Στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» ανήκει το υποπολυβόλο MP-5  των 9 mm με το οποίο τα ξημερώματα της Δευτέρας οι άγνωστοι οπλοφόροι πυροβόλησαν την περίπολο των ΜΑΤ στο Υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το Αρχηγείο της Αστυνομίας. Το συγκεκριμένο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί κατά τους αστυνομικούς , στην επίθεση εναντίον του αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας τον Απρίλιο του 2007.

To υποπολυβόλο είχε κλαπεί από ειδικό φρουρό του Ρωμύλου Κεδίκογλου επίσης το 2007. Η Ασφάλεια διαθέτει ενδείξεις ότι η ίδια οργάνωση κρύβεται και πίσω από τη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη στην Κηφισιά στις 30 Δεκεμβρίου του 2004, επίθεση που παραμένει «ορφανή» αφού καμία οργάνωση δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ το ίδιο πολεμικό όπλο τύπου ΑΚ 47 Καλάσνικοφ χρησιμοποιήθηκε και κατά την επίθεση εναντίον της περιπόλου των ΜΑΤ στις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και στην επίθεση εναντίον της κλούβας προ ημερών στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Σ’ αυτό το πόρισμα κατέληξε η εξέταση των καλύκων που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης, στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας.

Προκαλεί προβληματισμό στην Ασφάλεια  και η χρήση χειροβομβίδας εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ που είναι του ιδίου τύπου με αυτές που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός αλλά και με εκείνες που είχαν εντοπιστεί σε γιάφκα της «17ης Νοέμβρη» στην οδό Πάτμου. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν η χειροβομβίδα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη σημερινή επίθεση ανήκει στην ίδια παρτίδα με εκείνες που ανακαλύφθηκαν στην οδό Πάτμου. Τέτοιος τύπος χειροβομβίδας είχε χρησιμοποιηθεί και κατά την επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες εικόνες λίγα λεπτά μετά τη δολοφονική επίθεση στα ΕξάρχειαΣυνεχίζονται οι κατ’ οίκον έρευνες

Προθεσμία για να δικαστούν αύριο και μεθαύριο ζήτησαν και πήραν οι 6 από τους 8 συλληφθέντες στις κατ’ οίκον έρευνες ης Αστυνομίας που παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο για παράνομη οπλοκατοχή.

Δύο από αυτούς μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, ιδιοκτήτρια του καφενείου όπου βρέθηκε το 9αρι πιστόλι, κρατούνται.

Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι. Ένας εκ των κατηγορουμένων, στο σπίτι του οποίου βρέθηκε ένα σπαθί, θέλησε να δικαστεί και το αυτόφωρο τον κήρυξε αθώο, καθώς οι δικαστές πείστηκαν ότι επρόκειτο για κειμήλιο του παππού του.

Για άλλον ένα κατηγορούμενο η δίκη αναβλήθηκε για τα τέλη του Γενάρη καθώς δεν προσήλθε βασικός μάρτυρας κατηγορητηρίου για να καταθέσει.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης

Εκατοντάδες αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί, αλλά και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν την Τρίτη έξω από το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», σε ένδειξη συμπαράστασης στον 20χρονο ειδικό φρουρό, που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Μακρής, πρόεδρος της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, καταδίκασε τη δολοφονική ενέργεια εναντίον του Διαμαντή Μαντζούνη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, μετά το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κρύφτηκε πίσω από τους αστυνομικούς, τους οποίους έκανε «σάκους του μποξ». Εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του νεαρού ειδικού φρουρού.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των συναδέλφων του 20χρονου στο νοσοκομείο, έφθασε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, αφενός για να ενημερωθεί, αφετέρου για να εκφράσει κι εκείνος με τη σειρά του τη συμπαράστασή του. Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι πολλοί αστυνομικοί αποδοκίμασαν τον Αρχιεπίσκοπο κατά την άφιξη του, ενώ συνάδελφοι τους φώναζαν “άξιος”.

Στον “Ερυθρό Σταυρό” μετέβη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε με τους γονείς του Διαμαντή Ματζούνη.

Ο κ. Παπανδρέου καταδίκασε την “πράξης βίας απέναντι σε έναν νέο αστυνομικό που έκανε το καθήκον του” και εξέφρασε την αγανάκτησή του ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ως απλού δημοκράτη και ως απλού πολίτη, όπως είπε, για τη δολοφονική επίθεση.

Το χρονικό της επίθεσης

Πυρά αγνώστων δέχτηκε διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Το περιστατικό συνέβη στις 03:05 τα ξημερώματα της Δευτέρας, στη διασταύρωση των οδών Κουντουριώτου και Ζαΐμη, πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ένας 20χρονος αστυνομικός, που εκτελούσε χρέη σκοπού, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Πρόκειται για τον Αδαμάντιο Μαντζούνη του Αλεξάνδρου που αποφοίτησε τον περασμένο Οκτώβριο από την Σχολή Αστυφυλάκων, έχοντας καταλάβει τη 1044η θέση.

Ο άτυχος αστυνομικός είδε δύο αγνώστους να τους σημαδεύουν με όπλα, ο ένας όρθιος και ο άλλος γονατιστός. Φώναξε στους συναδέλφους του να πέσουν κάτω για να προφυλαχθούν, ο ίδιος όμως δεν πρόλαβε.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας αστυνομικός μιλάει στην κατάθεσή του και για μία «Τρίτη σκιά», δηλαδή ότι στην επίθεση συμμετείχε και τρίτο άτομο.

Οι δράστες γάζωσαν με τουλάχιστον τριάντα σφαίρες τους άνδρες των ΜΑΤ. Αμέσως μετά, έριξαν  στρατιωτική επιθετική χειροβομβίδα, προκειμένου να καλύψουν το δρόμο διαφυγής τους. Η χειροβομβίδα κατασκευάστηκε σε ελληνικό εργοστάσιο στα Οινόφυτα, το οποίο έκλεισε περίπου πριν ένα χρόνο  και πιθανολογείται ότι έχει κλαπεί από στρατόπεδο.

Από την έρευνα στο σημείο έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής πάνω από 30 κάλυκες, από τους οποίους τουλάχιστον οι 27 προέρχονται από Καλάσνικοφ και οι υπόλοιποι από πιστόλι μικροτέρου διαμετρήματος πιθανόν των 9 χιλιοστών.

Αμέσως μετά την επίθεση, ο Διαμαντής Μαντζούνης διακομίστηκε με περιπολικό στον Ερυθρό Σταυρό και εισήχθη στο χειρουργείο.

Δεν φόραγε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Τον έσωσαν τα κινητά του τηλέφωνα;

Ο νεαρός αστυνομικός δεν φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, όλοι οι άνδρες είχαν μαζί τους γιλέκα, ωστόσο δεν τα φορούσαν. Βολίδες βρέθηκαν πάνω στον ασύρματο που έφερε, ενώ οι δύο συσκευές κινητών τηλεφώνων του καταστράφηκαν από τις σφαίρες. Βολίδες εντοπίστηκαν επίσης και πάνω στην ασπίδα ενός δεύτερου αστυνομικού.

Η περιοχή στα Εξάρχεια έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

“Άνανδρη επίθεση”

«Άνανδρη δολοφονική ενέργεια που είχε σκοπό να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή» χαρακτηρίζει το περιστατικό ο Ευστράτιος Μαυροειδάκος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής.

Μιλώντας στη zougla.gr, ο κ. Μαυροειδάκος, συνιστά σε όλες τις πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες.  

Για νέα γενιά τρομοκρατών που επιτέθηκε στο συνάδελφό του μίλησε στη zougla.gr o Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Νίκος Καραδήμας.

«Παιδί- διαμάντι» χαρακτήρισε τον τραυματισμένο αστυνομικό η κ. Ανδριάνα, οικογενειακή φίλη, ο γιος της οποίας φοίτησε μαζί του στην Σχολή της Αστυνομίας.  

Συμπαράσταση στον 20χρονο αστυνομικό μέσω Facebook

Λίγες ώρες μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 20χρονου αστυνομικού Διαμαντή Μαντζούνη, φίλοι του έφτιαξαν groups στον διαδικτυακό τόπο Facebook μέσω των οποίων δηλώνουν την επιθυμία τους να γίνει γρήγορα καλά, τον αποτροπιασμό τους για την δολοφονική επίθεση και την συμπαράστασή τους στην οικογένειά του.

ΝΤΡΟΠΗ & ΑΙΣΧΟΣ Η ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ 21 ΕΤΩΝ!

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΤΥΧΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ

“DIAMANTI MANTZOYNH EIMASTE STO PLEYRO SOY”

GIA TON DIAMANTH MANTZOUNH

Πολιτική καταδίκη για την επίθεση κατά του αστυνομικού

Τις πιο θερμές ευχές του προς τον αστυφύλακα Διαμαντή Μαντζούνη για να βγει νικητής από αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνει για να κρατηθεί στη ζωή εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Ο πρώτος πολίτης της χώρας δήλωσε για την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε τα ξημερώματα ο νεαρός αστυνομικός: «Η σημερινή απόπειρα δολοφονίας κατά τον τριών αστυνομικών αποσκοπεί στο να πληγεί η δημοκρατική σταθερότητα της χώρας μας. Μία σταθερότητα που έχει κατακτηθεί με θυσίες και αγώνες του ελληνικού λαού. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και ο ελληνικός λαός θα προασπίσουν τη Δημοκρατία μας από τέτοιες εγκληματικές πράξεις» τόνισε στη δήλωση του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Η δολοφονική απόπειρα εναντίον σου μας προξένησε έντονη οργή”, αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε τηλεγράφημα που απέστειλε προς τον αστυνομικό, στον οποίο ευχήθηκε “ταχεία ανάρρωση από το βαρύ τραυματισμό του”.

Το νεαρό αστυφύλακα που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του φυλακίου του Υπουργείου Πολιτισμού, και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Εξερχόμενος του Ερυθρού Σταυρού ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, το κράτος δικαίου είναι η ισχυρότερη εγγύηση για κάθε πολίτη. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει αυτά που με αγώνες, θυσίες όλων των Ελλήνων έχουμε κατακτήσει».

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο αστυνομικός ανέφερε: “Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να πάει καλά ο Διαμαντής. Εκείνοι που χτύπησαν τον αστυνομικό είχαν ως στόχο την Δημοκρατία και την ομαλότητα. Σύντομα θα αντιληφθούν ότι η Δημοκρατία είναι ισχυρή και η κοινωνία θωρακισμένη”.

ΠΑΣΟΚ: Η αστυνομία διαλύθηκε

Για μια διαλυμένη Αστυνομία μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Βλέπουμε μια Αστυνομία η οποία έχει διαλυθεί», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κινήματος, μιλώντας στη ΝΕΤ όπου και καταδίκασε απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στα Εξάρχεια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επιθέσεις με δύο όπλα, σε πεζούς αστυνομικούς, οι οποίοι φυλάνε σκοπιές, δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη μίας νέας ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ. και ότι πρέπει να επανέλθει η αξιοκρατία στο Σώμα και εκτίμησε πως υπάρχει μία προσπάθεια κλιμάκωσης, ή τουλάχιστον συντήρησης μιας κατάστασης που ξεκίνησε με τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, επισημαίνοντας παράλληλα πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στις διάφορες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια που γίνονται και σε ενέργειες όπως η σημερινή.

ΚΚΕ: Προβοκάτσια  

Το κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατήγγειλε τη δολοφονική επίθεση κατά των τριών αστυνομικών, με συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό του ενός, ως προβοκάτσια και μέρος γενικότερου αντιλαϊκού σχεδίου. Επίσης, καταγγέλλει τη δράση μηχανισμών και κέντρων, εντός και εκτός Ελλάδας και στα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

«Η προβοκατόρικη δράση τους εκφράστηκε και με τη δράση κουκουλοφόρων. Εκφράστηκε και με την επίθεση με καλάσνικοφ κατά της κλούβας των ΜΑΤ. Το σημερινό γεγονός αποτελεί κρίκο της ίδιας αλυσίδας» αναφέρει το ΚΚΕ.

Καταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση στους τρεις αστυνομικούς και τον σοβαρό τραυματισμό του ενός ως μια στυγερή εγκληματική πράξη. «Εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για τον τραυματισμό του αστυνομικού και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση» αναφέρεται στην  ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζητεί να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση για να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και τα αίτια αυτής της επίθεσης.

ΛΑΟΣ: Πορείες για τον αστυνομικό θα υπάρξουν;

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε σχετικά με το τραγικό γεγονός της δολοφονικής επίθεσης του νεαρού αστυφύλακα:  «Φθάσαμε να βλέπουμε αστυνομικούς να καίγονται, να πετροβολούνται και εμείς να λέμε μπράβο. Τώρα άρχισαν να κροταλίζουν τα αυτόματα. Ο Θεός να βάλει τα χέρι του από τη στιγμή που η κυβέρνηση αδυνατεί παντελώς να προστατεύσει τα όργανά της και την κοινωνική ειρήνη. Περιμένουμε να δούμε αν ληφθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες για πορείες συμπαράστασης για τον άτυχο νέο, που το μόνο έγκλημά του είναι ότι φόραγε στολή που του είχε δώσει η Πολιτεία. Κατά τα άλλα, ζήτω η δημοκρατία που βιώνουμε».

Τα ξένα ΜΜΕ για την επίθεση

Την είδηση για το σοβαρό τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού μετέδωσε λίγη ώρα μετά το περιστατικό και το BBC στην ιστοσελίδα του.

«Ένοπλος πυροβολεί αστυνομικό στην Αθήνα» αναφέρεται στον τίτλο, ενώ στο κείμενο περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια το συμβάν. Υπάρχει αναφορά και στα επεισόδια που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα στην Αθήνα.

«Ένοπλη επίθεση τραυματίζει αστυνομικό στην Ελλάδα», αναφέρει το FOX NEWS το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του Παναγιώτη Στάθη, εκπροσώπου της ΕΛΑΣ. Αναφέρεται επίσης ότι ο νεαρός αστυνομικός υποβάλλεται σε επέμβαση.

Ανάλογη είναι και η αναφορά στην ιστοσελίδα του βρετανικού Independent που έχει τίτλο “Έλληνας αστυνομικός πυροβολήθηκε σε επίθεση”. Στο κείμενο αναφέρεται αναλυτικά το συμβάν, αλλά και όλα τα γεγονότα που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.  

Η είδηση μεταδόθηκε επίσης από το Γαλλικό Πρακτορείο και το Associated Press.

Το Γαλλικό Πρακτορείο έχει τίτλο, «Έλληνας αστυνομικός τραυματίας» και το Associated «Ένοπλη επίθεση τραυματίζει αστυνομικό».

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με σφαίρες σε κλούβα των ΜΑΤ, 23 Δεκεμβρίου 2008, 18:21.

(Πρώτη ενημέρωση: 05 Ιανουαρίου, 04:37)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης