Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Για δεύτερη εβδομάδα το σωματείο των Εργαζομένων στις Αυτοκινητοβιομηχανίες της Αμερικής (United Auto Workers) συνεχίζει την απεργία του ζητώντας από τις εταιρίες (όπως General Motors, Ford, Stellantis) αύξηση 40% στο μισθό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα μέχρι και ο πρόεδρος τω Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν δήλωσε δημόσια την στήριξη τους στους απεργούς, λέγοντας πως ζητούν κάτι δικαιολογημένο.

Το συνδικάτο των εργαζομένων με τη σειρά του, θέλοντας να βρει μία μέση λύση (πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Automotive News),  μείωσε τις απαιτήσεις του για αυξήσεις μισθών στις διαπραγματεύσεις με τους υπαλλήλους από το 40% στο 36%. Ταυτόχρονα, ζητά την κατάργηση των διαφορετικών βαθμίδων για τους εργαζόμενους και τη μείωση των προσωρινών εργαζομένων, οι οποίοι συνήθως αμείβονται λιγότερο, καθώς και την αποκατάσταση των συντάξεων και περισσότερου ελεύθερου χρόνου για τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένης της προτεινόμενης εβδομαδιαίας εργασίας 32 ωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απεργία της UAW που ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη του είδους της που στοχεύει ταυτόχρονα τη Ford, τη GM και την Chrysler (η οποία είναι μέρος της Stellantis), επηρεάζοντας αρκετές παραγωγικές εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απεργία σηματοδότησε επίσης μια άλλη πρωτιά στον κόσμο της πολιτικής, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που ενώθηκε με τους εργαζόμενους σε μια απεργιακή γραμμή πριν από δύο ημέρες.

Μιλώντας σε μέλη της UAW στο κέντρο αναδιανομής Willow Run της GM δυτικά του Ντιτρόιτ, ο Μπάιντεν είπε ότι οι συνδικαλιστές εργάτες έσωσαν την αυτοκινητοβιομηχανία το 2008. “Κάνατε πολλές θυσίες, εγκαταλείψατε πολλά όταν οι εταιρείες αντιμετώπιζαν προβλήματα. Αλλά τώρα τα πάνε απίστευτα καλά. Και μαντέψτε τι; Θα έπρεπε να τα πάτε κι εσείς απίστευτα καλά”, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Έλον Μασκ κατακεραύνωσε το συνδικάτο, λέγοντας ότι είναι ένας σίγουρος τρόπος να οδηγηθούν οι τρεις εταιρείες σε πτώχευση, εάν δεχθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης