Αμερικανοί επιστήμονες συμβουλεύουν τους άνδρες άνω των 40 ετών να ελέγχουν προληπτικά τη στύση τους και τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση αμερικανών επιστημόνων του Brown University, οι άνδρες άνω των 40 ετών θα πρέπει, εκτός από τον έλεγχο του PSA, να υποβάλλονται και σε έλεγχο για πιθανό υπογοναδισμό (δηλαδή πτώση των τιμών της τεστοστερόνης), όπως και για στυτική δυσλειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα δεδομένα της σύγχρονης βιβλιογραφίας η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, η χαμηλή τεστοστερόνη σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με στυτική δυσλειτουργία αλλά και με την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τα παραπάνω σημαίνουν πρακτικά ότι ο προληπτικός έλεγχος για πιθανό υπογοναδισμό ή στυτική δυσλειτουργία δεν πρέπει πλέον να θεωρείται πρόληψη για θέματα σεξουαλικής υγείας και μόνο. Ελέγχοντας αυτά τα δύο, ο άνδρας μπορεί να έχει εικόνα για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, καθώς και για την πιθανότητα να αναπτύξει στο μέλλον μεταβολικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι εκτός από τον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος, της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους και του σακχάρου του αίματος κάθε άνδρας άνω των 40 θα πρέπει να ενθαρρύνεται να ελέγχει προληπτικά τη στυτική λειτουργία του και τα επίπεδα της τεστοστερόνης του αίματος.

Πηγή:The Miriam Hospital, Warren Alpert School of Medicine, Brown University, Providence, RI, USA


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ.Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης