Η Ουκρανία και η Πολωνία…απάντησαν άμεσα στην απόφαση της UEFA για την επιστροφή των ρωσικών ομάδων νέων (U17) στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου, ενισχύοντας τους φόβους για αλυσιδωτά μποϊκοτάζ απέναντι στη σταδιακή επανένταξη των Ρώσων στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Η ουκρανική ομοσπονδία (AUF) «καταδικάζει σθεναρά» την απόφαση της UEFA, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, να επιτρέψει ξανά τις ρωσικές ομάδες κάτω των 17 ετών στα τουρνουά της, διατηρώντας παράλληλα τον αποκλεισμό των ομάδων αντρών και γυναικών που ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η AUF «επιβεβαιώνει ότι δεν θα λάβει μέρος σε καμία διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν ρωσικές ομάδες» και προτρέπει την UEFA να «ανατρέψει την απόφασή της», ανέφερε σε ανακοίνωση. Ζητά επίσης από άλλες χώρες να «μποϊκοτάρουν πιθανούς αγώνες που αφορούν ρωσικές ομάδες, εάν γίνουν δεκτές».

Αμέσως μετά ακολούθησε η πολωνική ομοσπονδία (PZPN) ανακοινώνοντας ότι οι εθνικές της ομάδες θα αρνηθούν να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους.

«Αυτή είναι η μόνη καλή λύση», έγραψε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Πολωνίας Τσέζαρι Κουλέσα στο X (πρώην Twitter), δηλώνοντας «έκπληκτος» από την ανακοίνωση της UEFA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης από την πλευρά της, η αγγλική ομοσπονδία επανέλαβε τη θέση αρχής της – «οι αγγλικές ομάδες δεν θα παίξουν εναντίον της Ρωσίας», σύμφωνα με εκπρόσωπο που έδωσε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο -, αποδοκιμάζοντας επίσης την απόφαση της UEFA.

Την Τρίτη η ευρωπαϊκή ομοσπονδία επιχείρησε να κάνει μια περιορισμένη αλλαγή στην πολιτική της για τον αποκλεισμό των Ρώσων, υπενθυμίζοντας την «καταδίκη της στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας» και διατηρώντας «την αναστολή όλων των άλλων ρωσικών ομάδων-συλλόγων και εθνικών ομάδων, μέχρι το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Αλλά σύμφωνα με την UEFA, «τα παιδιά δεν πρέπει να τιμωρούνται για πράξεις για τις οποίες την ευθύνη έχουν αποκλειστικά οι ενήλικες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την εκτελεστική επιτροπή της UEFA, «είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι λόγω της εμμονής της σύγκρουσης, μια γενιά ανήλικων παικτών στερείται του δικαιώματός της να αγωνίζεται σε διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις».

Ως εκ τούτου, «προτείνει μια τεχνική λύση» που θα επιτρέπει την άμεση επανένταξη των ρωσικών ομάδων κάτω των 17 ετών, τόσο γυναικών όσο και ανδρών, «ακόμα και όταν οι κληρώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί».

Ωστόσο, οι αγώνες τους πρέπει να παίζονται «χωρίς τη ρωσική σημαία, τον ύμνο και τα επίσημες εμφανίσεις» και εκτός ρωσικής επικράτειας», διευκρινίζει η UEFA.

Οι αντιδράσεις πάντως δείχνουν την προοπτική μιας ταραχώδους επανένταξης των Ρώσων στον παγκόσμιο αθλητισμό, ενώ η παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέστρεψε στη θέση της που είχε διατυπωθεί ένα χρόνο νωρίτερα, προτείνοντας την επιστροφή τους στους διεθνείς αγώνες, προτείνοντας δραστικές προϋποθέσεις στις διεθνείς ομοσπονδίες: οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι θα πρέπει να μπορούν να αγωνιστούν ως ουδέτεροι, αλλά μόνο μεμονωμένα, και εφόσον δεν έχουν υποστηρίξει ενεργά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το Κίεβο αντέδρασε απαγορεύοντας αρχικά στους αθλητές του να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους, μποϊκοτάροντας έτσι τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Τζούντο και Ταεκβοντό την Άνοιξη, πριν ανατρέψει αυτή την πολιτική στα τέλη Ιουλίου για να μην τιμωρήσει τους δικούς του εκπροσώπους.

Η Πολωνία, στην πρώτη γραμμή της στρατιωτικής και πολιτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, είχε από την πλευρά της αρνηθεί να χορηγήσει βίζα στους Ρώσους για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ξιφασκίας που είχε προγραμματιστεί για τη Βαρσοβία, αναγκάζοντας τη διεθνή ομοσπονδία να τους μεταφέρει στη Βουλγαρία την τελευταία στιγμή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης