Ερευνητές ανακάλυψαν έναν σημαντικό ρόλο της Μαγνητικής Υπολογιστικής Τομογραφίας (MRI), μια και αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να δώσει αξιόλογα και ακριβή δεδομένα που αφορούν στη διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου των όρχεων. Με την ακριβή διάγνωση, μερικές φορές, μπορεί και να αποτραπεί κάποια χειρουργική επέμβαση, όταν οι ιατρικές γνώμες διίστανται ή βρισκόμαστε στην «γκρίζα» περιοχή, ως είθισται να λέμε.

Ωστόσο, η πρώτη διαγνωστική μέθοδος παραμένει ο υπέρηχος, που μπορεί πιο εύκολα και με χαμηλότερο κόστος να αναγνωρίσει κάποια ύποπτη μάζα ή περιοχή στο όσχεο. Αδυνατεί, όμως, να καθορίσει εάν πρόκειται για κακοήθεια ή καλοήθεια τις περισσότερες φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μια μελέτη με 33 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε MRI πριν από τη χειρουργική επέμβαση για ύποπτες μάζες στους όρχεις. Οι παθολογοανατομικές εκθέσεις ανέδειξαν 28 κακοήθειες και 8 καλοήθεις εξεργασίες. Οι αντίστοιχες MRI κατάφεραν να αναγνωρίσουν επιτυχώς και τις 28 κακοήθεις εξεργασίες, ενώ αναγνώρισαν 7 στις 8 καλοήθειες.

Συμπερασματικά λοιπόν, η MRI μπορεί να βοηθήσει τον θεράποντα ιατρό και ίσως να μειώσει τον αριθμό περιττών χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ μπορεί να δώσει και ακριβείς πληροφορίες για τη σταδιοποίηση σε περίπτωση καρκίνου των όρχεων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Roentgenology

Πηγή: medicalnewstoday

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης