Μια εβδομάδα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και την καταστροφή που προκάλεσε με καταστροφές στην Θεσσαλία οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, αλλά και σε μεγάλο κίνδυνο.

Αντιμέτωποι με την απειλή διάφορων μολυσματικών νόσων είναι πλέον οι κάτοικοι όλων των περιοχών της Θεσσαλίας οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από την κακοκαιρία «Daniel», καθώς ακόμη και το δίκτυο της ύδρευσης δεν είναι ασφαλές υγειονομικά, ενώ όλα τα λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να λογίζονται μολυσματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες ζώα κείτονται νεκρά σε όλο τον Θεσσαλικό κάμπο, εξαιτίας της σφοδρής νεροποντής, ενώ άλλα τόσα προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανά, καθώς το νερό σε πολλά σημεία δεν έχει υποχωρήσει. Βίντεο της Golden Movies καταγράφει ανατριχιαστικές εικόνες από φάρμες στη Λάρισα, με νεκρά ζώα να βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα που παραμένουν ζωντανά, με πολλά από αυτά να μην έχουν καθαρό νερό και τροφή για να επιβιώσουν.

Στο μεταξύ, στον ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Αποζημιώσεων) είχαν δηλωθεί 38.000 νεκρά πρόβατα και 7.000 χοίροι.

Μέχρι χθες το πρωί είχαν συγκεντρωθεί και αποτεφρωθεί ή ταφεί σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις περισσότερα από 15.000 νεκρά ζώα, ωστόσο καταγγελίες κτηνοτρόφων ανέφεραν ότι τους ζητήθηκε να μαζέψουν οι ίδιοι τα ζώα για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νεκρά ζώα αποτελούν υγειονομική βόμβα στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές με τους κατοίκους να προσπαθούν να τα απομακρύνουν με γυμνά χέρια. Οι κτηνοτρόφοι, με γυμνά χεριά και χωρίς καμιά προφύλαξη μεταφέρουν μόνοι τους τις σορούς των ζώων τους με τους κινδύνους να είναι μεγάλοι. Τα δένουν το ένα δίπλα στο άλλο με σκοινιά για να μπορέσουν να τα κάνουν τη μεταφορά.

Βασικός κίνδυνος οι γαστρεντερίτιδες

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι ο βασικός κίνδυνος σε πρώτη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες, λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι υπάρχουν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 αναπνευστικού στις πληγείσες περιοχές. Μόνο έξι περιστατικά νοσηλεύονται, με γαστρεντερίτιδα.

Φόβος υπάρχει επίσης και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε, αν και ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα. Για την ηπατίτιδα Α υπάρχει εμβόλιο οπότε λογικά ο περισσότερος κόσμος το έχει κάνει στην παιδική του ηλικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις πλημμυρών, έχει αναφερθεί αύξηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, λόγω του θανάτου τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν αναμένεται να φανεί άμεσα, γιατί ο χρόνος επώασης είναι 7-14 μέρες.

Ο καθηγητής συμβούλεψε τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να μην έρχονται σε επαφή με τις λάσπες χωρίς να φοράνε προστατευτικά παπούτσια και αδιάβροχα παντελόνια και να μην έρχονται σε επαφή με τα νεκρά ζώα

 

Το υπουργείο Υγείας, έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για θέματα δημόσιας υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 213 2161123 – 9 καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και να υποβάλλουν οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με θέματα δημόσιας Υγείας και Υγιεινής.

Πέρα από τις τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, η κακοκαιρία άφησε πίσω τους 15 νεκρούς ενώ ένα ζευγάρι Αυστριακών συνεχίζει να αγνοείται στο Πήλιο.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης