα από άλλη μια απειλή για βόμβα, την τρίτη μέσα σε πέντε ημέρες.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε αραβικές χώρες

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν και σήμερα σε πολλές πόλεις αραβικών χωρών, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους, στον απόηχο του βομβαρδισμού  του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας.  Στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα, την Αίγυπτο, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε διάφορες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρόλο που στην χώρα οι διαδηλώσεις είναι παράνομες.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είχε προειδοποιήσει: «αν ζητήσω από τον αιγυπτιακό λαό να βγει στους δρόμους, θα βγουν εκατομμύρια».

Σημειώνεται πως Αίγυπτος και Ισραήλ έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης.

Στη Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας, εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων που περιμένουν να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα, συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν στην μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού του νοσοκομείου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά σήμερα μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία εκφράζοντας την οργή τους για το φονικό χτύπημα στο νοσοκομείο.

«Η απομάκρυνση του πρέσβη (της Γαλλίας) είναι υποχρέωση», «Γάλλοι και Αμερικανοί είναι σύμμαχοι των Σιωνιστών», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια άλλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι μπροστά από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, στα βόρεια προάστια της Τύνιδας. Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σάγιεντ κατήγγειλε τη «διεθνή σιωπή» για τις «γενοκτονίες» που διέπραξε, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ισραηλινός στρατός κατά των Παλαιστινίων.

Στην Ιορδανία, περίπου 5.000 Ιορδανοί διαδηλώνουν για δεύτερη συναπτή μέρα κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Αμάν. Ο αριθμός των διαδηλωτών ενδέχεται να αυξηθεί παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στην πρεσβεία.

Η Ιορδανία, που έχει υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το εβραϊκό κράτος, δήλωσε ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για αυτό το σοβαρό περιστατικό».

«Ας το πούμε ανοιχτά, δεν θέλουμε πρεσβεία», «Όχι σιωνιστική πρεσβεία στο έδαφος της Ιορδανίας» και «Όχι αμερικανική πρεσβεία στο έδαφος της Ιορδανίας», φώναζαν διαδηλωτές κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες.

Οι διαδηλωτές φώναξαν επίσης συνθήματα κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αποκαλώντας τον «προδότη» και καλώντας τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ να «ανοίξει τις δύο γέφυρες» που συνδέουν τη χώρα με το Ισραήλ.

Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πάνω στις οποίες είχε γραφτεί στα αραβικά και στα αγγλικά, «εγκληματίες πολέμου» και «συνεργάτες στο έγκλημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης