Τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών εξασφάλισε, το βράδυ του Σαββάτου, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ονομαστική ψηφοφορία επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή, και επί 300 ψηφισάντων, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΝΑΙ», οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΟΧΙ», οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη», και, Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου).

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έκλεισε η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή:

«Ξεκινώ ευχόμενος περαστικά στον Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η συζήτηση σηματοδοτεί έναν πρώτο διάλογο για τις προτεραιότητες της χώρας. Θέλω να συγκρατήσω το ήπιο κλίμα της συζήτησης και εύχομαι αυτό να διατηρηθεί γιατί αυτό εκφράζει το μήνυμα της ενότητας και της υπευθυνότητας, που εξέπεμψαν οι πολίτες με τη ψήφο τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως είπε «ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε πειστικά επιχειρήματα εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών, ούτε χρήσιμες παρατηρήσεις για να τις βελτιώσουν. Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα σε αυτές» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

 

Υλοποίησα τις δεσμεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων του Ιουλίου του 2019

«Υλοποίησα τις δεσμεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων του Ιουλίου του 2019 εξ ου και μας ξαναψήφισαν οι πολίτες» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να συμφωνεί με τον ορισμό που έδωσα στον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό. Ας συμφωνήσουμε και στους δείκτες προκειμένου να γίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη, ότι δηλαδή πετυχαίνουμε τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «Σε ό,τι αφορά στην πράσινη μετάβαση, η Ελλάδα είναι σήμερα πρωταγωνίστρια. Όλα αυτά είναι ενδείξεις προόδου και σύγκλισης με την Ευρώπη».

«Δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα στο Κράτος Δικαίου, τελικός κριτής είναι η έκθεση της ΕΕ που επιβεβαιώνει τη βελτίωση» είπε συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ζήτημα της «κοινωνικής κατοικίας» που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημείωσε: «Μας είπατε για 150.000 κοινωνικές κατοικίες, πόσο να βάλουμε το μέτρο, μιλάμε για δεκάδες δισ. ευρώ. Εδώ δεν είναι Ευρωβουλή, θα υποστείτε τη βάσανο της αντιπαράθεσης. Θα πρέπει να έχετε κοστολογημένες προτάσεις» του είπε και στη συνέχεια «απάντησε» και σε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος: «Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω να πω πολλά. Μας είπατε όσα μας λέγατε προεκλογικά. Το έλεγα και στον κ. Τσίπρα, ότι αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο, που δεν υπήρχε και ο ελληνικός λαός μας επιβράβευσε δίνοντας μας μεγαλύτερο ποσοστό. Πρώτος εγώ είπα για τις δύσκολες μάχες που πρέπει να κερδίσουμε» συμπλήρωσε.

Μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο δρόμο που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι πολίτες, με γνώμονα τους άξονες και με ορίζοντα το 2027» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Αναφέρω την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είμαι σίγουρος πως θα γίνει εντός του 2023» τόνισε και απευθυνόμενος εκ νέου στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Εάν πιστεύετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ ότι βρισκόμαστε στο χείλος της δημοσιονομικής καταστροφής να μας πείτε, χρειαζόμαστε πιο σφιχτή πολιτική ή έχουμε τράτο να δώσουμε περισσότερα; Και τα δύο πάντως δεν μπορεί να ισχύουν».

«Μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού αλλά και η μείωση των ανισοτήτων. Η ανάπτυξη θα πρέπει να μικραίνει τις κοινωνικές ανισότητες, και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα θέματα του ΕΣΥ, επισήμανε πως «Επίσης οι παρεμβάσεις στην Υγεία, θέλω να δώσω έμφαση στην ταχύτατη παρέμβαση στα Επείγοντα, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ».

Σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση του Κράτους: «Ακόμη ένας στόχος είναι η συνέχιση του ψηφιακού Κράτους. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη στο συγκεκριμένο τομέα» είπε και αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς που των προγραμματικών δηλώσεων: «οι προτεραιότητες μας στην παιδεία, η τεχνολογική εκπαίδευση, η προσχολική αγωγή, επίσης η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, και βεβαίως η συνέχιση της υλοποίησης μίας στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής».

«Όσοι ανέβηκαν σε αυτό το βήμα και φόρεσαν τη ρομφαία του υπερπατριώτη να δούμε πως θα σταθούν απέναντι στον πατριωτισμό των πράξεων» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Κατατίθεται νόμος με τον οποίο αίρονται τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Παρ ό,τι επίμονος ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, είναι χαμηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η μείωση του ΦΠΑ σε άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν απέφερε τα προσδοκώμενα».

«Νέο στοίχημα είναι ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι μπορούμε να ενσωματώνουμε τις παραδοσιακές μας αξίες προσαρμοζόμενοι στις νέες προκλήσεις. «Αυτή είναι και η επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας, η ουσία της πολιτικής μας να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που μας έχει ανάγκη».

«Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς, οι ανάγκες του τόπου για αλλαγές είναι μεγάλες και οι ευθύνες βαριές, το μεγάλο ποσοστό δεν μεταφράζεται σε λευκή επιταγή» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Κάθε φωνή μπορεί να είναι χρήσιμη αρκεί να μην είναι κακόφωνη» είπε.

«Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Στις αρχές της εβδομάδος που έρχεται, αναρτούμε νόμο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε όλοι οι συμπολίτες που είναι εγγεγραμμένοι να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχουμε μεταξύ λόγων και πράξεων και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές».

Και συμπληρώνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε «συνέπεια και προσήλωση στο καθήκον μου θα ζητήσω από τους πολίτες να είναι συνοδοιπόροι στο ταξίδι αναγέννησης της πατρίδας».

Σ. Φάμελλος: Δεν ήταν νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία η τετραετία της ΝΔ

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, αποδομώντας την «κεντρική εξαγγελία για το νέο κύμα του εκσυγχρονισμού», υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική αλλά αναχρονιστική και δεν έχει το βλέμμα της στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές και δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις αβεβαιότητες του μέλλοντος».

Ο κ. Φάμελλος έκανε αναφορά στο θέμα της ακρίβειας σημειώνοντας: «Τα ελληνικά νοικοκυριά κ. Μητσοτάκη υποφέρουν από τον πληθωρισμό τροφίμων, 12,2% τον Ιούνιο, αύξηση επί 15 συνεχόμενους μήνες με διψήφιο ποσοστό, συνολικά ανοδικός εδώ και 25 μήνες. Και μάλιστα πληθωρισμό απληστίας δηλαδή πληθωρισμό από τα κέρδη των επιχειρήσεων που δεν ελέγχετε. Αντίδοτο δεν είναι το market pass που επιδοτεί τα κέρδη από τη φορολογία των πολιτών. Και από ό,τι φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Σκυλακάκη δεν έχετε στρατηγική για την ενέργεια όταν, εμείς σας προτείναμε σταθερό συντελεστή κέρδους στην ενέργεια».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα που προέκυψε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη: «Ο υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ότι θα αλλάξει τη διάταξη(για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών), προκύπτει σοβαρό θεσμικό ζήτημα. Θα φέρετε τελικά διάταξη για την άρση ασυλίας των τραπεζικών στελεχών που δώσανε τα δάνεια με αέρα στα κόμματά σας και στα ΜΜΕ; Και αν όχι, πόσο αξιόπιστη είναι η κυβέρνηση όταν στις προγραμματικές δηλώσεις καταθέτει προσωπικές απόψεις ο Υπουργός Δικαιοσύνης;».

Ακολούθως επικέντρωσε στην κεντρική εξαγγελία του πρωθυπουργού για το νέο κύμα εκσυγχρονισμού, ρωτώντας: «Τι είναι όμως εκσυγχρονισμός για τον κ. Μητσοτάκη; Είναι η έλλειψη μόνιμων διασωστών του ΕΚΑΒ και οι θάνατοι συμπολιτών μας σε καρότσες των αγροτικών; Είναι μήπως οι ελλείψεις στην ασφάλεια και οι κίνδυνοι που όλοι επισήμαιναν στον κ. Καραμανλή που οδήγησαν στο τραγικό ατύχημα των Τεμπών; Πού είναι η τηλεδιοίκηση που είχατε δεσμευτεί να ολοκληρώσετε; Είναι οι υποκλοπές κατά υπουργών, ηγεσίας του στρατού, πολιτικών αρχηγών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που συνδέονται απευθείας με το Μαξίμου εκσυγχρονισμός; Είναι η παραβίαση ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων αρχών, που χθες ο κ. Φλωρίδης απείλησε ότι δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες γιατί σας έκριναν τηρώντας την συνταγματική τους υποχρέωση; Είναι το επιτελικό κράτος, δηλαδή η επιστροφή σε ένα συγκεντρωτικό κράτος με κολλητούς, αλλά και εκφοβισμό σε όποιον δεν συμμορφώνεται και με ρουσφέτι που δεν έχει προηγούμενο στα γαλάζια παιδιά; Είναι οι σερβιτόροι στη Ρόδο μέσα στη θάλασσα, ή μια κοινωνία χωρίς συλλογικές συμβάσεις και με αποδυναμωμένο το ΣΕΠΕ που ελέγχει τις συνθήκες εργασίας; Ή το χθεσινό θανατηφόρο ατύχημα στα ναυπηγεία Ελευσίνας με καρδιοπαθή σε υπερωρία μέσα στο λιοπύρι; Και βέβαια δεν είναι εκσυγχρονισμός οι ιδιωτικοποιήσεις που είναι το βασικό σας δόγμα».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα» και πρόσθεσε ότι ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, επιστρέφουν στο κράτος ο κ. Μητσοτάκης παρέδιδε την πλειοψηφία της ΔΕΗ και του ΔΣ των ΕΛΠΕ σε ιδιώτες και πουλούσε το 100% φυσικών μονοπωλίων όπως είναι το δίκτυο φυσικού αερίου».

Επιστρέφοντας στο κεντρικό ερώτημα είπε: «Είναι άραγε εκσυγχρονισμός όμως η αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών εδώ και τόσα χρόνια; Γιατί όσο και αν επικοινωνιακά εστιάζετε στη Μύκονο, επί της δικής σας διακυβέρνησης σταμάτησε η κατεδάφιση αυθαιρέτων σε παραλίες, αιγιαλό, κοίτη και όχθες ποταμών και λιμνών! Και μάλιστα των τελεσίδικα κριθέντων ως κατεδαφιστέα. Ούτε είναι εκσυγχρονισμός ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει προκηρυχθεί από το 2019 και πάει για το 2024! και βλέπουμε. Άρα χωρίς σχεδιασμό η πράσινη ενέργεια. Το ίδιο συμβαίνει με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που τα παγώσατε 4 χρόνια ενώ είχατε παραλάβει έτοιμο πρόγραμμα αναθέσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Μα γιατί δεν σας νοιάζει το περιβάλλον παρά μόνο επικοινωνιακά γιατί ευαισθητοποιεί τους πολίτες και τη νεολαία. Όπως δεν είναι και εκσυγχρονισμός η αξιολόγηση στο δημόσιο με συνεντεύξεις και μη αντικειμενικά εργαλεία από γαλάζια παιδιά. Αυτό είναι το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων του Δημοσίου της κας Κεραμέως με τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Δηλαδή το κατάλληλο στέλεχος της ΝΔ;».

Συμπυκνώνοντας ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «επί 4 χρόνια υπήρξατε ο ορισμός του κομματικού κράτους».

Πάντα στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι δεν είναι εκσυγχρονισμός «ο πολλαπλασιασμός των ανισοτήτων με την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τη συνταγματική αλλαγή, με τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από τα πανεπιστήμια με αποτέλεσμα να ενισχυθεί, μια νέα αγορά ιδιωτικών κολλεγίων, όπως και η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και της κοινωνιολογίας».

Αναφέρθηκε και στην πρόθεση για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και ρώτησε για την στάση του ΠΑΣΟΚ: «Τώρα, θα επιχειρήσετε να αναθεωρήσετε το Σύνταγμα, να καταργήσετε το άρθρο 16 και να διευκολύνετε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ποια θα είναι άραγε και η στάση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ; Θα πάει χέρι-χέρι με τη Νέα Δημοκρατία στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για να στρώσει το έδαφος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Είναι σαφές ότι εμείς θα είμαστε απέναντι».

Ρώτησε δε: «θα ψάξετε για συναινέσεις στα δεξιά σας για την ευρύτερη αναθεώρηση του συντάγματος που θέλετε να προχωρήσετε;».

Κλείνοντας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι δεν θα τηρήσει όσα υποκριτικά λέει σήμερα στις προγραμματικές του δηλώσεις. Αλλά και ότι η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική αλλά αναχρονιστική».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε η πατρίδα μας, με αυτή την ιστορία, με αυτούς τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, με αυτό το πανέμορφο περιβάλλον, με αυτούς τους ανθρώπους να είναι στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών. Και να παίζει ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο στη γειτονιά της και ευρύτερα. Γιατί, μπροστά στις μεγάλες αβεβαιότητες, η απάντηση δεν μπορεί να είναι το ξεπούλημα δημόσιας αλλά και ιδιωτικής περιουσίας, τα ρουσφέτια και ο αυταρχισμός μιας δεξιάς 70 χρόνια πριν. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό σχέδιο που δεν είναι η αποθέωση της ανεξέλεγκτης αγοράς και της κερδοσκοπίας που δημιουργεί φτώχεια, ανισότητες, εργαζόμενους που «κολυμπούν» και κρύβονται σε ψυγεία και ΕΚΑΒ με πυροσβέστες. Στο δικό σας σύστημα, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις είναι μη προνομιούχοι, αν δεν συνομιλούν με βουλευτές και υπουργούς σας».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει την άλλη πολιτική πρόταση. Αυτή η εναλλακτική πρόταση έχει στο επίκεντρο την εργασία, την καινοτομία, την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών, με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Τέλος καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν τα αποτελέσματά της δεν διαχέονται σε όλη την κοινωνία. Αν δεν διασφαλίζει την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Για όλα τα παραπάνω δεν θα δώσουμε στηρίξουμε μία κυβέρνηση που μεγαλώνει τις ανισότητες και αμφισβητεί και απαξιώνει και απομειώνει τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης μόνο στην κοινωνία και στους πολίτες που αυτούς θα στηρίξουμε. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου. Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι και θα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που εγγυάται ένα βιώσιμο σχέδιο. Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και δεν υπηρετεί συμφέροντα, παρά μόνο τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης