Σχεδόν έναν μήνα μετά την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανέλαβαν την ευθύνη για το συμβάν, αποκαλύπτοντας και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο πλήγμα.

Πιο αναλυτικά, οι ουκρανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας παραχώρησαν στο CNN αποκλειστικό υλικό από τη στιγμή της επίθεσης, στο οποίο μπορεί να διακρίνει κανείς ένα πειραματικό θαλάσσιο drone να χτυπάει τη γέφυρα που συνδέει την προσαρτημένη -από το 2014- χερσόνησο με τη Ρωσία. Παράλληλα, οι SBU αποκάλυψαν νέες λεπτομέρειες για την επιχείρηση και προειδοποίησαν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η πρώτη φορά που οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας αναλαμβάνουν δημόσια την ευθύνη για την επίθεση της 17ης Ιουλίου, που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα και τον θάνατο δύο πολιτών, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

«Θαλάσσιο μωρό»

Ο επικεφαλής των SBU, Βασίλ Μαλιούκ, είπε στο CNN ότι η ανάπτυξη του «θαλάσσιου μωρού», όπως αποκαλείται το drone που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη γέφυρα, ξεκίνησε αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 και κράτησε μήνες. «Τα θαλάσσια drones επιφανείας είναι εφεύρεση των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας», είπε. «Δεν ενεπλάκη καμία από τις ιδιωτικές εταιρείες. Χρησιμοποιώντας αυτά τα drones καταφέραμε πρόσφατα ένα επιτυχημένο πλήγμα στη γέφυρα της Κριμαίας, το πολεμικό πλοίο Olengorskiy Gornyak και το δεξαμενόπλοιο SIG».

Το βίντεο από την επίθεση του Ιουλίου δείχνει την οθόνη του χειριστή του θαλάσσιoυ drone λίγο πριν το Sea Baby, με τα έως και 850 κιλά εκρηκτικών, πέσει πάνω σε έναν από τους τσιμεντένιους πυλώνες στήριξης της γέφυρας της Κριμαίας. Πηγές της ουκρανικής υπηρεσίας έδωσαν στο CNN και άλλα δύο βίντεο, τα οποία έδειχναν τη στιγμή της πρόσκρουσης ενός drone στο οδικό τμήμα της γέφυρας και στη συνέχεια ένα άλλο drone που έπληξε το σιδηροδρομικό τμήμα της από την αντίθετη κατεύθυνση περίπου πέντε λεπτά αργότερα.

SBU: «Ετοιμάζουμε νέες επιθέσεις και στη Μαύρη Θάλασσα»

«Εργαζόμαστε σε μια σειρά από νέες ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις. Σας υπόσχομαι ότι θα είναι συναρπαστικό, ειδικά για τους εχθρούς μας», είπε στη συνέχεια ο αρχηγός των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Ο Μάλιουκ ανέλαβε την ευθύνη και για την πρώτη ουκρανική επίθεση στη γέφυρα, στις 8 Οκτωβρίου, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Για την επίθεση του Ιουλίου, είπε ότι την προετοίμαζαν επί μήνες σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας και τον ναύαρχο Ολεξίι Ναϊζπαπα. «Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας, ούτε που σκεφτόμασταν τον ύπνο ή το φαγητό. Ήμασταν πλήρως αφοσιωμένοι στην επιχείρηση. Επικρατούσε νευρικότητα τις τελευταίες μέρες. Όταν έγινε η έκρηξη, χαρήκαμε τόσο πολύ και αρχίσαμε να συγχαίρουμε ο ένας τον άλλο. Ήταν πολύ συγκινητική στιγμή για όλους και η νίκη μας θα έρθει σίγουρα σύντομα», είπε.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις αυτές και την επιθυμία να αντλήσουν διδάγματα από την εμπειρία τους. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «δεν συμμετέχουν στις επιχειρήσεις μας, ούτε μας παρέχουν εξοπλισμό ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά τα drones κατασκευάζονται σε υπόγεια μονάδα παραγωγής στο έδαφος της Ουκρανίας. Οι στόχοι, τους οποίους ανέφερα, είναι νόμιμοι στόχοι σύμφωνα με την ουκρανική και τη διεθνή νομοθεσία».

Πηγή: CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης