Ρώσος πιλότος προσπάθησε να καταρρίψει κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αφού πίστεψε ότι είχε άδεια να πυροβολήσει, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Ο πιλότος εκτόξευσε δύο πυραύλους, ο πρώτος εκ των οποίων αστόχησε, χωρίς να παρουσιάσει δυσλειτουργία, όπως υποστηρίχθηκε τότε από τη Ρωσία που είχε ισχυριστεί ότι το περιστατικό τον περασμένο Σεπτέμβριο προκλήθηκε από «τεχνική δυσλειτουργία». Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αποδέχθηκε τότε δημοσίως τη ρωσική εξήγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο τώρα, τρεις ανώτερες δυτικές αμυντικές πηγές με γνώση του περιστατικού δήλωσαν στο BBC ότι οι ρωσικές επικοινωνίες που υπέκλεψε το αεροσκάφος RC-135 Rivet Joint της RAF δίνουν μια πολύ διαφορετική εξήγηση από την επίσημη εκδοχή της Ρωσίας που υιοθέτησε η Μ. Βρετανία.

Το αεροσκάφος της RAF, με πλήρωμα 30 ατόμων, εκτελούσε αποστολή επιτήρησης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σε διεθνή εναέριο χώρο στις 29 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, όταν συνάντησε δύο ρωσικά μαχητικά SU-27.

Οι υποκλαπείσες επικοινωνίες δείχνουν ότι ένας από τους Ρώσους πιλότους νόμιζε ότι του είχε δοθεί άδεια να στοχεύσει το βρετανικό αεροσκάφος, μετά από μια διφορούμενη εντολή από ρωσικό επίγειο σταθμό. Ωστόσο, ο δεύτερος Ρώσος πιλότος δεν το πίστευε. Διαμαρτυρήθηκε και έβρισε τον συγκυβερνήτη του όταν εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Rivet Joint είναι φορτωμένο με αισθητήρες για την υποκλοπή των επικοινωνιών. Το πλήρωμα της RAF θα ήταν σε θέση να ακούσει το περιστατικό, το οποίο θα μπορούσε να έχει οδηγήσει στον θάνατό τους. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις επικοινωνίες.

Απαντώντας σε αυτές τις νέες αποκαλύψεις ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε: «Πρόθεσή μας ήταν πάντα να προστατεύουμε την ασφάλεια των επιχειρήσεών μας, να αποφεύγουμε την περιττή κλιμάκωση και να ενημερώνουμε το κοινό και τη διεθνή κοινότητα».

Τι πραγματικά συνέβη

Καθώς τα δύο ρωσικά SU-27 πλησίαζαν το κατασκοπευτικό αεροσκάφος της RAF, έλαβαν μια επικοινωνία από τον ελεγκτή του επίγειου σταθμού τους. Μια δυτική πηγή δήλωσε στο BBC ότι τα λόγια που έλαβαν ήταν του τύπου «έχετε το στόχο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η διφορούμενη γλώσσα ερμηνεύτηκε από έναν από τους Ρώσους πιλότους ως άδεια για να πυροβολήσουν. Η χαλαρή γλώσσα φαίνεται να έδειξε υψηλό βαθμό αντιεπαγγελματισμού από τους εμπλεκόμενους, ανέφεραν οι πηγές. Αντίθετα, οι πιλότοι του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν πολύ ακριβή γλώσσα όταν ζητούν και λαμβάνουν άδεια πυρός.

Ο Ρώσος πιλότος απελευθέρωσε έναν πύραυλο αέρος-αέρος, ο οποίος εκτοξεύθηκε με επιτυχία, αλλά δεν κατάφερε να κλειδώσει στο στόχο του, όπως ειπώθηκε στο BBC. Ήταν αστοχία, όχι δυσλειτουργία. Αμυντικές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι στη συνέχεια ξέσπασε καβγάς μεταξύ των δύο Ρώσων πιλότων.

Ο πιλότος του δεύτερου SU-27 θεώρησε ότι δεν του είχε δοθεί άδεια να πυροβολήσει. Λέγεται ότι έβρισε τον σύντροφό του, ρωτώντας τον ουσιαστικά τι νόμιζε ότι έκανε. Ωστόσο, ο πρώτος πιλότος εξαπέλυσε ακόμη έναν πύραυλο.

Τι συνέβη σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου

Τρεις εβδομάδες αργότερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό είχε λάβει χώρα – μετά από μια εξήγηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που έκανε λόγο για «τεχνική δυσλειτουργία».

Τι ανέφεραν οι ΗΠΑ για το συμβάν

Ωστόσο, μια μυστική διαρροή πληροφοριών αποκάλυψε ότι ο στρατός των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο τι συνέβη με πιο σκληρούς όρους. «Το περιστατικό ήταν πολύ πιο σοβαρό απ’ ό,τι αρχικά είχε παρουσιαστεί και θα μπορούσε να ισοδυναμεί με πράξη πολέμου», ανέφεραν οι New York Times.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της αμερικανικής άμυνας, ανέφερε η εφημερίδα, ο Ρώσος πιλότος είχε παρερμηνεύσει μια εντολή από το έδαφος. Η εφημερίδα επικαλείται επίσης έναν ανώνυμο αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας που περιέγραψε το περιστατικό «ως πραγματικά, πραγματικά τρομακτικό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης