Είναι μόνο δύο λέξεις αλλά η οργή που έχουν προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία είναι μεγάλη. Η φιλανθρωπική οργάνωση Jo’s Cervical Cancer Trust αναφέρθηκε στον γυναίκειο κόλπο ως «μπόνους τρύπα» (bonus hole), μια εναλλακτική φράση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρανς άνδρες, αλλά και από μη δυαδικά άτομα ώστε να μη προσβάλλονται όταν επιθυμούν να αναφερθούν στον κόλπο ή τον τράχηλο της μήτρας.
Άλλη εναλλακτική φράση για τη διευκόλυνση των ατόμων αυτών, σύμφωνα πάντα με την οργάνωση Jo’s Cervical Cancer Trust, είναι η «μπροστινή τρύπα» (front hole). Οι βρετανικές εφημερίδες όμως αντέδρασαν έντονα σε αυτούς τους όρους. Συγκεκριμένα υπήρξαν σχόλια όπως «η πολιτική ορθότητα χτύπησε για άλλη μια φορά». Ένας σκληρός «πολιτιστικός πόλεμος» πλανάται αυτή τη στιγμή πάνω από τη Βρετανία.
Διχάζει η χρήση της «σωστής γλώσσας»
Αυτές οι φράσεις, οι οποίες έχουν επικριθεί ως μισογυνιστικές, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από το 2020. Συγκεκριμένα, η φιλανθρωπική οργάνωση Jo’s Cervical Cancer Trust έχει εντάξει αυτές τις φράσεις σε ένα γλωσσάρι που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της και απευθύνεται σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, με στόχο την στήριξη των διεμφυλικών (τρανς) ατόμων, αλλά και των μη δυαδικών, δηλαδή εκείνων που προσδιορίζονται έχοντας δύο ή περισσότερα φύλα.
Η οργάνωση τονίζει ότι δεν απαιτεί, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τη συγκεκριμένη ορολογία, αλλά θεωρεί ότι «η χρήση της σωστής γλώσσας όταν αναφέρεται στη ταυτότητα φύλου ενός ατόμου είναι ένας απλός και ισχυρός τρόπος για να δείξετε υποστήριξη και εκτίμηση». Οι ακτιβιστές τόνισαν ότι ήταν απλώς μια συμβουλή μίας μεμονωμένης οργάνωσης, που επηρεάζει ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.
Οι συντηρητικοί σχολιαστές όμως εξοργίστηκαν. Η αρθρογράφος της Daily Express Άναμπελ Σάντερσον ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η λέξη κόλπος είναι τόσο προσβλητική που πρέπει τώρα να χρησιμοποιούμε τον όρο μπόνους τρύπα». Η Daily Mail έγραψε: «Είναι «η μπόνους τρύπα» ο πιο τρελός ευφημισμός στη δημόσια συζήτηση για την τρανς κοινότητα μέχρι στιγμής;»
Έντονη ανάμειξη της κυβέρνησης
Λίγο καιρό πριν μια άλλη ιδιάζουσα περίπτωση είχε προκαλέσει σάλο: μια μαθήτρια φερόταν να αυτοπροσδιορίζεται ως γάτα, σύμφωνα με ηχογράφηση που κυκλοφόρησε στο Tiktok. Δύο κορίτσια ακούγονταν να μαλώνουν με την καθηγήτρια κοινωνικών σπουδών για θέματα φύλου. Η μια εκ των δύο 13χρονων είχε ρωτήσει μια συμμαθήτρια τους, πως μπορούσε να ταυτίζεται με μια γάτα αφού είναι κορίτσι. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, οι μαθήτριες τόνιζαν ότι υπήρχαν μόνο δύο φύλα. Η καθηγήτρια χαρακτήρισε αυτή την άποψη «αηδιαστική».
Παρόλο που το σχολείο έσπευσε να επισημάνει πως δεν υπάρχει μαθήτρια που να ταυτίζεται «με γάτα ή με οποιοδήποτε άλλο ζώο», η συντηρητική κυβέρνηση έσπευσε να «καβαλήσει το κύμα» της αγανάκτησης. Με μια επιστολή της η υπουργός Ίσων Ευκαιριών Κέμι Μπάντενοχ διέταξε έρευνα για το περιστατικό και έγραψε πως «η καθηγήτρια, διδάσκοντας αμφιλεγόμενες πολιτικές πεποιθήσεις ως γεγονότα χωρίς καμία επιστημονική βάση, παραβίασε τους κανόνες της πολιτικής αμεροληψίας».
Ο Τζεφφ Μπάρτον από την συνδικαλιστική ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου για τους ηγέτες σχολείων και κολεγίων (Association of School and College Leaders) χαρακτήρισε την παρέμβαση της Μπάντενοχ «περιττή, άχρηστη με μια χροιά αλαζονείας». Η ακτιβίστρια Νατάσα Ντέβον υποστηρίζει πως δόθηκε μεγάλη έκταση στο περιστατικό και πως η συντηρητική κυβέρνηση θέλει να αρνηθεί την νομιμότητα της τρανς νεολαίας. Σε αυτή την προσπάθεια εκτιμάται ότι περιλαμβάνεται η πρόταση να μπορούν τα σχολεία αρρένων, αλλά επίσης και τα σχολεία θηλέων να απορρίπτουν τους τρανς μαθητές, χωρίς να φοβούνται νομικές συνέπειες. Οι επικριτές κατηγορούν τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ πως εκμεταλλεύεται πολιτικά τη συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση για τη ταύτιση φύλου.
Σε δυσμενή θέση οι Συντηρητικοί
Επιφανείς συντηρητικοί πολιτικοί παραδέχονται πως το κόμμα έχει λίγα βέλη στη φαρέτρα του. Σε δημοσκοπήσεις οι Τόρις βρίσκονται πολύ πίσω από το Εργατικό Κόμμα. Στις εθνικές εκλογές του 2024 η καμπάνια των Συντηρητικών θα πρέπει να επικεντρωθεί σε «ένα μείγμα πολιτιστικών πολέμων και τρανς συζητήσεων», δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Λι Άντερσον. «Οι Τόρις πρέπει να παλέψουν στον πολιτιστικό πόλεμο, διαφορετικά θα πεθάνουν», σχολίασε ο δημοσιογράφος της Telegraph Τιμ Στάνλεϊ.
Οι ίδιοι οι Τόρις αυτοπροβάλλονται ως στήριγμα των αδύναμων. «Στο Συντηρητικό Κόμμα ακούμε πραγματικούς ανθρώπους, όχι αριστερούς δήθεν φιλανθρωπικούς οργανισμούς και ακτιβιστές», δήλωσε ο Άντερσον. Αν και οι Συντηρητικοί βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια, κατ’ επανάληψη εμφανίζονται ως θύματα μιας υποτιθέμενης αριστερής κοινωνίας που επιχειρεί να επιβάλλει μία πολιτικά ορθή γλώσσα. «Εδώ και χρόνια βλέπουμε ανθρώπους να χάνουν τις δουλειές τους, να φιμώνονται ή να ερευνώνται από την αστυνομία επειδή είπαν κάτι ακατάλληλο στο διαδίκτυο», έγραψε πρόσφατα το συντηρητικό περιοδικό «Spectator». «Σήμερα ζούμε σε μια κουλτούρα λογοκρισίας αλλά και αυτολογοκρισίας, στην οποία οι άνθρωποι φοβούνται να πουν τη γνώμη τους στη καθημερινότητα».
Οι αντίπαλοι των Συντηρητικών τους κατηγορούν για φαρισαϊσμό. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως οι Συντηρητικοί έχουν επικρίνει τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, αλλά οι ίδιοι παίρνουν σκληρότερα μέτρα για όσους διαφωνούν. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα περιορίσει το δικαίωμα της συνάθροισης. Σήμερα μπορεί να αναλάβει δράση απέναντι σε άτομα που απλώς πιστεύει ότι θα διαταράξουν τις δημόσιες συναθροίσεις. Πριν τις εθνικές εκλογές είναι πιθανό να ενταθεί ακόμη περισσότερο ο βρετανικός «πολιτιστικός πόλεμος».
Πηγή: Deutsche Welle