Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς έδωσε τελεσίγραφo στους κατοίκους της Ασκελόν να φύγουν έως τις 17:00, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξει αντίποινα για τις επιθέσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ τις τελευταίες ώρες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να αναγκάσει τον λαό μας να αφήσει τα σπίτια του στη Λωρίδα της Γάζας, δίνουμε διορία στους κατοίκους της κατεχόμενης Ασκελόν να φύγουν πριν από τις πέντε απόψε. Εμείς σας προειδοποιήσαμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πόλη της Ασκελόν

Η Ασκελόν είναι παράκτια πόλη στη νότια περιοχή του Ισραήλ, στις ακτές της Μεσογείου, 50 χιλιόμετρα νότια του Τελ Αβίβ και 13 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε Live εικόνα από τη Γάζα:

Πάνω από 1.000 οι Ισραηλινοί νεκροί

Παράλληλα, η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο ανέρχεται πλέον σε πάνω από 1.000. Οι τραυματίες αγγίζουν τους 3.400.

Σύμφωνα με τη νεότερη επίσημη ενημέρωση της Γάζας, οι νεκροί παλαιστίνιοι ξεπερνούν τους 700 και οι τραυματίες τους 4.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

35 τάγματα του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα

Το πρωί της Τρίτης εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων δήλωσε πως κοντά στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αναπτυχθεί 35 τάγματα, ενώ παράλληλα δημιουργούνται υποδομές «για μελλοντικές επιχειρήσεις».

«Οι πράκτορες της Χαμάς δεν μπορούν να κρυφτούν στη Γάζα», δήλωσε επίσης ο αντιναύαρχος Χαγκάρι, συμπληρώνοντας ότι η πολεμική αεροπορία πραγματοποιεί εντατικές αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα, ανά τέσσερις ώρες. «Θα τους βρούμε παντού».

Νεκρός ο υπουργός Οικονομικών της Χαμάς

Μια απώλεια σε υψηλόβαθμο επίπεδο μετράει, με τη σειρά της, η Χαμάς από τους μαζικούς βομβαρδισμούς των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Στρατός, αλλά και πολλά διεθνή ΜΜΕ, ο Ζαουάντ Αμπού Σαμάλα, ο υπουργός Οικονομικών της Χαμάς, είναι νεκρός από τους βομβαρδισμούς στη Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

Ο Σαμάλα πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας και σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό, ο υπουργός Οικονομίας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο πλαίσιο του ρόλου του, διαχειριζόταν τα οικονομικά της οργάνωσης και διέθετε τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση της τρομοκρατίας εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας.

Προηγουμένως κατείχε θέσεις ασφαλείας στην τρομοκρατική οργάνωση και ως μέρος του ρόλου του ηγήθηκε αρκετών επιχειρήσεων σκοπός των οποίων ήταν να βλάψουν πολίτες στο κράτος του Ισραήλ.

Νεκρός είναι και ο Ζακαρία Αμπού Μααμάρ, μέλος της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Χαμάς: Καμία ανταλλαγή ομήρων πριν από το τέλος του πολέμου

Όσον αφορά τους ομήρους, ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι το ζήτημα της ανταλλαγής θα τεθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι «μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας» και πρόσφεραν διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή κρατουμένων ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

Περίπου 150 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων απήχθησαν από την παλαιστινιακή οργάνωση κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο στην ισραηλινή επικράτεια.

Δείτε ζωντανή εικόνα από τη Λωρίδα της Γάζας από τέσσερις οπτικές γωνίες:

Το βράδυ της Δευτέρας το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απείλησε να εκτελέσει ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν χθες, Δευτέρα, επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης