Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική υπηρεσία στην Πάτρα μετά από κλήση για εγκλωβισμένα άτομα από πτώση τμήματος γέφυρας στην Περιμετρική Οδό, στο Χάραδρο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΕΚΑΒ ένα άτομο έχασε τη ζωή του και 12 έχουν τραυματιστεί σοβαρά. 

Στο πλαίσιο κατεδάφισης γέφυρας αποκολλήθηκε μεγάλο κομμάτι με αποτέλεσμα να πέσει στο δρόμο και να καταπλακώσει τους Ρομά που βρίσκονταν στο σημείο προκειμένου να συλλέξουν σίδερα και άλλα υλικά προς πώληση.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκύπτει βέβαια εύλογα το ακόλουθο ερώτημα. Είναι δυνατόν ο επικεφαλής μηχανικός του έργου και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι της κατεδάφισης στη γέφυρα να μην ελέγξουν πριν ξεκινήσουν τις εργασίες, αν υπήρχαν άνθρωποι στο σημείο;

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως εν μέσω καύσωνα οι εργασίες θα έπρεπε να έχουν σταματήσει στις 12:00 ενώ το τραγικό συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:00. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αστυνομικοί και πυροσβέστες με εκπαιδευμένα σκυλιά αναζητούν ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα ενώ στο σημείο σπεύδουν και δύο διμοιρίες των ΜΑΤ για να διαφυλάξουν την τάξη καθώς εγκυμονούν φόβοι για πρόκληση επεισοδίων από τους συγγενείς των θυμάτων. 

 

Με εντολή του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, τίθεται σε εφημερία και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ώστε μαζί με το νοσοκομείο, «Άγιος Ανδρέας», που εφημερεύει, να υποδεχθούν τραυματίες.

Στο σημείο αναμένεται να φτάσει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από τα Γιάννενα προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες για τους δύο εγκλωβισμένους αγνοούμενους.

Αποκατάσταση της κυκλοφορίας 

Ταυτόχρονα ως αποτέλεσμα του δυστυχήματος και της επιχείρησης απεγκλωβισμού διεκόπη νωρίτερα η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα και η κίνηση των οχημάτων εξετράπη στον κόμβο της Εγλυκάδας, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Διοδώρου, στην Πάτρα, η οποία βρίσκεται κοντά στο τμήμα της μεγάλης περιμετρικής που κατέρρευσε. 

Ακούγονται φωνές κάτω από τη γέφυρα

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ακούγονται φωνές κάτω από τη γέφυρα που έχει καταρρεύσει. Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635) ενώ οι εργασίες κατεδάφισης γίνονταν υπό την ευθύνη της Ολυμπίας Οδού. 

 

 

 

Η ανακοίνωση της εμπλεκόμενης εταιρείας

Ανακοίνωση σχετικά με το δυστύχημα εξέδωσε η ΑΒΑΞ ΑΕ η οποία ήταν υπεύθυνη για το έργο κατεδάφισης αναφέροντας: 

«Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι σήμερα Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).

Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος. Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Μαρτυρία: «Γλίτωσα από θαύμα – Ήμουν στη γωνία της γέφυρας»

Επιζών από την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα, ο οποίος είχε πάει στο σημείο να συλλέξει παλιοσίδερα μαζί με άλλους Ρομά μιλά στην κάμερα για όσα είδα και για το πώς γλύτωσε. 

«Γλίτωσα από θαύμα. Ήμουν και εγώ από κάτω. Ήμουν στη γωνία και γλίτωσα από θαύμα» δήλωσε ένας Ρομά που ήταν στο σημείο. Εκεί, όπως είπε, ήταν και αρκετοί άλλοι που βρίσκονται πεθαμένοι κάτω από το μπετό.

Εμφανώς ταραγμένος ο άνθρωπος με σκόνες στο πρόσωπο περιέγραψε τις δραματικές στιγμές μετά την κατάρρευση της γέφυρας λέγοντας ότι ο ίδιος και αδελφός τους γλίτωσε την ώρα που «έβγαζαν παλιοσίδερα από κάτω».

Εργασίες εν μέσω καύσωνα καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας 

«Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι Κυριακή και σε συνθήκες καύσωνα, εργαζόμενοι δούλευαν στη γέφυρα που κατέρρευσε στα Μποζαΐτικα. Έχουν ευθύνες κυβέρνηση και Περιφέρεια για το νέο αυτό έγκλημα», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας για την κατάρρευση της γέφυρας στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας.

«Δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη τους. Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Το Eργατικό Kέντρο δεσμεύεται ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα θα λογοδοτήσουν στον Πατραϊκό λαό. Από την πρώτη στιγμή βρίσκονται ομάδες συνδικαλιστών με επικεφαλής τους Δημήτρη Μαρμούτα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και Δημήτρη Αγγελόπουλο, γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας».

Γνωστό το πρόβλημα στατικότητας της γέφυρας – Η ανάρτηση Τσελέντη πριν τέσσερα χρόνια 

Η διπλή γέφυρα είχε κατασκευαστεί στις αρχές του 2000 και ήταν μία απ΄ αυτές που ήταν γνωστές στον τεχνικό κόσμο για τα έντονα προβλήματα στη στατικότητά της. Μάλιστα, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντη είχε προειδοποιήσει πριν 4 χρόνια για το συγκεκριμένο σημείο

Φωτογραφίες: thebest.gr, tempo24, Γιώργος Νικολάου – κάτοικος περιοχής 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης