Καταιγισμός ρουκετών παρατηρείται το βράδυ της Τετάρτης από πλευράς Χαμάς προς το Ισραήλ, με τις εκτοξεύσεις να είναι συνεχείς. Από την πλευρά του το Ισραήλ προσπαθεί να τις αναχαιτίσει.  Παράλληλα το Reuters ανέφερε ότι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν πόλεις στον Νότιο Λίβανο, ως απάντηση της επίθεσης με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ. Λίγο μετά τις 22.00 το Ισραήλ ξεκίνησε να εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις.  Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι επιδρομές γίνονται στην πόλη Χαν Γιουνίς, στα νότια της Γάζας.

Δείτε βίντεο από την επίθεση της Χαμάς

Δείτε LIVE εικόνα από το νότιο μέτωπο

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως στις ζωντανές κάμερες παρατηρείται ένα  φωτεινό αντικείμενο  πάνω από το ουρανό της Γάζας το οποίο αλλάζει συνεχώς θέσεις. Το μόνο λοιπόν που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι  η Χαμάς σηκώνει drone και παρακολουθεί τι γίνεται έξω από τη Γάζα και στη συνέχεια χτυπά με ρουκέτες.

Για πέμπτη ημέρα η Μέση Ανατολή ζει στις φλόγες του πολέμου. Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει πλέον κοπεί σε ολόκληρη τη Γάζα καθώς έχει σταματήσει να λειτουργεί ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας ενώ προ των πυλών είναι η χερσαία επέμβαση των Ισραηλινών στη Γάζα κατά της Χαμάς.  Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη στο Fox News είπε: «Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα».

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να είναι πλήρως ανεπτυγμένες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας περιμένοντας το πράσινο φως για χερσαία επιχείρηση. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 1.200 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την επίθεση της Χαμάς και 1.100 Παλαιστίνιοι από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δραματική δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ: Η μοίρα της χώρας μας κρέμεται από μια κλωστή

Ανακοινώνοντας την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, ο Νετανιάχου επισήμανε πως «παραμερίζουμε όλες τις διαφορές μας για να πολεμήσουμε έναν εχθρό χειρότερο από το ISIS»

«Αφήνουμε κάθε άλλη σκέψη στην άκρη… Η μοίρα της χώρας μας κρέμεται από μια κλωστή» δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε έκτακτο διάγγελμά του μετά την απόφαση για συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Ανακοινώνοντας την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, με τον επικεφαλής του κεντρώου αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» Μπένι Γκαντζ στο πλευρό του, ο Νετανιάχου επισήμανε πως «παραμερίζουμε όλες τις διαφορές μας για να πολεμήσουμε έναν εχθρό χειρότερο από το Ισλαμικό Κράτος».

Ανακοινώνοντας τον σχηματισμό της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με την προσθήκη του κόμματος Εθνικής Ενότητας, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι το Ισραήλ αντεπιτίθεται. «Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένα πτώμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την υποστήριξη των ΗΠΑ «κρίσιμης σημασίας» για τον αγώνα του Ισραήλ.

«Στεκόμαστε δίπλα – δίπλα και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στους Ισραηλινούς πολίτες αλλά και στους αντιπάλους: είμαστε μαζί» δήλωσε ο Γκαντζ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε από πλευράς του για την επίθεση της Χαμάς ότι «τέτοια βαρβαρότητα δεν έχουμε βιώσει από το Ολοκαύτωμα».

«Ήταν η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Αυτό που συνέβη δεν έχει συμβεί στον εβραϊκό λαό από το 1945» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς… Η Χαμάς, το ISIS της Γάζας, θα εξαλειφθεί από προσώπου γης» υπογράμμισε ο Γκαλάντ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να σκοτώνεις ισραηλινά παιδιά και εμείς να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα», προσέθεσε.

Ήχησαν οι σειρήνες στο Β. Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ήχησαν σειρήνες συναγερμού σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ, προειδοποιώντας για την παρουσία εχθρικού αεροσκάφους.

Ωστόσο, όπως μετέδωσαν BBC και Guardian, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξε εισβολή από αέρος μέσω Λιβάνου ενώ ερευνάται τι προκάλεσε τον συναγερμό που σήμανε για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε όλο το βόρειο Ισραήλ.

Παράλληλα, οι κάτοικοι σε όλο το βόρειο Ισραήλ κλήθηκαν να μπουν αμέσως σε καταφύγια και να παραμείνουν εκεί, ενώ ταυτόχρονα, το Ιατρικό Κέντρο Ραμπάμ στη Χάιφα τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Πόλεμο σε δύο μέτωπα προετοιμάζει το Ισραήλ

«Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στον βορρά, αλλά, αν μας επιβληθεί ένας διμέτωπος πόλεμος, δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως. Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε έτοιμοι και θα επικρατήσουμε». Με αυτές τις δηλώσεις εξέφρασε στο Sky News την ανησυχία του για δυναμική εμπλοκή της Χεζμπολάχ στην ένοπλη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει από τις 7 Οκτωβρίου ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, ο Mark Regev, ανώτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά κανένας πόλεμος δεν είναι ποτέ εύκολος. Έχουμε σχεδιάσει το ενδεχόμενο… και μπορούμε να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί, έναν πόλεμο δύο μετώπων», προσέθεσε χαρακτηριστικά εκφράζοντας τους προβληματισμούς του σχετικά με την πιθανή «κλιμάκωση της κατάστασης» από πλευράς Χεζμπολάχ.

Ο Regev δήλωσε παράλληλα ότι η χώρα θέλει να βγει από αυτή τη σύγκρουση με μια «διαφορετική πραγματικότητα», ενώ υπογράμμισε ότι η Γάζα «δεν θα είναι η ίδια». «Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει με τους δικούς μας όρους» σχολίασε, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση στη Γάζα «θα αλλάξει ριζικά».

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα επανακαταλάβει την περιοχή, αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν θα σχολιάσει στρατιωτικές τακτικές.

Άδεια οπλοφορίας παραχωρείται στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στη Γάζα

Κάθε Ισραηλινός κάτοικος στην πόλη Σντερότ, που βρίσκεται στα νότια του Ισραήλ και σε απόσταση μικρότερη των 4 χιλιομέτρων από την Λωρίδα της Γάζας, έχει πλέον το δικαίωμα να οπλοφορεί, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

«Όλοι οι κάτοικοι της Σντερότ έχουν πλέον την άδεια να κυκλοφορούν με όπλα σε απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η άδεια οπλοφορίας θα επεκταθεί και σε άλλες ισραηλινές πόλεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, από το περασμένο Σάββατο έχουν γίνει 10.600 αιτήσεις από Ισραηλινούς για άδεια οπλοφορίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης