Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα αναπαραγωγικών βιολόγων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Ναντσίνγκ, στην Κίνα, βρήκαν ότι η σπερμιδίνη, ένας μεταβολίτης πολυαμίνης, βοηθά τα ωοκύτταρα να απομακρύνουν τα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια στα ποντίκια, βελτιώνοντας έτσι τη μιτοφαγία κατά τη γήρανση της γυναικείας αναπαραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Aging, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε την αλληλουχία του RNA ωοκυττάρου σε ποντίκια για να μάθει περισσότερα για το πώς η σπερμιδίνη επηρεάζει την αναπαραγωγή στα γερασμένα ποντίκια. Οι Andreas Zimmermann και Frank Madeo, από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς, δημοσίευσαν ένα άρθρο στο ίδιο τεύχος του περιοδικού που περιγράφει τη δουλειά που έκαναν οι ερευνητές στην Κίνα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά ζώα παρουσιάζουν μείωση της γονιμότητας καθώς μεγαλώνουν. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα βρήκε μια σχέση μεταξύ των επιπέδων σπερμιδίνης σε γερασμένα ποντίκια και θεμάτων γονιμότητας.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν μετρώντας τα επίπεδα της σπερμιδίνης σε δείγματα ιστού ωοθηκών ποντικών διαφορετικών ηλικιών. Διαπίστωσαν ότι καθώς τα ποντίκια μεγάλωναν, τα επίπεδα της σπερμιδίνης τους μειώθηκαν. Επίσης ότι η ποιότητα των ωαρίων και των ωοθυλακίων έπεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να δουν αν τέτοια αποτελέσματα θα μπορούσαν να αντιστραφούν, έκαναν ένεση σε μερικά από τα πειραματόζωα με σπερμιδίνη, η οποία απέτρεψε την αποδόμηση των ωαρίων και των ωοθυλακίων. Ανακάλυψαν επίσης ότι το να δίνουν στα ποντίκια νερό που περιέχει σπερμιδίνη έκανε το ίδιο. Τελικά, διαπίστωσαν ότι η χορήγηση σπερμιδίνης σε πειραματόζωα βελτίωσε το ποσοστό επιτυχίας των βλαστοκύστεων και είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες γεννήσεις που παρήχθησαν τα επόμενα χρόνια από ό,τι σε μια ομάδα ελέγχου ποντικιών.

Για να ανακαλύψουν γιατί η χορήγηση σπερμιδίνης στα ποντίκια βελτίωσε τη γονιμότητά τους, οι ερευνητές εξέτασαν πιο προσεκτικά τα κύτταρα των ωαρίων. Διαπίστωσαν ότι καθώς τα ποντίκια μεγάλωναν, τα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια δεν απομακρύνονταν τόσο καλά όσο στα νεότερα ποντίκια. Παρακολούθησαν το RNA των κυττάρων και βρήκαν διαφορετικά πρότυπα έκφρασης από γονίδια μεταξύ νεαρών και ηλικιωμένων ποντικών. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν σπερμιδίνη δεν έχασαν την ικανότητά τους να απομακρύνουν τα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια και στην πραγματικότητα είδαν ενισχυμένη μιτοχονδριακή λειτουργία.

Οι ερευνητές βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα όταν έδωσαν σπερμιδίνη στους χοίρους. Και προτείνουν τη δυνατότητα χρήσης της σπερμιδίνης ως θεραπείας για την προώθηση της γονιμότητας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκυμοσύνης καθώς μεγαλώνουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης