Τα 90 χρόνια της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου γιόρτασε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), σε μια επετειακή εκδήλωση χθες Τρίτη, κατά την οποία τιμήθηκαν οι άνθρωποι που έβαλαν τα θεμέλια του κλάδου.

Ενενήντα χρόνια συμπλήρωσε ο κλάδος της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα, από το 1933 που ιδρύθηκε η Ένωση Φαρμακευτικών Εργαστηρίων η οποία μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας. Στα χρόνια αυτά, τέθηκαν οι βάσεις και αναπτύχθηκαν οι ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων, με αποτέλεσμα σήμερα η Ελλάδα να έχει μια ισχυρή και εξωστρεφή φαρμακοβιομηχανία, η οποία πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη και δημιουργεί θετικό αντίκτυπο στην υγεία, την απασχόληση και την κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήνυμα αυτό θέλησε να περάσει η ΠΕΦ στην επετειακή της εκδήλωση, κατά την οποία τιμήθηκαν όλοι οι πρωτεργάτες του κλάδου. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ιδρυτής της ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα, καθώς δημιούργησε τη μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, βοηθώντας παράλληλα «ανταγωνιστές και μη». Το τιμητικό βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αν η υστεροφημία του ανδρός είναι η ύψιστη αξία του, όσα ακούγονται για τον Παύλο Γιαννακόπουλο από όλο τον κόσμο, αποτελούν τεράστια παρακαταθήκη και αιτία υπερηφάνειας για μένα. Το γεγονός ότι απόψε τον τιμούν οι άνθρωποι του φαρμάκου και τον χαρακτηρίζουν έμπνευση για τις επόμενες γενιές, με κάνει διπλά περήφανο. Πρώτον, γιατί ακόμη και σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού ο Παύλος κατάφερε να ενώσει, αποτελώντας θεματοφύλακα των αξιών της φαρμακοβιομηχανίας. Δεύτερον, διότι το να είναι φωτεινός φάρος για τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στον κλάδο, αποτελεί ευλογία.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος οραματίστηκε και δημιούργησε τη ΒΙΑΝΕΞ, τη μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ήταν πρωτοπόρος γιατί έβλεπε τις ευκαιρίες που ανοίγονταν. Έτσι έχτισε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνέργειες με διεθνείς οίκους, ξεκίνησε τη βιομηχανική παραγωγή εισάγοντας υψηλή τεχνογνωσία, έδωσε νωρίς εξαγωγικό προσανατολισμό στον όμιλο, διέβλεψε την ανάπτυξη της αγοράς του φαρμακείου μέσω των ΜΗΣΥΦΑ, έβαλε τις βάσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη.

Άλλωστε όλοι οι άνθρωποι του φαρμάκου, ανταγωνιστές και μη, έχουν να πουν μια ιστορία για το πώς ο Παύλος τους βοηθούσε στο να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν και οι ίδιοι και οι εταιρείες τους και, το ξανατονίζω, ακόμη και αν ήταν ανταγωνιστές. Η ΒΙΑΝΕΞ, με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στην Ελλάδα, στηρίζοντας τη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία. Αυτό ήθελε και αυτό έκανε πάντα ο Παύλος Γιαννακόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για μένα άλλωστε ήταν, είναι και θα είναι έμπνευση σε ό,τι κάνω στη ζωή μου. Τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό τομέα. Ο Παύλος ενέπνευσε και εμπνέει γιατί είχε πάντα σαν προτεραιότητα τον άνθρωπο και γιατί δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε. Ο Παύλος ενέπνευσε και εμπνέει γιατί έβαλε στόχο και πέτυχε να μην στερηθεί την πρόσβαση στο φάρμακο κανένας Έλληνας, από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο… Ο Παύλος ενέπνευσε και εμπνέει γιατί ήταν ο Παύλος».

Μη βιώσιμο το σημερινό μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων παρουσίασε ενώπιον της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, την ιστορική αναδρομή από τη δημιουργία του κλάδου μέχρι τις μέρες μας. Από τη μετατροπή, δηλαδή κάποιων φαρμακείων κατά το Μεσοπόλεμο, σε φαρμακευτικά εργαστήρια στην προσπάθειά τους να παρακολουθήσουν τις τότε επιστημονικές και παραγωγικές εξελίξεις στο εξωτερικό, μέχρι σήμερα που η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει καταστεί ένας «στρατηγικός σύμμαχος για την οικονομία και την κοινωνία».

Ο κ. Τρύφων μίλησε για την περίοδο της κρίσης που έφερε τη μεγάλη υποχρηματοδότηση της υγείας και του φαρμάκου και στέρησε κεφάλαια και επενδύσεις. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διατήρησε τις θέσεις εργασίας και τις μονάδες παραγωγής, στηριζόμενη κυρίως από τις εξαγωγές, και επένδυσε σε ανθρώπινο δυναμικό. Η πανδημία στη συνέχεια ανέδειξε, την ανάγκη ύπαρξης της εγχώριας παραγωγής. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στήριξε πάνω από 3 εκατ. ασφαλισμένους με φάρμακα πρώτης γραμμής αυτήν την περίοδο, ενώ συνέβαλε με εξαγωγές και στην επάρκεια φαρμάκων άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετώπιζαν ελλείψεις. Η αλλαγή δε προσανατολισμού της ΕΕ για επιστροφή της παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος, ως απόρροια της πανδημίας, ανοίγει νέους ορίζοντες για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρώτη του επαφή με το χώρο του φαρμάκου, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εμπορίου. Τρία πρόσωπα σημάδεψαν εκείνη την εποχή, είπε, ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ο Σταύρος Δέμος και ο -νεαρός τότε- Θεόδωρος Τρύφων. Για τη σημερινή κυβέρνηση αποτελεί υψηλή προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκου στη χώρα μας. Στόχος είναι μια εθνική φαρμακευτική πολιτική με την Ελλάδα αυτάρκη αλλά και με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, γίνεται προσπάθεια να αλλάξει άμεσα το σημερινό μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής, το οποίο χαρακτήρισε μη βιώσιμο ο πρόεδρος της ΠΕΦ. Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση (rebate – clawback) των φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε μια περίοδο πληθωρισμού και ενώ στην Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για αυξήσεις τιμών στα φάρμακα.

Οι συνολικές επενδύσεις του κλάδου που έχουν προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια, φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος. Το γεωγραφικό αποτύπωμα των νέων μονάδων καλύπτει όλη την Ελλάδα, από τις Σάλπες, τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα μέχρι την Τρίπολη. Επίσης, γίνονται επενδύσεις και στην παραγωγή πρώτων υλών. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τρέχει με ρυθμούς start-up» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Τρύφων τόνισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, είναι δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται στη Θεσσαλία, συμβάλλοντας στην κάλυψη των υγειονομικών τους αναγκών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης