Μια προβεβλημένη ακτιβίστρια του κινήματος #MeToo της Κίνας δικάστηκε σήμερα με την κατηγορία της «υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας», σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες και έναν εκπρόσωπο ομάδας πίεσης που κάνει έκκληση για την απελευθέρωσή της.

Η ακτιβίστρια δημοσιογράφος και φεμινίστρια Χουάνγκ Σουεκίν δικάστηκε με την κατηγορία της «υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας» μαζί με τον ακτιβιστή Γουάνγκ Σιανμπίνγκ από το Λαϊκό Δικαστήριο της Γκουανγκτζού, δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας πίεσης «Ελευθερώστε τους Χουάνγκ Σουεκίν και Γουάνγκ Σιανμπίνγκ» επικαλούμενος πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διπλωμάτες από επτά δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, επιχείρησαν να παρακολουθήσουν την δίκη ως παρατηρητές, αλλά δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στο κτίριο, σύμφωνα με πέντε διπλωμάτες με έδρα το Πεκίνο.

Το ζευγάρι συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 στην πόλη Γκουανγκτζού της νότιας Κίνας και αργότερα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Η κατηγορία της «υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας» χρησιμοποιείται συχνά από την κινεζική κυβέρνηση εναντίον αντιφρονούντων και επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών εκτός αν ο ύποπτος θεωρείται «εγκέφαλος» ή ότι έχει διαπράξει «σοβαρά εγκλήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ημέρα πριν από την σύλληψή της η Χουάνγκ ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στη Βρετανία για να ξεκινήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ με υποτροφία χρηματοδοτούμενη από τη βρετανική κυβέρνηση, είπε ο εκπρόσωπος της ομάδας πίεσης.

Τόσο ο δικηγόρος της Χουάνγκ όσο και το δικαστήριο της Γκουανγκτζού δεν απάντησαν σε τηλεφωνικές κλήσεις. Το Φόρεϊν Όφις στην Βρετανία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει.

Η Χουάνγκ, μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος που κάλυψε τις καταγγελίες για το κινεζικό #MeToo και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2019 στο Χονγκ Κονγκ, τέθηκε υπό κράτηση από την κινεζική αστυνομία για τρεις μήνες στα τέλη του 2019.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας πίεσης είπε ότι οι εις βάρος της και εις βάρος του Γουάνγκ κατηγορίες για εξέγερση βασίστηκαν στις συγκεντρώσεις που οι δύο ακτιβιστές έκαναν συχνά απευθυνόμενοι στη νεολαία κατά τις οποίες συζητούσαν κοινωνικά ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ακτιβιστές κρατούνταν επί πολλούς μήνες στην απομόνωση και υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Η αστυνομία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό των καταγγελιών που διατύπωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας πίεσης.

«Οι οικογένειές τους ανησυχούν υπερβολικά. Δέχονται διαρκώς επισκέψεις και απειλές από την αστυνομία και έτσι φοβούνται να μιλήσουν ή να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

*Φωτογραφία από CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης