Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι φέρεται ότι έχουν πνιγεί μετά από την ισχυρή καταιγίδα Daniel που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης, σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της χώρας.
Μιλώντας στο Λιβυκό δίκτυο Almasar, ο Ossama Hamad, πρωθυπουργός της ανατολικής κυβέρνησης, έκανε αναφορά για «περισσότερους από 2.000 νεκρούς και χιλιάδες αγνοούμενους» μόνο στην πόλη Ντέρνα, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές το Σαββατοκύριακο που προκάλεσε η μεσογειακή καταιγίδα Daniel. Καμία ιατρική πηγή ή υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν έχουν επιβεβαιώσει τέτοια στοιχεία.
Η Ερυθρά Ημισέληνος στη Βεγγάζη είχε γνωστοποιήσει επίσημα τον αριθμό των νεκρών σε μόλις 250, αλλά η Ντέρνα, η περιοχή που επλήγη περισσότερο, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη με τους τοπικούς ηγέτες να υποστηρίζουν ότι η κατάσταση ήταν «εκτός ελέγχου με μια ολική καταστροφή».
Ένας εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού στα ανατολικά, ο στρατηγός Ahmed Al-Mismari, ανέφερε ότι 5.000 με 6.000 αγνοούνται στην πόλη, η οποία έχει πληθυσμό 100.000 κατοίκων.
تقرير | عاصفة “دانيال” خسائر بشرية كبيرة ودمار واسع شرق البلاد.. ودول تعبر عن تضامنها. #ليبيا #المرصد pic.twitter.com/f3Ntx8NpC7
— صحيفة المرصد الليبية (@ObservatoryLY) September 12, 2023
Ο ακριβής αριθμός των νεκρών είναι δύσκολο να μετρηθεί με τις επικοινωνίες σε χαμηλά επίπεδα και τη διοίκηση να παρεμποδίζεται από μια δεκαετή μάχη για την εξουσία μεταξύ δύο αντίπαλων κυβερνήσεων που η καθεμία υποστηρίζεται από τις δικές της πολιτοφυλακές.
Η Ζορζέτ Γκανιόν, η συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, είπε ότι οι πρώτες αναφορές έδειξαν ότι δεκάδες χωριά και πόλεις «επηρεάστηκαν σοβαρά, με εκτεταμένες πλημμύρες, ζημιές σε υποδομές και απώλειες ζωών».
«Είμαι βαθιά λυπημένη για τον σοβαρό αντίκτυπο της (καταιγίδας) Daniel στη χώρα… Καλώ όλους τους τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς εταίρους να ενώσουν τα χέρια για να παράσχουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους στην ανατολική Λιβύη», έγραψε στο Twitter.
Τουλάχιστον 46 άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί στην ανατολική πόλη Μπάιντα, δήλωσε ο Abdel-Rahim Mazek, επικεφαλής του κεντρικού ιατρικού κέντρου της πόλης. Θάνατοι αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Σούσα, Σαχάτ, Ομάρ αλ-Μοχτάρ και Μαρτζ.
Οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και πλούσια κράτη του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έσπευσαν με επείγουσα βοήθεια στην περιοχή, με τοπικούς αξιωματούχους να λένε ότι χρειάζονται φορεία, φαγητό και νερό.
Οι θάνατοι στην Ντέρνα σημειώθηκαν μετά από μια ισχυρή καταιγίδα και ισχυρές πλημμύρες που οδήγησαν στην κατάρρευση δύο παλιών φραγμάτων, τα οποία απελευθέρωσαν ένα φουσκωμένο ποτάμι που κινούνταν γρήγορα και απλώς παρέσυρε τουλάχιστον μια γειτονιά.
Όπως έγινε γνωστό από το σφοδρότατο πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, δημιουργήθηκε μια τεράστια τρύπα στο κέντρο της πόλης της Ντέρνα.
عاجل > أسامة حماد رئيس الحكومة الليبية في اتصال من #درنة : القتلى في المدينة يفوق 2000 قتيل وهناك أحياء كاملة اختفت في البحر مع الآلاف من سكانها . #فيضانات_ليبيا #المرصد (اتصال مع تلفزيون المسار ) pic.twitter.com/oGWsBYHI4O
— صحيفة المرصد الليبية (@ObservatoryLY) September 11, 2023
Το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει την μεγάλη καταστροφή στην πόλη. Ολόκληρες κατοικημένες περιοχές διαγράφηκαν κατά μήκος ενός ποταμού που κατεβαίνει από τα βουνά μέσω του κέντρου της πόλης. Οι πολυκατοικίες που κάποτε βρίσκονταν μακριά από το ποτάμι είχαν μερικώς καταρρεύσει στη λάσπη.
Δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι κοιμόντουσαν στα διαμερίσματα όταν έλαβε χώρα η πλημμύρα., μετά την κατάρρευση των φραγμάτων. Οι κάτοικοι κατάλαβαν για πρώτη φορά ότι τα φράγματα είχαν καταρρεύσει από το βάρος του νερού όταν άκουσαν μια έκρηξη στη μέση της νύχτας.
Ένας κάτοικος έγραψε στα social media: «Μετά την ανατολή του ηλίου βγήκαμε στους δρόμους της Ντέρνα, αλλά οι δρόμοι δεν ήταν εκεί».
Ένας άλλος κάτοικος της Ντέρνα, ο Αχμέντ Μοχάμεντ, είπε: «Κοιμόμασταν και όταν ξυπνήσαμε, βρήκαμε νερό να πολιορκεί το σπίτι. Είμαστε μέσα και προσπαθούμε να βγούμε έξω».
Το δημοτικό συμβούλιο της Ντέρνα ανακοίνωσε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ότι: «Η κατάσταση είναι καταστροφική και εκτός ελέγχου». Ζήτησε άμεση διεθνή παρέμβαση και διάνοιξη θαλάσσιου διαδρόμου λόγω της κατάρρευσης των περισσότερων δρόμων της πόλης.
Μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Libya al-Ahrar, ένας αξιωματούχος του δημοτικού συμβουλίου της Ντέρνα είπε ότι τέσσερις κύριες γέφυρες έχουν καταρρεύσει, καθώς και τα φράγματα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ρεύμα στην πόλη.
Ο Kais Fhakeri της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε: «Καταγράψαμε τουλάχιστον 150 θανάτους μετά την κατάρρευση κτηρίων. Αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέλθει στους 250. Η κατάσταση είναι πολύ καταστροφική».
فيديو > احياء مدمرة في #درنة المنكوبة و عشرات السيارات جرفها السيل الى الشاطئ. #ليبيا #المرصد pic.twitter.com/sGpcl73cPd
— صحيفة المرصد الليبية (@ObservatoryLY) September 12, 2023
Σφοδρές πλημμύρες παρέσυραν οχήματα, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Almostakbal της ανατολικής Λιβύης. Το κανάλι δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες από έναν δρόμο που κατέρρευσε μεταξύ Sousse και Shahat, όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Cyrene, ο οποίος είναι καταχωρημένος στον κατάλογο της Unesco.
Το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης κήρυξε τριήμερο πένθος. Ο Abdulhamid al-Dbeibah, ο αντίπαλος πρωθυπουργός της Λιβύης, αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ, με έδρα την Τρίπολη στη δυτική Λιβύη, κήρυξε επίσης τριήμερο πένθος σε όλες τις πληγείσες πόλεις, αποκαλώντας τις «περιοχές καταστροφής».
Η κυβέρνηση του Dbeibah αναγνωρίζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, η οποία εκταμιεύει κεφάλαια σε κυβερνητικά τμήματα σε όλη τη χώρα.
Από την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε και αργότερα σκότωσε τον μακροχρόνιο ηγεμόνα Μοαμάρ Καντάφι, η Λιβύη δεν είχε κεντρική κυβέρνηση και η προκύπτουσα ανομία σήμαινε μείωση των επενδύσεων στους δρόμους και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας και επίσης ελάχιστη ρύθμιση των ιδιωτικών κτηρίων.
Η Ντέρνα, μαζί με την πόλη της Σύρτης, ελέγχονταν από εξτρεμιστικές ομάδες για χρόνια, κάποια στιγμή από εκείνους που ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, μέχρι που οι δυνάμεις πιστές στην ανατολική κυβέρνηση τους απέλασαν το 2018.
Τέσσερα λιμάνια πετρελαίου – Ras Lanuf, Zueitina, Brega και Es Sidra – ήταν κλειστά από το βράδυ του Σαββάτου.
Η καταιγίδα έπληξε την ανατολική Λιβύη το απόγευμα της Κυριακής, πλήττοντας ιδιαίτερα την παραθαλάσσια πόλη Jabal al-Akhdar αλλά και τη Βεγγάζη, όπου κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και τα σχολεία έκλεισαν για αρκετές ημέρες.
Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη ανέφερε τη Δευτέρα στο Twitter, ότι «παρακολουθούσε στενά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τις έντονες καιρικές συνθήκες στην ανατολική περιοχή της χώρας».
Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους και δήλωσε ότι είναι «έτοιμο να υποστηρίξει τις προσπάθειες των τοπικών αρχών και των δήμων για να ανταποκριθούν σε αυτήν την έκτακτη ανάγκη και να παράσχουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «αλληλεγγύη στον λαό της Λιβύης» και είπε ότι η χώρα κινητοποιεί πόρους για την παροχή επείγουσας βοήθειας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ εξέφρασε «συμπάθεια και συλλυπητήρια» στους πληγέντες από τις πλημμύρες και είπε ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και τις αρχές της Λιβύης για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανακούφισης.
Στην Αίγυπτο, οι αρχές κάλεσαν για προσοχή στη βόρεια ακτή, που συνορεύει με την ανατολική Λιβύη, και ανακοίνωσαν ότι ξεκινούσαν προετοιμασίες για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της καταιγίδας Daniel.
Οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν περισσότερες ισχυρές βροχές εκεί τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: Guardian