Από τα χαράματα της Πέμπτης οι πυροσβεστικές δυνάμεις στους πρόποδες της Πάρνηθας προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις αναζωπυρωμένες εστίες της πυρκαγιάς οι οποίες απειλούν πλέον τον αστικό ιστό των Θρακομακεδόνων. Ήδη με μήνυμα 112 τέθηκαν σε ετοιμότητα εκκένωσης οι κάτοικοι σε Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου, ενώ λίγο αργότερα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής  να απομακρυνθούν προς το κέντρο του Μενιδίου. Σε ύφεση παραμένει το μέτωπο της φωτιάς στην πλαγιά της Πάρνηθας προς τον Εθνικό Δρυμό.

Δείτε live την εξέλιξη της πυρκαγιάς από την κάμερα της «Ζούγκλας»

Οι ισχυρές ριπές του ανέμου φουντώνουν τις εστίες, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη στα «πύρινα» μέτωπα προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε πυροσβέστης. Λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 που αναφέρει πως όσοι βρίσκονται στις περιοχές Θρακομακεδόνες, Αγία Παρασκευή, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να παραμείνουν σε ετοιμότητα, ενώ λίγο πριν τις 4:30 εστάλη εκ νέου μήνυμα στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής να εκκενώσουν προς Κέντρο Αχαρνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βίντεο και φωτογραφίες από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα το πρωί της Πέμπτης

Στην περιοχή της Πάρνηθας επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως την Τετάρτη επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα. Παράλληλα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες την Τετάρτη δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Τα μηνύματα 112

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ πως οι κάτοικοι στους Θρακομακεδόνες και στο Πανόραμα είναι σε ετοιμότητα. Επίσης είπε πως η φωτιά είναι από την τελευταία ταβέρνα των Θρακομακεδόνων, το Ερμιτάζ, και περνά αριστερά από το τελεφερίκ και φτάνει μέχρι κάτω από την κορυφή της Πάρνηθας. Όπως σημείωσε ο κ. Κόκκαλης η φωτιά πάει προς τις ταβέρνες στους Θρακομακεδόνες και στροβιλίζεται από τον άνεμο.

Βίντεο από την αναζωπύρωση στην Πάρνηθα στα αριστερά του τελεφερίκ


Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και συνέχισαν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας επικεντρώθηκαν στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια». Παράλληλα με τη χρήση εκσκαπτικών μηχανημάτων συνεχίστηκε η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την Τροχαία, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Aπό τη συμβολή της Λεωφόρου Πάρνηθας και Μπόσκιζα
  • Eπί της οδού Φιλίας των Λαών προς κατασκηνώσεις.

Παράλληλα, αποκαθίσταται στη Λεωφόρο Φυλής, από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγία Κανάλα.

Έπειτα από νέα ενημέρωση της τροχαίας διακόπτεται η κυκλοφορία και στα εξής σημεία:

  • Στη Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων,
  • Στην οδό Πάρνηθος από την Θρακομακεδόνων,
  • Στη λ. Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριό,
  • Στη Λ. Κύμης από την οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες,
  • Στην οδό Θρακομακεδονων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης
  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του “Ermitaz Hall”
  • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Νταρδίζας
  • Από τη συμβολή της Λεωφόρου Φυλής και Περιφερειακής Αιγάλεω, στο ρεύμα προς Άνω Λιόσια.

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Βοιωτία και Έβρο

Στο μεταξύ, ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβέστες στο μέτωπο της Βοιωτίας. Τεράστιες εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη, ενώ η καταστροφή που έχει σημειωθεί στον Ελικώνα είναι μεγάλη.  Μάλιστα από τις 04:00 τα ξημερώματα η ένταση των ανέμων αυξήθηκε, με την περιοχή να ασφυκτιά από τους καπνούς.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και το μέτωπο στο Στείρι Διστόμου Βοιωτίας. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων και έχουν συμβάλλει στην εξάπλωση της φωτιάς.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 16 οχήματα, ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 2 ελικόπτερα.

Παράλληλα, τα ξημερώματα, έφταναν μηνύματα από το 112 στους κατοίκους δύο οικισμών, της Περιστεράς και του Αγίου Νικολάου, καθώς υπήρχε φόβος για ένα νέο μέτωπο. Τελικά δεν χρειάστηκε επιπλέον εκκένωση.

Ταυτόχρονα, ολονύχτια ήταν η μάχη και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας με την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη να ενώνεται με τα μεγάλα μέτωπα της Δαδιάς και της Ροδόπης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κοντά στο χωριό Κασσιτερά στη Ροδόπη, που έχει εκκενωθεί.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Αττικής

Βίντεο-φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης