Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, Die Welt, υπάρχουν αναφορές ότι μονάδες του Iron Beam, που πρώτη φορά δοκιμάστηκαν επί του πεδίου το 2022, έχουν αναπτυχθεί ήδη στο έδαφος του Ισραήλ για να αναχαιτίσουν πυραύλους που θα εκτοξεύσει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας ή η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Το Iron Beam το οποίο ακόμη βρισκόταν στο στάδιο των τελικών δοκιμών είναι δημιούργημα της ισραηλινής εταιρείας Rafael και πρόκειται για φθηνό, υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και εξουδετερώνει τους στόχους του με ακτίνες Laser. Μπορεί να αναχαιτίσει εχθρικούς πυραύλους, drones, πυροβολικό, ακόμη και βλήματα όλμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας σχετικά με μια τέτοια ανάπτυξη, ένα βίντεο, με πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές, που φέρεται να δείχνει τη «Σιδηρά Δέσμη» σε δράση κατά ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς εμφανίστηκε στο X.

 

Στα τέλη Αυγούστου ο Γιούβαλ Στάινιτς, επικεφαλής της Rafael που έχει διατελέσει και υπουργός οικονομικών, ενέργειας και στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ, προανήγγειλε ότι στα μέσα του 2024 το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα έχει σε μεγάλο βαθμό προστασία από συστήματα Laser με στόχο η πλήρης κάλυψη να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2025.

Το Ισραήλ που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια την απειλή των πυραυλικών επιθέσεων ακόμη και με αυτοσχέδιες ρουκέτες από την Γάζα και από τον Λίβανο αναζητεί έναν πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο οικονομικό τρόπο για την αντιαεροπορική άμυνα του.

Το Iron Dome είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, σύμφωνα με στοιχεία του IDF, αλλά και εξαιρετικά ακριβό καθώς δύο βολές που απαιτούνται συνήθως εναντίον του πυραύλου ή της ρουκέτας που εκτοξεύεται εναντίον ισραηλινών στόχων, στοιχίζουν σχεδόν 100.000 δολάρια.  Το Iron Beam θεωρήθηκε ως μια φθηνότερη και ευέλικτη εναλλακτική λύση για να λειτουργήσει παράλληλα με το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome καθώς, κάθε δέσμη laser της «Σιδηράς Δέσμης» που λειτουργεί με 100kw έχει κόστος μόλις 3,5 δολάρια.

Το Iron Dome κάθε άλλο παρά πρόκειται να αποστρατευθεί καθώς έχει μια σημαντική ακόμη αποστολή ,του υπολογισμού της τροχιάς των εισερχόμενων πυραύλων. Ο υπολογιστής του συστήματος αναλύει την τροχιά του πυραύλου σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, υπολογίζοντας τη γωνία, την ταχύτητα και το υψόμετρο και στη συνέχεια αποφασίζει εάν θα αναχαιτίσει τον πύραυλο ή θα τον αφήσει να προσγειωθεί ακίνδυνα σε μια ανοιχτή, ακατοίκητη περιοχή. Εάν είναι απαραίτητη μια αναχαίτιση, τότε θα μπορεί να ενεργοποιηθεί το Iron Beam για την αναχαίτιση.

Τέλος το Iron Beam είναι μικρότερο και ελαφρύτερο από το Iron Dome, γεγονός που διευκολύνει την μετακίνηση και την κάλυψή του.

Πηγή: eurasiantimes.com, indiatoday.in

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης