Ο στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά, επικεφαλής του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Γκαμπόν, Αλί Μπονγκό, ορκίζεται σήμερα, Δευτέρα, μεταβατικός πρόεδρος της χώρας και θα απευθυνθεί στους πολίτες για πρώτη φορά με αυτή την ιδιότητα.

Η ορκωμοσία του Γκεμά ως μεταβατικός πρόεδρος ξεκίνησε στη 13:00 ώρα Ελλάδας και στη συνέχεια αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το πραξικόπημα της 30ης Αυγούστου ο Γκεμά εμφανίζεται καθημερινά περιτριγυρισμένος από στρατηγούς και συνταγματάρχες, επικεφαλής σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της χωροφυλακής. Εκτός από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, που ζήτησε από τους πραξικοπηματίες να αναγνωρίσουν τη νίκη της στις εκλογές της 26ης Αυγούστου, οι πολίτες φαίνεται στην πλειονότητά τους να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον στρατό που τους «απελευθέρωσε από την οικογένεια Μπονγκό».

Η οικογένεια Μπονγκό κυβερνούσε εδώ και περισσότερα από 55 χρόνια τη Γκαμπόν, μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο. Όμως τα πλούτη αυτά τα εκμεταλλεύεται μια ελίτ γύρω και μέσα από την οικογένεια, με τους πραξικοπηματίες και την αντιπολίτευση να την κατηγορούν για «μαζική διαφθορά» και «κακή διακυβέρνηση».

Ο Αλί Μπονγκό Οντιμπά, 64 ετών, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά το πραξικόπημα. Ανήλθε στην εξουσία με την εκλογή του το 2009, μετά τον θάνατο του πατέρα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαφθορά

Την προηγούμενη Τετάρτη τα ξημερώματα, περίπου μία ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 26ης Αυγούστου και την επανεκλογή του Μπογκό, οι στρατιωτικοί κήρυξαν «το τέλος του καθεστώτος» και τον κατηγόρησαν για νοθεία στις εκλογές.

Ήδη από την επομένη οι στρατιωτικοί όρισαν τον Γκεμά, 48 ετών, επικεφαλής της Επιτροπής για τη Μετάβαση και την Αποκατάσταση των Θεσμών.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Οικονομικής Κοινότητας των Χωρών της Κεντρικής Αφρικής (ECCAS) πρόκειται να συναντηθούν σήμερα, Δευτέρα, για να συζητήσουν την αντίδρασή τους στις εξελίξεις στη Γκαμπόν. Την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσαν τους εταίρους τους στον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ένωση να στηρίξουν την άμεση επιστροφή στη συνταγματική τάξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος ισχυρός άνδρας της Λιμπρβίλ δηλώνει ότι έχει αναγάγει τη μάχη κατά της διαφθοράς και της κακής διακυβέρνησης σε βασικό του στόχο, όπως και την «ανάταξη της οικονομίας» και την αναδιανομή των εσόδων και του πλούτου της χώρας στους πολίτες.

Την Παρασκευή δεσμεύθηκε να οργανώσει, χωρίς να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα, «εκλογές ελεύθερες, διαφανείς, αξιόπιστες και ήρεμες». Ωστόσο, αυτό θα γίνει μόνο αφού υιοθετηθεί «με δημοψήφισμα» νέο Σύνταγμα «για πιο δημοκρατικούς θεσμούς» που θα «σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Χωρίς βιασύνη», τόνισε.

Η χούντα δεν έχει άρει ακόμη την απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξε η ανατραπείσα κυβέρνηση το βράδυ των προεδρικών εκλογών. Παρ’ όλα αυτά η ζωή επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς ήδη την επομένη του πραξικοπήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης