Πόσο εύκολα μπορεί να ανταλλάξει κάποιος μερικά playmobil μ’ έναν τενεκέ τυρί, μαθήματα ρέικι με βιολογικά προϊόντα ή ακόμη και τη βοήθεια για τον θερισμό ενός χωραφιού με μια ξενάγηση στην οροσειρά της Ροδόπης; Μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο, αλλά εν μέσω οικονομικής κρίσης, η ανταλλαγή διαφόρων προϊόντων, υπηρεσιών και αγαθών, που εμφανίστηκε ως πρακτική στο εξωτερικό, επεκτάθηκε πλέον και στην Ελλάδα.

«Η Αργεντινή ήταν μια χώρα με αναπτυγμένες τις ομάδες ανταλλαγής χωρίς χρήματα. Μετά την οικονομική της κατάρρευση, τα δίκτυα πολλαπλασιάστηκαν. Αντίστοιχα δίκτυα υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στις Η.Π.Α.. Σε μια εποχή, όπου τα οικονομικά συστήματα είναι έτοιμα να καταρρεύσουν και να παρασύρουν τα “πάντα” γύρω τους, είναι καιρός να οικοδομήσουμε τα δικά μας μοντέλα κοινωνίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι», που δημιουργήθηκε με στόχο τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών και την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών χωρίς Χρήματα ξεκίνησε το 2002, με την αρχική ιδέα να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Δικτύου, Παναγιώτης Σαϊνατούδης. Περιγράφοντας τη λειτουργία του, σημειώνει ότι στην ιστοσελίδα του δημοσιεύονται τα ονόματα όσων επιθυμούν να προσφέρουν κάτι που διαθέτουν ή να ζητήσουν κάτι που επιθυμούν.

Εκεί, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να συναντήσει «αγγελίες» για ανταλλαγές βιολογικών προϊόντων με μαθήματα κατασκευής κούκλας, πληροφόρησης για το μητρικό θηλασμό με ένα κουτί μέλι, λιαστής ντομάτας με γνώσεις εικαστικής παιδείας, δακτυλογράφησης κειμένων μ’ ένα τροχόσπιτο, γνώσεων λογιστικής με ντόπια κοτοπουλάκια.

«Αν χρειάζομαι εργατικά χέρια στον κήπο μου, προσφέρω φιλοξενία στο σπίτι μου και ξενάγηση στην οροσειρά της Ροδόπης. Ο ενδιαφερόμενος έρχεται, δουλεύει κάποιες ώρες και την επόμενη μέρα ξεκινά η περιήγηση στα βουνά της περιοχής μου. Καθένας βρίσκει αυτό που θέλει, χωρίς χρήματα κι εκείνο που κερδίζει είναι η γνωριμία των ανθρώπων, η επαφή μεταξύ τους» τονίζει ο κ. Σαϊνατούδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς από το 2002 συμμετείχαν στο δίκτυο πάνω από 1.000 άτομα, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε και από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία.

Ιδιαίτερα θυμάται ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από την Αυστραλία που ήρθε στο Μεσοχώρι Δράμας, την έδρα του Δικτύου, για να βοηθήσει στη διοργάνωση της ετήσιας γιορτής του και την ανακαίνιση του ξενώνα φιλοξενίας. Το μοντέλο της ανταλλαγής εργασίας με δωρεάν διαμονή και τουρισμό είναι πολύ διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια, ενώ μόλις πριν από λίγο καιρό ξεκίνησαν και οι ανταλλαγές προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών.

«Οργανώσαμε μια γιορτή για μικρά παιδιά που αντάλλαξαν τα παιχνίδια τους. Ο γιος μου πήρε μερικά playmobil από κάποια οικογένεια, στην οποία εμείς δώσαμε τυρί. Κάποιοι άλλοι μας έστειλαν ζυμαρικά και εμείς τους στείλαμε σπόρους. Εξάλλου, πρόσφατα ζητήσαμε βοήθεια, για να θερίσουμε ένα χωράφι. Η βοήθεια ήρθε από την γύρω περιοχή και τα Πομακοχώρια και εμείς προσφέραμε τη φιλοξενία μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τη δραστηριοποίηση και άλλων Δικτύων Ανταλλαγής στην Ελλάδα, όπως εκείνου του Νομού Μαγνησίας, ο κ. Σαϊνατούδης εκτιμά ότι η ιδέα της ανταλλαγής κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας. Μάλιστα, επισημαίνει ότι υπήρξαν προτάσεις προς τα δίκτυα αυτά να διοργανώσουν επισκέψεις ομάδων ξένων, εργασία που εκτελούν πλέον τα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού.

«Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά για να μη χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα» είναι το σύνθημα της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι», που απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους για συμμετοχή.

Διαβάστε επίσης:
«Βλέπουν κουκλοθέατρο και φυτεύουν σπόρους» Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης