Σε τεχνική ύφεση, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, βούτηξε η ολλανδική οικονομία, κυρίως εξαιτίας της πτώσης που καταγράφηκε τόσο στις καταναλωτικές δαπάνες όσο και στις εξαγωγές.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική αρχή της χώρας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα ακολουθεί μια διολίσθηση κατά 0,4% που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και υπολείπεται αρκετά της ανάπτυξης κατά 0,2% που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

Σημειώνεται ότι δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ είναι ο ορισμός της τεχνικής ύφεσης για μια εθνική οικονομία.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ολλανδία ήταν σχεδόν 5% ετησίως το 2021 και το 2022, καθώς η χώρα ανέκαμψε με ταχύτατους ρυθμούς από την ύφεση που πυροδότησε η πανδημία της COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει και από τα τελευταία στοιχεία η Ολλανδία καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τον οικονομικό πόνο, παράλληλα με την πολιτική αναταραχή που πυροδότησε η παραίτηση του επί μακρόν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Πίσω από την ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρίσκονται οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η σιωπηλή ζήτηση από τους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους και οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,7% και οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πληθωρισμός στην Ολλανδία έχει υποχωρήσει σημαντικά από το ανώτατο όριο του 14,5% που άγγιξε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ωστόσο παραμένει σε σχετικά υψηλά υψηλά επίπεδα, στο 6% περίπου το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ποσοστό τριπλάσιο από τον στόχο του 2% που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης