Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η ανακοίνωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αφορμή την αναβολή για τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 την προγραμματισμένης για τις 18 Ιανουαρίου 2011 αγωγής του κατά της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το αίτημα αναβολής υπέβαλε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Μονής επικαλούμενος τους εξής λόγους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«α) Ότι επιθυμεί να προσκομίσει στο Δικαστήριο έγγραφα της ποινικής δικογραφίας της διενεργούμενης για την υπόθεση τακτικής ανακρίσεως, και β) ότι ο μάρτυρας που επρόκειτο να καταθέσει υπέρ της Ι.Μ.Β. ήταν ασθενής».

Το αντεπιχείρημα του Ελληνικού Δημοσίου ήταν ότι «η υπόθεση είναι ώριμη για συζήτηση και ότι επιβάλλεται η εκδίκασή της για την άμεση αποκατάσταση του τρωθέντος δημοσίου συμφέροντος».

«Το Νομικό Συμβούλιο πιστεύει ότι οι επόμενες συναφείς αγωγές, που έχουν προσδιοριστεί προς συζήτηση, μετά από αιτήσεις προτιμήσεώς του, εντός των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2011, θα συζητηθούν και θα υπάρξει επ’ αυτών κατ’ ουσίαν δικαστική κρίση. Περαιτέρω αναβολές προδήλως δεν συμβάλουν στην πληρέστερη διερεύνηση και υποστήριξη της υποθέσεως, της οποίας το πραγματικό υλικό και οι νομικές πτυχές έχουν αποτελέσει από μακρού χρόνου και για τις δύο πλευρές αντικείμενο ενδελεχούς απασχολήσεως» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η αγωγή αφορά:

α) Την αναγνώριση της ακυρότητας του υπ’ αριθμ. 2814/2007 συμβολαίου της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη – Βουλγαράκη, που αφορούσε σε ανταλλαγή ακινήτου του Δημοσίου στον Άγιο Αθανάσιο Ν. Πέλλας με ποσοστό 7,682/1οοο της λίμνης Βιστωνίδας – Νταλιάνη, β) την απόδοση στο Δημόσιο του παραπάνω ακινήτου του, που μη νόμιμα έχει στην κατοχή της η Ι.Μ.Β., και γ) την καταβολή ποσού 9.900.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης