«Προτεραιότητά μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η τρίτη νίκη» δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ελιούντ Κιπτσόγκε, δύο μήνες μετά την απογοητευτική παρουσία του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, όπου περιορίσθηκε στην έκτη θέση.

Ο Κενυάτης δρομέας αντοχής και κορυφαίος Μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών παραμένει στις… επάλξεις και είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει ένα τρίτο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τις νίκες του στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο (2016) και στο Τόκιο (2021). Κάτοχος του άτυπου παγκοσμίου ρεκόρ στην απόσταση των 42.195 μέτρων με επίδοση δύο ώρες, ένα λεπτό και εννέα δευτερόλεπτα (σ.σ. στο Βερολίνο το 2022), ο Κιπτσόγκε μετρά δέκα νίκες στους «μεγάλους Μαραθωνίους» του πλανήτη, την τελευταία δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κενυάτης υπεραθλητής επιχείρησε αρκετές φορές να «κατέβει» το… μυθικό όριο των δύο ωρών στον Μαραθώνιο δρόμο και τα κατάφερε το 2019, όταν σε έναν ανεπίσημο και μη αναγνωρισμένο αγώνα, που διοργανώθηκε από τους χορηγούς του, έτρεξε τα 42,195 χιλιόμετρα σε μία ώρα, 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

Παρά το γεγονός ότι διανύει το 39ο έτος της ηλικίας του, ο Κιπτσόγκε δηλώνει πως «η προτεραιότητα τώρα είναι να επικεντρωθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να νικήσω για τρίτη φορά. Οι άλλες προκλήσεις μπορούν να έλθουν αργότερα», μιλώντας στο AFP από το «στρατόπεδό» του στην Κένυα, όπου προπονείται στην πόλη Καπταγκάτ, στα οροπέδια της κοιλάδας Ριφτ.

Τα δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλιά του έφεραν τον Κιπτσόγκε στο ίδιο επίπεδο με τον θρυλικό Αιθίοπα, Αμπέμπε Μπικίλα (1960, 1964), και τον Γερμανό Βαλντεμάρ Τσιερπίνσκι (1976, 1980), ενώ ένα τρίτο μετάλλιο στο Παρίσι, το καλοκαίρι του 2024, θα τον καταστήσει αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο στον Μαραθώνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ενδεχόμενη επιτυχία στην γαλλική πρωτεύουσα θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ο Κιπτσόγκε σημείωσε στο Παρίσι την πρώτη διεθνή διάκρισή του σε κορυφαίο επίπεδο, όταν, το 2003 και σε ηλικία 18 ετών, αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα 5.000 μέτρα, προηγούμενος δύο θρύλων του αθλητισμού και, συγκεκριμένα, του Μαροκινού Χισάμ Ελ Γκερούζ και του Αιθίοπα Κενενίσα Μπέκελε.

«Εάν έλθει η ώρα να κρεμάσω τα παπούτσια για τρέξιμο, θα αποχαιρετήσω και άλλα σπουδαία πράγματα στον αθλητισμό» επισημαίνει ο Κιπτσόγκε και προσθέτει: «Προσπαθώ να ξεχάσω αυτό που συνέβη στην Βοστώνη. Είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, το μυαλό διασταυρώνεται πάντα με ορισμένα πράγματα, αλλά πιστεύω ότι έχει φύγει. Ό,τι έγινε, έγινε. Ήμουν και τραυματίας στον οπίσθιο μηριαίο τότε. Δεν είναι πραγματικά ανησυχητικό, αλλά σέβομαι την γνώμη όλων. Νομίζω ότι ήταν μια κακή ημέρα. Ανυπομονώ για την επόμενη χρονιά. Ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, δεν τον ελέγχω. Αλλά ξέρω τον εαυτό μου».

Καθώς προετοιμάζεται για τον τελευταίο του Μαραθώνιο της χρονιάς, που θα είναι ένας εκ των αγώνων που θα γίνουν στο Βερολίνο (24 Σεπτεμβρίου), στο Σικάγο (8 Οκτωβρίου) και στην Νέα Υόρκη (5 Νοεμβρίου), ο κορυφαίος δρομέας τονίζει: «Η προετοιμασία πηγαίνει καλά. Είμαι καλά και στο τέλος Ιουλίου θα ξέρω πού θα τρέξω».

Ο Κιπτσόγκε ακολουθεί «κατά γράμμα» το συνηθισμένο του πρόγραμμα προπόνησης, διανύοντας περισσότερα από 200 χιλιόμετρα (!) την εβδομάδα στους κόκκινους χωματόδρομους του δάσους στην πόλη Καπταγκάτ, που βρίσκεται 2.400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μεταξύ των περίπου 20 αθλητών, οι οποίοι τον βοηθούν στην προετοιμασία του, βρίσκεται και ο νέος κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 1.500μ. και στα 5.000μ. Φέϊθ Κιπιεγκόν, αλλά και ο δύο φορές νικητής του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης (2017, 2019) Τζέφρι Καμβορόρ.

«Θέλω να είμαι έμπνευση και ελπίζω ότι το να καταρρίψω δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ είναι έμπνευση για πολλούς νέους ανθρώπους. Ελπίζω να θέλουν περισσότερα και να καταρρίψουν τα ρεκόρ μου» σημειώνει ο Κιπτσόγκε, ενώ, αναφερόμενος στα φαινόμενα ντόπινγκ, που συγκλονίζουν κατά καιρούς τον παγκόσμιο αθλητισμό, αλλά και την χώρα του, επισημαίνει:

«Το ντόπινγκ υπάρχει. Τα πάντα πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο. Νομίζω ότι το τεστ είναι 80% και η ευαισθητοποίηση είναι μόνο 20%, γιατί όποιος παίρνει ουσίες, ξέρει τι συμβαίνει. Μόλις δώσουμε προτεραιότητα στους ελέγχους και προσδιορίσουμε ποιος ασχολείται με τους αθλητές σε ολόκληρη την χώρα, θα έχουμε τα σωστά δεδομένα για να γνωρίζουμε ποιος είναι ποιος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης