Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους το 2008 δείχνουν την «εμπλοκή» της Παλαιστινιακής Αρχής στις «απόπειρες για τον αφανισμό της παλαιστινιακής υπόθεσης».

«Τα μυστικά αυτά έγγραφα είναι σοβαρά και δείχνουν την εμπλοκή της Αρχής της Φατάχ στις απόπειρες αφανισμού της παλαιστινιακής υπόθεσης, ιδιαίτερα ως προς το θέμα της Ιερουσαλήμ και των προσφύγων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπροσώπου της Χαμάς στη Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δείχνουν επίσης την εμπλοκή της στον αγώνα κατά της αντίστασης στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και τη συνεργασία της με τη δύναμη κατοχής κατά την πολιορκία της Γάζας και στον πόλεμο του Δεκεμβρίου 2008-Ιανουαρίου 2009», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την ισραηλινή πλευρά, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Jaim Ramon, δήλωσε ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «πραγματικός εταίρος» για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση διαθέτει έναν πραγματικό εταίρο για την ειρήνη, αυτό που χρειάζεται είναι να την αναζητήσει με ειλικρίνεια», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού ο Χαΐμ Ραμόν, μετά την αποκάλυψη των εγγράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχαμε συμφωνήσει ότι ορισμένες αραβικές συνοικίες της Ιερουσαλήμ θα περνούσαν υπό παλαιστινιακή κυριαρχία και ορισμένες εβραϊκές συνοικίες θα παρέμεναν υπό ισραηλινή κυριαρχία», διευκρίνισε αναφερόμενος σε εβραϊκούς οικισμούς που έχουν κατασκευασθεί στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης του Ehud Olmert και βουλευτής του Καντίμα τόνισε όμως ότι αυτή η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και προσήψε στον διάδοχο του Olmert, τον Benjamin Netanyahu, ότι εγκατέλειψε μία πολύ σοβαρή διαπραγμάτευση, απαιτώντας την επανεκκίνηση όλων από το σημείο μηδέν, μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2009.

Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι είχαμε ενώπιόν μας πραγματιστές και ειλικρινείς διαπραγματευτές, δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο Janki Galanti, πρώην σύμβουλος του Olmert, διευκρινίζοντας ότι η διάσταση απόψεων εντοπιζόταν στην απαίτηση του Ισραήλ να διατηρήσει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι ήταν έτοιμοι να υποχωρήσουν για πολλούς από αυτούς.

«Τον Σεπτέμβριο 2008 παρουσιάσαμε στους Παλαιστίνιους έναν χάρτη, που έδειχνε τη χάραξη των συνόρων με ένα παλαιστινιακό κράτος, με το Ισραήλ να προσαρτά 6,5% της Δυτικής Όχθης με αντάλλαγμα ισραηλινά εδάφη ίσης, ακατοίκητης, έκτασης», είπε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera άρχισε χθες το βράδυ τη δημοσίευση εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων σχετικών με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, που δείχνουν ότι οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές ήσαν έτοιμοι το 2008 για σημαντικές υποχωρήσεις στα θέματα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των παλαιστινίων προσφύγων.

Τα έγγραφα, τα οποία απορρίφθηκαν από τον επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Saeb Erekat ως «ιστός ψευδών», αφορούν κυρίως συσκέψεις συντονισμού στον τομέα της ασφάλειας και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από την Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την Ιερουσαλήμ και την τύχη των προσφύγων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης