Το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημίωση για την επίθεση στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η τουρκική έκθεση που είχε παρουσιαστεί στον Ο.Η.Ε. την 1η Σεπτεμβρίου του 2010 σχετικά με το θέμα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι μετά την επίθεση οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνέχισαν να κάνουν χρήση φυσικής και ψυχολογικής βίας, αφού χτύπησαν και γρονθοκόπησαν τους επιβάτες και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Ασντόντ τούς άφησαν εκτεθειμένους με χειροπέδες, κάτω από τον ήλιο. Υπογραμμίζεται επίσης ότι ακόμη και μετά το ταξίδι αυτό «έγινε σωματική έρευνα σε κάποιους από τους επιβάτες τους οποίους έγδυσαν, ενώ υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον των γυναικών επιβατών, πολλές από τις οποίες τις έγδυσαν και έκαναν έλεγχο σε αυτές με ανιχνευτές μετάλλου, ανάμεσα στα πόδια τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζεται, επίσης, ότι η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του πλοίου ανθρωπιστικής βοήθειας στα διεθνή ύδατα «συνιστά παραβίαση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας σε ανοιχτές θάλασσες» και υπογραμμίζεται ότι «η Συνθήκη για τις Ανοιχτές Θάλασσες (1958) και η Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) έχουν κωδικοποιήσει τους γενικής αποδοχής διεθνείς κανόνες σχετικά με τις ελευθερίες στις ανοιχτές θάλασσες».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ο Ισραήλ πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για όσους σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης