Σταθερά θετικό ρυθμό προσλήψεων το τελευταίο τρίμηνο του 2023 συνεχίζουν να αναμένουν οι εργοδότες στην Ελλάδα, με τον δείκτη NEO (Net Employment Outlook-Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης) να φτάνει στο +18%, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα προθέσεων προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup.

Το 29% αναμένει αύξηση των απασχολουμένων, το 17% μείωση, ενώ το 51% δεν περιμένει καμία αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι 8 στους 10 εργοδότες αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο ΙΤ, η Πληροφορική είναι ο ισχυρότερος κλάδος για το 4ο τρίμηνο, με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο +32%.

Αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη των προοπτικών απασχόλησης (29%) στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών & Υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται και ο Τουρισμός).

Υγεία & Βιο-επιστήμες: Παρά το γεγονός ότι το 84% των εργοδοτών στον κλάδο καταγράφουν δυσκολία ανεύρεσης στελεχών, ο τομέας βρίσκεται στην 3η θέση, με τις προθέσεις προσλήψεων να φτάνουν στο +28%. Η Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας έχουν προοπτικές απασχόλησης 24%, ωστόσο το 96% των οργανισμών δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα έχουν προοπτικές απασχόλησης 9%, ενώ οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας αποτυπώνουν αρνητικό πρόσημο (-6%). Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο «Βιομηχανία και Κατασκευές» φτάνουν στο +3%, ενώ οι ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στα «Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά» (-9%).

Ισχυρές προοπτικές στη Β. Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, η πιο ισχυρή Περιφέρεια στη χώρα είναι η Βόρεια Ελλάδα, με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 21 (+6% από το προηγούμενο τρίμηνο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αισιόδοξοι οι εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις

Οι Έλληνες εργοδότες σε μεσαίες επιχειρήσεις, με 50-249 εργαζόμενους, είναι πιο αισιόδοξοι, με τον δείκτη ΝΕΟ να φτάνει στο 33, αυξημένος κατά 14% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, δήλωσε: «Οι προσδοκίες για την απασχόληση στην Ελλάδα παραμένουν σταθερές και με θετικό πρόσημο, δεδομένης της οικονομικής ανάκαμψης, μετά την πανδημία, του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Τα σκήπτρα στις προσδοκίες των εργοδοτών για αύξηση των προσλήψεων κρατά ο κλάδος της Πληροφορικής (+32), με την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων να έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες για τεχνολογικές λύσεις και να έχει αναδείξει νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Η μεγαλύτερη αύξηση προοπτικών απασχόλησης εντοπίζεται στους οργανισμούς που ανήκουν στην υποκατηγορία του «Επικοινωνιακού Εξοπλισμού» (+75%), ενώ ακολουθούν άλλοι υποκλάδοι IT (+50%), Software (+33%) και υπηρεσίες IT (+25%).

Ωστόσο, οι εργοδότες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση της έλλειψης εργαζομένων, καθώς 8 στους 10 αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Στην πρόκληση αυτή, ο όμιλος ManpowerGroup Ελλάδας προτείνει τη λύση των Tech Academies, μία σειρά από προγράμματα μετεκπαιδεύσεων, που έχουν σχεδιαστεί, για να παρέχουν τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας σε απόφοιτους STEM. Ένας ισχυρός κλάδος από πλευράς ζήτησης ταλέντων είναι αυτός των “Καταναλωτικών Αγαθών-Υπηρεσιών”, με τον δείκτη ΝΕΟ να αγγίζει το +29, μία αύξηση στην οποία συμβάλλουν οι νέες ανάγκες που προέκυψαν για είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες στη μεταπανδημική περίοδο. Παρατηρείται αύξηση δημιουργίας νέων σημείων πώλησης καταναλωτικών αγαθών και αλυσίδων, που εκτοξεύουν στο +50% την αύξηση των προοπτικών απασχόλησης στον κλάδο. Σημαντική αύξηση στις προοπτικές απασχόλησης (+100%) εντοπίζεται και στο online & direct marketing retail, στην κατηγορία «Κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, είδη πολυτελείας» (+50%), στις υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, όπως γυμναστήρια, spa (+100%) κ.ά.».

Οι προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο

Με σταθερές προοπτικές σε όλες τις περιοχές, οι εργοδότες στη Βόρεια Αμερική αναμένουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων (+35%), ενώ ακολουθεί η Ασία-Ειρηνικός (+32%) και η Νότια και Κεντρική Αμερική (+31%). Στην επικράτεια ΕΜΕΑ, οι προοπτικές απασχόλησης παραμένουν χαμηλές, αλλά σταθερές (+25%), με αύξηση +3% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ManpowerGroup διενέργησε την έρευνα τον περασμένο Ιούλιο σε 41 χώρες και επικράτειες για τη σφυγμομέτρηση της πρόθεσης προσλήψεων 38.833 εργοδοτών κατά το 4ο τρίμηνο του 2023. Στην έρευνα έγινε ανάλυση δεδομένων που λήφθηκαν ως απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα: «Πώς αναμένετε να αλλάξει ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στην περιοχή της ευθύνης σας το τρίμηνο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023 σε σύγκριση με το τρέχον τρίμηνο;».

Ο όρος Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (Net Employment Outlook), που χρησιμοποιείται σε αυτή την έρευνα, είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του ποσοστού των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό τους από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο (είτε θετικό είτε αρνητικό) των προοπτικών απασχόλησης.

Τα δεδομένα έχουν προσαρμοστεί εποχιακά, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα των προβλεπόμενων προσλήψεων. Αυτές οι προσαρμογές εξομαλύνουν τον αντίκτυπο των εποχιακών διακυμάνσεων, οι οποίες συμβαίνουν τις ίδιες περιόδους κάθε χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης