Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του πολιορκημένου θύλακα (περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια, δηλώνοντας ότι στοχεύει την πόλη της Γάζας ώστε να καταστρέψει το επιχειρησιακό κέντρο της ισλαμιστικής οργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), περίπου ένα εκατομμύριο είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα.

Σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ και Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι πριν από οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα πρέπει να προηγηθεί μια «πολιτική απόφαση».

«Θα έχουμε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία», είπε ο Χεχτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ συζήτησε το θέμα της εκκένωσης της Λωρίδας της Γάζας και «ανθρωπιστικά ζητήματα» με Αμερικανούς γερουσιαστές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο υπουργός υπογράμμισε «τη στρατιωτική ισχύ» του Ισραήλ και την «αποφασιστικότητά του να καταστρέψει τον εχθρό», προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση.

Εκπρόσωποι του στρατού είχαν πει προηγουμένως σε δημοσιογράφους ότι ο στόχος των επιχειρήσεων στη Γάζα είναι ο αφανισμός του δικτύου της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει άλλες επιθέσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Χεχτ, στο στόχαστρο βρίσκεται ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, επειδή πιστεύεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου: «Είναι προγραμμένος και θα φτάσουμε σ’ αυτόν», είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

Δείτε Live εικόνα από το μέτωπο

 

Σημαντικό εμπόδιο οι καιρικές συνθήκες

Ένας ακόμη σοβαρός λόγος που εμποδίζει τις Ισραηλινές δυνάμεις να ξεκινήσουν την επιχείρηση την οποία έχουν προαναγγείλει από χθες είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν πάνω από την περιοχή της Γάζας. Οι έντονες νεφώσεις στην περιοχή  καθιστούν απαγορευτική την ασφαλή πτήση των πολεμικών αεροσκαφών και των drones, που θα συνεπικουρούν την χερσαία επίθεση των ισραηλινών προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφεραν οι New York Times σε δημοσίευμά τους επικαλούμενοι τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη.

Στην ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.

Ωστόσο οι συνεχιζόμενες αναβολές της επίθεσης από την πλευρά των Ισραηλινών δυνάμεων, με την διαρκή ανανέωση των τελεσιγράφων προς τους Παλαιστίνιους για να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Γάζας προς τον νότο ενδεχομένως υποκρύπτει και κάποιο φόβο για  τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση.

Παράλληλα όλες αυτές οι αναβολές στην πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας επίθεσης φαίνεται πως αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίας καθώς οι Ισραηλινοί πιέζονται από την παγκόσμια κοινότητα, να μην προχωρήσουν στην χερσαία επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ιράν προειδοποιεί για πολύ σοβαρές συνέπειες αν δεν εμποδιστεί το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε σήμερα από την Ντόχα του Κατάρ ότι «κανείς» δεν θα μπορούσε «να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης» εάν το Ισραήλ εξαπέλυε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του απροστάτευτου πληθυσμού της Γάζας συνεχιστούν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης και την προοπτική μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποίησε μέσω X (του πρώην Twitter) χθες Σάββατο ότι αν δεν εμποδιστούν «τα εγκλήματα πολέμου» και η «γενοκτονία» των Παλαιστινίων που διαπράττονται κατ’ αυτή από το Ισραήλ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με «πολύ σοβαρές συνέπειες».

Η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά της που επιδόθηκε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει αν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Αν δεν σταματηθούν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία του ισραηλινού απαρτχάιντ, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να προκαλέσει λόγω εξοστρακισμού πολύ σοβαρές συνέπειες — η ευθύνη για τις οποίες θα έγκειται στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη που το οδηγούν σε αδιέξοδο», ανέφερε η μόνιμη αποστολή της Τεχεράνης στον διεθνή οργανισμό.

Το Ισραήλ συνέχιζε χθες Σάββατο προετοιμασίες για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Λωρίδα της Γάζας. Έδωσε διαταγή στους κατοίκους του βόρειου τομέα του μικρού θύλακα να φύγουν προς τον νότο, προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, που παραμένουν κλειστά.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίζεται πως θα εξαλείψει τη Χαμάς σε αντίποινα για την επίθεσή της το περασμένο Σάββατο με πάνω από 1.300 νεκρούς.

Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα, από αέρος και με το πυροβολικό, έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας, τους σφοδρότερους που έχει υποστεί ποτέ ο θύλακας, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.500 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως εργάζεται προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο και οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται ευρύτερα επικεντρώνονται στην αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του πολέμου, ειδικά στον Λίβανο, η μετατροπή του σε περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.

Έχουν καταγραφεί επανειλημμένες ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν, αυτή την εβδομάδα. Είναι οι πιο πολύνεκρες μετά τον πόλεμο διάρκειας ενός μήνα το 2006.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ συναντήθηκε με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν στη Βηρυτό χθες Σάββατο, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας συναντήθηκε κατόπιν με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Axios, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ είπε πως όλες οι συναντήσεις που κάνει ο κ. Βένεσλαντ έχουν σκοπό να προωθηθούν οι προσπάθειες «να απελευθερωθούν οι όμηροι, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να αποφευχθεί η εξάπλωση της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή» και αυτό «συμπεριλαμβάνει τις συναντήσεις του στον Λίβανο».

ΥΠΕΞ Κίνας: Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων

Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς «υπερβαίνουν το πεδίο της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «τη συλλογική τιμωρία» των κατοίκων του θύλακα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Η ισραηλινή ηγεσία πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας», είπε ο Ουάνγκ Γι, στις επαφές που είχε το Σάββατο με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο.

Οι δύο πλευρές «δεν πρέπει να επιχειρήσουν καμία ενέργεια που θα πυροδοτούσε μια κλιμάκωση της κατάστασης», συνέχισε, ζητώντας την έναρξη «διαπραγματεύσεων».

Εξάλλου, μιλώντας σήμερα με τον Ιρανό ομόλογό του, τον Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο Κινέζος υπουργός είπε ότι το Πεκίνο στηρίζει «τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του».

«Η βαθύτερη ρίζα της κατάστασης μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ είναι ότι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην εθνική κυριαρχία έχει παραγκωνιστεί εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Ουάνγκ στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Νωρίτερα σήμερα, η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV μετέδωσε ότι ο Κινέζος απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν θα μεταβεί στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα, για να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την κατάπαυση του πυρός.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης