Η ελευθερία «αιχμαλωτίστηκε» στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου παύουν πλέον να οριοθετούν το χώρο τα ασφαλιστικά γραφεία, αλλά οι ομορφιές της τέχνης. Είναι αυτές, που επιτρέπουν στον άνθρωπο να συναντιέται με τις δυνάμεις του ουρανού, όπως λέει ο ζωγράφος και ποιητής Γιάννης Ναζλίδης, του οποίου έργα «συναντούν» αυτήν την περίοδο τους περαστικούς από την οδό Καρόλου Ντηλ.

Ο άνθρωπος που έδωσε μία άλλη διάσταση στο εκκοκκιστήριο βάμβακος του πατέρα του στη Βέροια, μετατρέποντάς το σε «Εκκοκκιστήριο Ιδεών», συνάντησε στον χώρο του τον Γιάννη Αργυριάδη, τον άνθρωπο που εμπνεύσθηκε τις Βιτρίνες Τέχνης και τις επιμελείται όλα αυτά τα χρόνια και τη συγγραφέα Νίκη Γκύζη, οι οποίοι αποφάσισαν να «μεταφέρουν» αυτήν την ιδέα από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ό,τι κάνω, το κάνω επειδή μέσα μου έχω δύναμη, όρεξη και αγάπη για τα αόρατα. Αν αγαπάει κανείς μονάχα τα ορατά, δεν μπορεί να καταλάβει. Τα αόρατα είναι πράγματα που έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο εμβαδόν από τα γήινα», δηλώνει ο Γιάννης Ναζλίδης στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Άλλωστε ο ίδιος συνηθίζει να λέει ότι τα αόρατα, είναι η δύναμη να συναντά κανείς τα ερωτήματα, γιατί τα ερωτήματα έχουν τη δυνατότητα να δείχνουν τον έρωτα και οι απαντήσεις το αντίθετο. «Δηλαδή μια κοινωνία χωρίς ερωτήματα, είναι μια κοινωνία χωρίς έρωτα. Είναι μια κοινωνία που βασίζεται στο 1+1=2. Εγώ έγραψα πως 1+1 δεν κάνουν δύο, αλλά όσο θέλει ο Θεός. Αυτό είναι το δώρο της ελευθερίας που δίνει το σύμπαν», εξηγεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη συλλογή των περίπου 1.700 ζωγραφικών έργων του, έχει επιλέξει μόνο κάποια για να κοσμήσουν τις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ. Τα υπόλοιπα φυλάσσονται στο εκκοκκιστήριο της Βέροιας και πολλά από αυτά εκτίθενται στους χώρους του, συντροφεύοντας τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, τις διαλέξεις, τα σεμινάρια, τα συνέδρια, τις ποιητικές βραδιές, τα θεατρικά δρώμενα και κάθε πρωτότυπη δράση που φιλοξενεί, η οποία -όπως τονίζει, δεν έχει σχέση με τη μαζική επαναληπτικότητα. «Με την υποστήριξη φίλων κάναμε ένα χώρο απολύτως ιδανικό. Στα 1.000 τ.μ. του, με τα έξι μέτρα απόσταση από το ταβάνι και τη μεγάλη αυλή, μαζεύονται οι ωραιότητες του κόσμου. Τα ωραία συναισθήματα, η γοητεία της σεμνότητας, της απαλότητας, της ταπεινότητας», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφέροντας κάποιες από τις προσωπικότητες που έκαναν διαλέξεις στο «Εκκοκκιστήριο Ιδεών», στέκεται στον Δρ. Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, καθηγητή και ερευνητή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, τον άνθρωπο που συνέβαλε στην παγκόσμια ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, την οποία παρακολούθησαν διά ζώσης άνθρωποι από όλη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό.

Έργα του Γιάννη Ναζλίδη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης