Ο Στιαν Τζένσεν,  στενός συνεργάτης και επικεφαλής του προσωπικού του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, φαίνεται να ανακάλεσε σήμερα (16/08) την αμφιλεγόμενη πρόταση να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη για να γίνει μέλος της δυτικής συμμαχίας για να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση που προκάλεσε σάλο, «λάθος».

Το χθεσινό σχόλιο, σύμφωνα με το Politico, προκάλεσε «έκπληξη» στους εκπροσώπους των χωρών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης από τη Δυτική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «δεν συζητήθηκε ποτέ τέτοιος συμβιβασμός στο συμβούλιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια εκ νέου συνέντευξη του στην νορβηγική εφημερίδα, Verdens Gang, ο Τζένσεν διευκρίνισε ότι η δήλωση της προηγούμενης ημέρας ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης. «Δεν έπρεπε να το πω έτσι», είπε. «Ήταν λάθος».

«Είναι δικαίωμα της Ουκρανίας να αποφασίζει», είπε ο Τζένσεν, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι, ότι υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς».

Ωστόσο, αρκετοί διπλωμάτες εκτίμησαν ότι το 24ωρο που μεσολάβησε από τη χθεσινή του δήλωση ήταν αρκετά επιζήμιο. Ακόμα κι αν υπήρχε η ιδέα της παραχώρησης εδαφών ως δυνατότητα διαπραγμάτευσης, οι αξιωματούχοι φρόντισαν να μην το πουν δημοσίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι φυσικά ένα μεγάλο λάθος που προκαλεί έκπληξη για έναν τόσο έμπειρο επαγγελματία», είπε ανώτερος διπλωμάτης της Κεντρικής Ευρώπης, στον οποίον, όπως και σε άλλους δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητες εσωτερικές δυναμικές. «Δεν έχει εντολή για κάτι τέτοιο, και το να το εκφράζει, σίγουρα δεν βοηθά την Ουκρανία».

Ένας άλλος ανώτερος διπλωμάτης της Κεντρικής Ευρώπης πρόσθεσε: «Είναι ατυχές… Δεν είναι σύμφωνο με τη βούληση των 31 συμμάχων, ούτε πρόκειται για κάποια κοινή προσπάθεια».

Ένας άλλος διπλωμάτης, ωστόσο, είπε ότι «μπορούν να κατανοήσουν τη σκέψη, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι αυτή τη στιγμή».

Πριν από τη δημοσίευση της συνέντευξης, ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ υπογράμμισε επίσης ότι η θέση της συμμαχίας για το μέλλον της Ουκρανίας έχει παραμείνει η ίδια.

«Η θέση του ΝΑΤΟ είναι σαφής και δεν έχει αλλάξει. Υποστηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως επανέλαβαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε και με ποιους όρους θα επιτύχει την ειρήνη, και σαφώς υπάρχει ανάγκη για ρυθμίσεις ασφαλείας ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί ο πόλεμος».

 

 

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανακαλεί τα περί παραχώρησης εδαφών από την Ουκρανία

Δήλωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία αποφασίζει τους όρους ειρήνης
ΆΡΕΝΤΑΛ (VG) Το ΝΑΤΟ είναι ανένδοτο στο ότι η Ουκρανία θέτει τους όρους για οποιεσδήποτε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, και η ίδια θα κρίνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Ο Αρχηγός του Επιτελείου Στιαν Τζένσεν αποχρωματίζει τώρα τη δήλωσή του για παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

 

Πηγή: politico, Verdens Gang

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης