Όσο μειώνεται η στάθμη των νερών στον Θεσσαλικό Κάμπο τόσο αποκαλύπτεται το πραγματικό μέγεθος ενός υπαρκτού και εξαιρετικά σοβαρού κινδύνου. Μιλάμε για μία πραγματική υγειονομική βόμβα. Πρόκειται για τα χιλιάδες νεκρά ζώα τα κουφάρια των οποίων βρίσκονται μέσα στη λάσπη, εκτεθειμένα στις ακτίνες του ήλιου. Από την Κάρλα της Λάρισας έως τον Παλαμά της Καρδίτσας νεκρά αμνοερίφια, βοοειδή, πουλερικά αλλά και άλλα μικρότερα κατοικίδια ή μη, τρωκτικά παντός είδους ήδη βρίσκονται σε φάση αποσύνθεσης. Ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών είναι άμεσος. Η οσμή από τα νεκρά ζώα τα οποία δεν μπορούν να απομακρυνθούν, καθώς ο όγκος του νερού δεν τους επιτρέπει να φτάσουν, κάνει την ατμόσφαιρα σχεδόν αποπνικτική και τις επόμενες μέρες η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο αφόρητη.
Πέρα από τις διακηρύξεις και τις εξαγγελίες των κρατικών αρχών και της Υφυπουργού Υγείας τίποτε δεν φαίνεται να έχει δρομολογηθεί. Ανήσυχοι οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν υπάρχουν συνεργεία που να υλοποιούν σχέδιο υγειονομικής ταφής των νεκρών ζώων.
Αυτό σημαίνει πως ήδη είτε λόγω των αποσυντεθημένων κουφαριών αλλά και λόγω της ανάμιξης του υδροφόρου ορίζοντα με βοθρολύματα το νερό των δικτύων όπου αυτό λειτουργεί είναι εξαιρετικά μολυσμένο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε για λάτρα παρά μόνον μετά από συστηματική απολύμανση του με ειδικά απολυμαντικά. Πέρα λοιπόν από τις εξαγγελίες χρειάζεται άμεση κινητοποίηση στο πεδίο.
Οι κάτοικοι στις πλημμυρισμένες περιοχές και κάποιες αυτοδιοικητικές αρχές που έχουν αφυπνιστεί έστω και εκ των υστέρων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Καρδίτσα καταγγέλλουν πως μαζεύουν μόνοι τους χωρίς μηχανήματα τα νεκρά ζώα από τις μονάδες τους που έχουν καλυφθεί από τόνους λάσπης, υπό τον φόβο πιθανής μετάδοσης ασθενειών.
Απροσδιόριστος ο αριθμός των νεκρών ζώων
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νεκρών ζώων δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα γιατί υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν έχουν καταφέρει καν να μπουν στις εγκαταστάσεις τους.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στην Κάρλα όπου πολλά νεκρά ζώα, ως επί το πλείστον μοσχάρια, επιπλέουν ή είναι βυθισμένα στο νερό, αυξάνοντας έτσι τον φόβο για την ύπαρξη επιδημιών. Επιπλέον, μόνο στον Κοσκινά του Παλαμά Καρδίτσας, όπου υπήρχε η μεγαλύτερη φάρμα χοίρων, πνίγηκαν 6.500 γουρούνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υγειονομική ταφή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας καθώς απαιτείται στεγνό έδαφος.
Παράλληλα, το εγχείρημα της περισυλλογής και αποτέφρωσης, το οποίο ανακοίνωσε χωρίς όμως να έχει ακόμα υλοποιήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλο, αν φανταστεί κανείς ότι υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες με πάνω 2.000 πνιγμένα ζώα, που μεταφράζεται σε πολλούς τόνους και ένας κλίβανος αποτεφρώνει 5 τόνους σε 4-5 ώρες λειτουργίας.
Αγαπηδάκη: «Τα στάσιμα νερά και τα νεκρά ζώα μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων»
Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε πως υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχή: «Η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού, το οποίο είναι τα στάσιμα νερά, οι λάσπες, όλο αυτό το κομμάτι δηλαδή του νερού που προέρχεται από την πλημμύρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κλπ. Άρα δεν θα πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά, δεν θα πρέπει ούτε αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν για να πλύνουν, ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης».
Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Δεν μας προβλημάτισε το να ψοφήσει μια κότα…εδώ δεν είναι τέτοια συνθήκη, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η επαφή με νεκρά ζώα ελλοχεύει κινδύνους. Δεν θα πρέπει ούτε τα κατοικίδια να αφήνουν οι άνθρωποι να τσαλαβουτούν στις λάσπες από την πλημμύρα ή να έρχονται σε επαφή με νεκρά ζώα».
Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, πολύ βασικός είναι και ο κίνδυνος της γαστρεντερίτιδας και της λεπτοσπείρωσης. «Εάν κάποιος πιει μη πόσιμο νερό ή έρθει σε επαφή με τα λασπόνερα και δεν προσέξει τη διαχείρισή τους μπορεί να εμφανίσει γαστρεντερίτιδα, μπορεί να εμφανίσει και λεπτοσπείρωση αν έρθει σε επαφή με νεκρό τρωκτικό και μολυνθεί. Εμείς κάνουμε και εργαστηριακές αναλύσεις σε όποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουμε για να ξέρουμε από πού προέρχονται».