Έως και 40 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν σκοτωθεί στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, ενώ περισσότεροι από 200 άλλοι έχουν συλληφθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.
Σε νέα έκθεση που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, ο Τουρκ κατήγγειλε «τη συστηματική άρνηση του στρατού» να προσφέρει ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.
Ο στρατός που έχει καταλάβει την εξουσία στη Μιανμάρ «έχει εγείρει σειρά νομικών, οικονομικών και γραφειοκρατικών εμποδίων για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη βοήθεια δεν θα την λαμβάνουν και δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή. Η παρεμπόδιση αυτή της ζωτικής σημασίας βοήθειας είναι σκόπιμη και στοχευμένη», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «μεγάλο μέρος του πληθυσμού» στερείται βασικών ελευθεριών και θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ο Τουρκ επεσήμανε ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού της Μιανμάρ έχει άμεση ανάγκη από βοήθεια, κυρίως κατάλυμα, τροφή, νερό και εργασία.
Ο Ύπατος Αρμοστής κατήγγειλε «τις ευθείες επιθέσεις εναντίον του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων». «Οι τοπικές οργανώσεις, που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι αυτές που αντιμετωπίζουν τους περισσότερους κινδύνους (…) Μετά το πραξικόπημα έως και 40 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 200 έχουν συλληφθεί», τόνισε.
Ο Τουρκ σημείωσε ότι «η ανάγκη για απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο σύνολο της Μιανμάρ δεν ήταν ποτέ τόσο επείγουσα».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 15,2 εκατ. άνθρωποι έχουν ανάγκη έκτακτη επισιτιστική και διατροφική βοήθεια στη χώρα αυτή.
Παράλληλα ο Ύπατος Αρμοστής επέκρινε την απόφαση της χούντας να περιορίσει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στα θύματα του κυκλώνα Μόκα, ο οποίος έπληξε τη Μιανμάρ τον Μάιο, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στο κρατίδιο Ραχίν.
Στο κρατίδιο αυτό ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνκγια – μια διωκόμενη μουσουλμανική μειονότητα – πολλοί από τους οποίους ζουν σε καταυλισμούς όπου διαμένουν εκτοπισμένοι έπειτα από δεκαετίες διεθνοτικών συγκρούσεων.
«(Η χούντα) ανέστειλε όλες τις άδειες ταξιδίου στο κρατίδιο Ραχίν, επιτρέποντας τελικά την επανάληψη της διανομής βοήθειας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα συνδέεται με τον κυκλώνα. Ωστόσο είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όλες οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας που συνδέονται με τον κυκλώνα Μόκα παραμένουν παγωμένες, εκτός κι αν διανέμονται από τους στρατιωτικούς», εξήγησε ο Τουρκ.
Η Μιανμάρ βυθίστηκε στο χάος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021.
«Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι χθες 3.747 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από τον στρατό, από τότε που κατέλαβε την εξουσία, και 23.748 είχαν συλληφθεί», επεσήμανε ο Τουρκ.